Gazete Vatan Logo

Sacide’yi verelim pilotu bırakın!

Sacide’yi verelim pilotu bırakın!

Ürdün hükümeti, IŞİD militanlarının aralık ayında uçağını düşürdükten sonra rehin aldığı pilot Muaz Safi el Kesasibe’ye karşılık, Ürdün’de terör suçundan tutuklu Sacide el-Rişavi’nin takas edilmesine hazır olduğunu duyurdu.

IŞİD, önceki gün yaptığı açıklamada, Sacide’nin 24 saat içinde serbest bırakılmaması durumunda, Ürdünlü pilot ile Japon rehine Kenji Goto’yu infaz edecekleri tehdidinde bulunmuştu. Ürdün Hükümet Sözcüsü ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed el Mumani, Ürdün resmi televizyonuna yaptığı açıklamada, hükümetin IŞİD ile Kesasibe’ye karşılık, Rişavi’nin takas edilmesine hazır olduğunu söyledi.

‘Serbestler’ iddiası

Tokyo yönetimi, Ürdün’ün IŞİD’e çağrısıyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı, ancak Japon medyasında Goto’nun da serbest kalması için anlaşma sağlandığına dair haberler yer aldı. Ürdün’ün uzlaşma açıklamasından bir süre sonra sosyal medyadaki IŞİD bağlantılı hesaplardan, Sacide’nin Suriye topraklarına getirildiğine dair mesajlar yayınlandı. Aynı şekilde Japon rehine Goto’nun da serbest bırakıldığına dair mesajlar atıldı. Ancak bir iddia da Ürdün’ün pilotun hayatta olup olmadığına dair IŞİD’ten kanıt istediği yönünde. IŞİD’in bu talebe bir yanıt vermediği söyleniyor.

Haberin Devamı

IŞİD’in yayınladığı son videoda eşine seslenen Gato, Sacide’nin serbest bırakılmaması durumunda hem kendisinin hem de pilotun ölümünden Ürdün hükümetinin sorumlu olacağını öne sürmüştü.

Patlayamadan yakalanmıştı
IŞİD, 20 Ocak’ta internet üzerinden, Haruna Yukava ve Kenji Goto adlı iki Japon rehinenin görüntüsünü yayımlayarak, rehinelerin hayatlarına karşılık Japon hükümetinden 72 saat içinde fidye olarak 200 milyon dolar istemişti. İstekleri yerine getirilmeyen örgüt, Haruna Yukava’nın öldürüldüğünü duyurmuş, Kenji Goto için ise 2005’te Amman’da 57 kişinin öldüğü “Kara Çarşamba” saldırılarına canlı bomba olarak katılan, ancak kendini patlatamadan yakalanan Irak uyruklu Sacide el-Rişavi ile takas şartı getirmişti.

‘Oğlumu kurtarın’
Goto’nun annesi Junko İşido, Ürdün’ün açıklamasından önce Abe’ye yaptığı çağrıda, Tokyo yönetiminden oğlunu kurtarmalarını istemişti.
‘Türkiye araya girsin’
26 yaşındaki Ürdünlü pilot Kesasibe’nin ailesi Türkiye’nin Amman’daki büyükelçiliğine bir mektup yazarak, Türk yetkililerden pilotun bırakılması için arabuluculuk yapmasını istedi. Aile, yazdıkları mektupta Türkiye’nin soruna ciddi bir şekilde müdahale etmesi ve IŞİD’le sürdürülen müzakerelerde rol oynayarak oğullarının serbest bırakılmasını sağlamaları için yardım etmeleri çağrısında bulundu. Pilotun babası Yusuf Kesasibe de, Ürdün hükümetinin oğluna karşılık istenen siyasi tutukluları serbest bırakmasını istemişti. Ürdün’ün başkenti Amman’dan El Cezire televizyonunun canlı yayınına katılan Yusuf Kesasibe, Sacide’nin serbest bırakılmasını isteyerek, ‘oğlunun kanının Rişavi’nin kanından bin kat daha değerli’ olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı