Gazete Vatan Logo

Saçınız dökülmesinin nedeni hormonlar!

Saç dökülmesi günümüzde pek çok kişinin sorunu. Bu konuda başrol oyuncusu ise hormonlar. Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Doktor Ahmet Günay öncelikle demir ve çinko elementlerinin kandaki seviyelerine ve tiroid hormonuna baktıklarını söylüyor

Saç dökülmesi nasıl oluyor?

Saç dökülmesinde en önemli rolü hormonlarımız oynuyor. Kadınlarda östrojen hormonunun az, erkeklerde androjen hormonun fazla salgılandığı durumlarda (ki bu günlük değişiklikler gösterir, yani hormon testleriyle yakalamak çok zordur), saçlı deride yağlanma kendini gösterir. Yağ, ölü hücreler, kirler ve tozlar karışarak Sebum adını verdiğimiz bir sıvı ağ oluştururlar. Normalde günde 50-100 tel saç dökülmesi normal kabul edilir. Ancak folikül adını verdiğimiz saç kökleri sağlam kaldığı için bu dökülenlerin yerine saç çıkması sağlanır. Bu sirkülasyon devam ederken, yukarıda bahsettiğimiz yağ karışımı gelir ve dökülen saç kökünün ağzını tıkar. Bu tıkacın zamanla üzeri deri ile kaplanır ve beslenemeyen saç kökü ölür; bu saç kaybının başlangıcıdır.

Gelen hastalara ilk olarak nasıl müdahale ediyorsunuz?

Sadece cinsiyet hormonları değil, tiroid hormonları da saç kaybı ile ilişkilidir. Bu nedenle, saç kaybı şikayetiyle bize başvuran hastalarda işe, öncelikle kan sayımı, demir ve çinko elementlerinin kandaki seviyesi ve tiroid hormonlarına bakmakla başlarız. Bu testlerden aldığımız sonuçlara göre eğer bir anormallik varsa bunları düzeltmek gereklidir. Daha sonra, saç dökülmesinin normal bir saç dökülmesi mi yoksa bir hastalığa bağlı bir dökülme mi olduğunu tespit ederiz. Hastalığa bağlı saç dökülmelerine gelince; bunlardan biri vücudun bağışıklık sisteminde oluşan bozukluklarda görülen, bir kaç santimetre çaptan başlayıp daha sonra büyüyebilen, kaşı, kirpiği ve tüm vücut tüylerini de dökebilen Pelade’dır. Bu hastalığın tedavisi günümüzde kolayca yapılmaktadır, yani dökülen saçların çıkarılması ilaçlarla sağlanmaktadır. Bu en sık görülen dökülmeden başka, daha nadir görülen çeşitler de vardır.

Haberin Devamı

Tedavi yöntemleri neler?

Günümüzdeki tedavi teknikleriyle bu dökülmeyi durdurmak ve eğer saç kökleri henüz ölmediyse bunlardan yeni saç oluşumu sağlamak mümkün olabilmektedir. En basit tedavi teknikleri uygun şampuanın seçilmesi, saçlı derideki kepek ve diğer rahatsızlıkları giderecek özel losyonlar kullanılması ve saça özel vitamin alınması (Biotin gibi) tedavinin ilk aşamasını oluşturur. Tabii ki bunlar bir dermatolog hekimin muayenesinden sonra karar verilecek tedavilerdir. Daha ileri tedavi yöntemlerine gelince; bunlarda birinci, bir tansiyon ilacı çalışmaları sırasında hayvan deneylerinde, kobaylardaki aşırı tüy artışından esinlenerek çalışmanın tümüyle saç dökülmesi tedavisine döndürülmesiyle bulunan Minoxidil etken maddeli ilacın uygun periodlarda saçlı deriye sürülmesidir. Saç dökülmesinin azlığı ya da çokluğuna göre, değişik konsantrasyonlarda hazırlanan bu solüsyon yine doktorun uygun göreceği sürede kullanılarak hem saç dökülmesini durdurmada hem de ölmemiş köklerden saç çıkmasında başarılıdır. Ancak ilaç bırakıldığında ilacın etkisiyle çıkan saçlar yeniden dökülebilir.

Haberin Devamı

İkinci bir ilaç ise ağızdan alınan bir ilaçtır. Ancak kadınlar için üzücü bir durum bu ilacın sadece erkekler tarafından kullanılabilmesidir. Erkek tipi saç dökülmelerinde, en önemli nedenin testosteron hormonunun bir türevinin olduğu bilinmektedir. Bu hormonun oluşumundaki halkalardan birini bozan bir ilaç, bu hormonun saç dökülmesindeki işlevini durdurabilmektedir. Bu haplar, saç dökülmesini 3-6 ay arasında durdurabilmekte ve saç çıkması sağlanmaktadır.

Haberin Devamı

Özel hazırlanan vitamin karışımı

Tıbbın geldiği bu en üst düzeydeki tedavilere ilaveten bir tedavi yöntemi daha bulunmaktadır. Bu yöntem saç için hazırlanmış özel vitamin karışımlarının, damar açıcı bir madde ile birleştirilerek saçlı deriye zerk edilmesidir. Hiçbir yan etkisi olmayan bu teknikte, saçlı derideki yüzeysel kan damarları genişlemekte ve bu vitamin karışımları saç köküne direkt verilmekte, tabiri caizse vitamin bombardımanı yapılmaktadır.

Jöleyi saç uçlarına sürün

Dökülmeye karşı saçınızı (eğer yağlıysa) her gün yıkayın. Jöle ve saç kremini saç uçlarına sürün. Sağlıklı beslenin; sigara ve içki kullanmayın. Kadınlar düzenli jinekoloğa gitmeli.