Gazete Vatan Logo

Saçlarını uzatıp top sakal bırakmış!

Darbe girişimi sırasında Ankara’daki pilotları yönlendiren ve telsizden ‘ateş açın’ emirlerini veren eski yarbay Özcan Karacan, Antalya’da yakalandı. Karacan’ın sahte pasaportla Meis’e kaçmaya çalıştığı ortaya çıktı

Saçlarını uzatıp top sakal bırakmış!

Darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz 2016 gecesi Kara Havacılık Alayı Komutanlığı’ndan havalanarak gece boyunca Ankara’da TBMM ve çeşitli yerleri bombalayan pilotları yönlendiren ‘Yurtta Sulh Konseyi’ üyesi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli eski pilot yarbay Özcan Karacan, Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde gözaltına alındı.

2 aydır takipteydi

13 aydır izi sürülen Karacan, Ankara’da kurulan özel bir ekip tarafından takip ediliyordu. MİT ve emniyet ortaklığında kurulan ekip Karacan’ın 60 gün önce Antalya’da olduğunu belirledi. Kullandığı telefonlar teknik takibe alınarak bağlantılarına ulaşıldı. Karacan, Yunanistan’ın Meis adasına kaçmak için sahte pasaport edinmeye çalışınca düğmeye basıldı.

Telaşa kapılınca...

Muratpaşa’da kaldığı eve operasyon yapılan Karacan polise sahte kimlik gösterdi. Ancak sorulan kimlik bilgilerine doğru cevap veremeyince telaşa kapıldı. Karacan’ın, tanınmamak için saçını uzattığı, top sakal ve bıyık bıraktığı görüldü. Antalya Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Karacan, Ankara’ya gönderilerek devam eden Kara Havacılık Davası’nda hakim karşısına çıkarılacak.

Haberin Devamı

Darbenin kara kutusu

Özcan Karacan, darbenin en önemli aktörlerinden biri. Yurtta Sulh Konseyi’nin de üyesi olan Karacan, Kara Havacılık Komutanlığı’nı iddianamesinin ise 3 numaralı sanığı konumunda. Kara Havacılık Komutanlığı davasının iddianamesine göre Karacan, darbenin hem hazırlık aşamasında hem de uygulanmasında etkin olarak görev aldı. Darbeden önce 4 Temmuz tarihinde Malatya’ya gitti ve burada 4 gün kaldı. Malatya’dan Ankara’ya darbe akşamı gönderilecek personel ve helikopterleri koordine etti. 13 Temmuz tarihinde İzmir’de gerçekleşen darbe hazırlık toplantısına katıldı. İzmir’deki birliklerin yapacağı görevleri aktardı.

Vurulacaklar listesi

15 Temmuz gecesi ise Ankara’ya kan kusturan taarruz helikopterlerini koordine etti. Darbe akşamı ise helikopterlere mühimmat yüklemekle sorumlu olan astsubaya ‘Çok güzel bir gösterimiz olacak onun için istiyorum. Mühimmatlar gelmezse çok üzülürüz. Özellikle jandarmaya çok güzel bir gösteri yapacağız’ dedi, darbe başarısız olunca kaçtı. Emniyet birimleri tarafından yapılan incelemede ise uçuş tulumunun içinde ve odasında listeler bulundu. Bu iki listeden birinde hangi pilotun hangi alana saldırı düzenleyeceği yazıyordu. Notlarda pilotların isimlerinin karşısında saldırıya uğrayan, TÜRKSAT, MİT, TİB ve ALA isimlerinin yazması dikkat çekti. Ayrıca uçuş tulumunda bulunan listedeki isimler araştırıldığında helikopterlere teknik destek sağlayan teknisyenler olduğu saptandı.

Haberin Devamı

Köprü’nün tişörtünü giymiş!

Karacan yakalandığında üzerinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün fotoğrafı bulunan ve ‘İstanbul’ yazan tişört vardı.

‘Kobra aracı vurulsun!’

15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığı’ndaki eylemlere ilişkin hazırlanan iddianamede Özcan Karacan’ın pilotlara verdiği talimatın ses kaydı bulunuyor. 15 Temmuz günü saat 23.19’da başlayan telsiz konuşmalarından bazıları şöyle:

Özcan KARACAN: Bir tane kobra aracı var. Onu sen vurabiliyorsan vur, vuramıyorsan birini çağır.

Haberin Devamı

İlkay ATEŞ: Silahlar çalışmıyor nerde kobra var

Özcan KARACAN: MİT’in üstünde var onu çağır

İlkay ATEŞ: Nerde araç nerde, onu nereden bulacağız

Rafet KALAYCI: Kalaycı MİT’in üzerindeyim

Oğuz YALÇIN: Konya yolu, Konya yolundan Özel Kuvvetler’e doğru bir polis aracı gidiyor. Kobra aracı gidiyor, durdurulsun, durdurulsun

Ortam sesi: Vurulsun

‘Aksakallı Konya yolunda, vurun’

İddianamede sanıklardan eski Astsubay Ömer Faruk Albunar’ın, Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın aracını darbecilerin vurmaya çalıştığı, Özcan Karacan’ın da elindeki telsizle pilotlara “Aksakallı Konya yoluna doğru ilerliyormuş, onu vurun” talimatı verdiği şeklindeki ifadeleri yer almıştı.