Gazete Vatan Logo

Sabuncubeli Tüneli yapım sözleşmesi imzalandı

Korkunç Sabuncubeli, sevimli Sabuncubeli olacak

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir- Manisa karayolunun keskin virajları ile sık sık ölümlü ve yaralamalı kazaların meydana geldiği Sabuncubeli Mevkii’nin çift tüp tünelle aşılmasını sağlayacak proje için imza attı. 2 yıl içinde tamamlanacak tünel, 110 milyon liraya mal olacak.Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Karayolları 2’nci Bölge Müdürlüğü’nde İzmir- Manisa Karayolu Sabuncubeli Tüneli yapım sözleşmesi imza törenine katıldı. İzmir Valisi Cahit Kıraç, Şanlıurfa’ya atanan Manisa Valisi Celalettin Güvenç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, tüneli yapacak olan Koçoğlu İnşaat yetkilileri ve bürokratlar katıldı.

İKİ YILDA BİTECEK

Koçoğlu İnşaat adına konuşan Mehmet Şükrü Koçoğlu, tünelin en geç iki yıl içinde tamamlanacağını vurgulayarak, "Finansmanı bize ait, görüşmeler devam ediyor. İnşallah bu bölgeye yaptığımız beşinci proje olacak. Alnımızın akıyla 13 yıldır işletiriz" dedi. Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan da tünelin 110 milyon liraya mal olacağını, biran önce hayata geçmesi için yap- işlet devret modelini tercih ettiklerini söyledi.

SON ALTI AYDA BİR ÖLÜMLÜ KAZA

Son kararnameyle Şanlıurfa’ya atanan Manisa Valisi Celalettin Güvenç, "İnsan canının sözkonusu olduğu çok önemli bir proje. Son altı ayda bu yolda biri ölümlü üçü yaralamalı trafik kazaları yaşadık. Bu projenin gerçekleşmesi İzmir ve Manisa’yı çok mutlu eder. Manisa ve İzmir bu projeyi hiçbir zaman unutmayacak" dedi.

'KORKUNÇ SABUNCUBELİ, SEVİMLİ SABUNCUBELİ OLACAK'

İzmir Valisi Cahit Kıraç da "Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde ’Korkunç Sabuncubeli’ diyordu. Şimdi ’sevimli Sabuncubeli’ne dönüştürüyoruz. İzmir’i, Ege’yi, Marmara’ya bağlayan bir dünya projesi. Hem insan kaynaklarımızın sıkıntıya düşmesini engelleyecek, ölümleri ve maddi hasarlı trafik kazalarını azaltacak hem zamandan tasarruf sağlayacak" diye konuştu.

TÜP TÜNELLERLE ULAŞIM 15 DAKİKAYA İNİYOR

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sabuncubeli Tüneli’nin sadece zor arazi şartlarını konforlu hale getirmeyeceğini aynı zamanda iki kenti birbirine yakınlaştırarak ulaşım süresini 15 dakikaya indireceğini söyledi. Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"35 İzmir 35 Proje kitabımızda yer alan projelerden birinin başlangıcını yapmış olmanın mutluluğu ile karşınızdayız. Bu proje Manisa ile İzmir’in ortak projesi. Manisa’yı İzmir’e daha fazla yakınlaştıracak ve iki şehir arasındaki seyahati Evliya Çelebi’nin ’Korkunç Sabuncubeli’ dediği geçidi by-pass yaparak seyahati eziyet olmaktan çıkarıp bir keyfe dönüştürecek önemli bir proje. Projenin önemi sadece oradaki zor arazi şartlarını ve yol standardını düzeltmekle kalmıyor aynı zamanda Manisa gibi sanayisi ile ön plana çıkan ilimizle turizmi ticareti doğası ile Ege’nin incisi İzmir’i birbirine yakınlaştırıyor. İnsan hayatına verdiğimiz önemin de bir göstergesi. Bu tüneller bir vatandaşımızın hayatının kurtulmasına vesile olursa bu her şeye bedeldir. Bunun parayla ölçülen bir bedeli olmaz. Onun için bu projeye öncelik verdik. Burada da yavaş yavaş bütçe kaynakları dışında alternatif finans yöntemleriyle altyapı projelerini yapma kültürünü tecrübesini kazandırmaya çalışıyoruz. Kamu özel sektör ortaklığı ile yapılan bir proje. Bu yönüyle kamu bütçesine ilave bir yük getirmiyor. Karar süreçlerini hızlandırıyor. Bürokrasiyi ve ihale kanunundan kaynaklanan bazı zaman kayıplarını ortadan kaldırıyor. Her yönüyle bölge için Manisa için İzmir için fevkalade önemli bir proje olduğunu söyleyebiliriz. Seyahat süresi 15 dakikaya kadar düşecek ama konfor da artmış olacak. Bu projelerin ülkemizin kalkınmasına 2023 Türkiye hedeflerine belki onun kadar da önemli İzmir hedeflerine çok ciddi katkıları olacak."

Yapımı üstlenen firma temsilcilerine, "Hiç tereddüt etme bu iyi bir projedir. Mahcup olmayacaksınız" diyen Bakan Yıldırım, "Biran önce bitirip devreye alırsanız herkes kazanacak. İnşallah kazasız belasız kısa sürede yapmayı başarırsınız. 400 yıl önce Evliya Çelebi’nin dikkatinden kaçmayan korkunç Sabuncubeli bir nostalji olarak tarihteki yerini almış olur" dedi.

Tünel çift tüp olacak, 50 milyon lire tasarruf sağlanacak

Proje, mevcut İzmir- Manisa karayolunun 21. kilometresinde Beşyol Köyü ayrımından 500 metre sonra başlayacak. Mevcut yoldan kuzeydoğuya ayrılarak, projenin başlangıcından 700 metre sonra 452 metre kotunda tünele girilecek. Proje ile İzmir- Manisa karayolundaki rampaların kaldırılarak yol uzunluğunun kısaltılması, yolun standardını yükselterek yol kullanıcılarına güvenli ve konforlu seyahat imkanı sağlıyor. Yol bin 100 metre kısalacak, özellikle virajların ve rampaların bulunduğu kesim terk edilerek yüksek standartlı bir yol olacak. Kış aylarında ulaşım sorunları ortadan kalkacak. Yüksek maliyetli bakım ve işletme giderleri ve zamandan tasarruf edilecek. İşletme döneminde yaklaşık 50 milyon lira tasarruf sağlanacak. Sabuncubeli Tüneli projesi, İzmir-Manisa yolunun Sabuncubeli Mevkii’nde 2.8 kilometre tünel ve 1.24 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 4.4 kilometre uzunluğunda 2x2 şeritli yoldan oluşacak. Tünel çift tüp olarak projelendirilecek. Proje için 4 milyon lira kamulaştırma yapılacak.

KORKUNÇ SABUNCUBELİ

17. Yüzyılın en önemli gezgini Evliya Çelebi, 10 ciltlik seyahatnamesinin 9. cildinde bugün olduğu gibi o gün de önemli olan iki il İzmir ve Manisa’dan söz etmiş. İstanbul’dan Manisa’ya gelirken çok farklı bir güzergah izleyerek bütün Ege’yi dolaşan ve gördüklerini kaleme alan Evliya Çelebi, Nif Şehri’nden Saruhan vilayetine ilerlerken seyahatnamesine "Buraya gelirken korkunç Sabuncubeli solumuzda kaldı" diye not düşmüş.

Haberin Devamı