Gazete Vatan Logo

Sabıka kaydı ve GBT kaydı hangi adresten alınır?

Sabıka kaydı ve GBT kaydını internet üzerinden kolaylıkla alabilirsiniz. Bu işlemleri yapmak için birkaç işlem yapmanız gerekiyor. Peki nasıl yapacaksınız? Detayları için haberimizi okuyunuz.

Sabıka kaydı ve GBT kaydı hangi adresten alınır?

Sabıka; geçmişte işlenmiş, mahkemece ispatlanıp cezalandırılmış olan suç anlamına gelmektedir. Sabıka kaydı ise, adli sicilden verilen bilgiye göre bir kişinin sabıka durumunu gösteren yazıdır.

Günümüzdeki mevcut işsizlik oranını düşünürsek sabıka kaydınız bulunuyorsa iş bulmanız oldukça zordur. Sabıka kaydı kısaltılmış diğer adı ile GBT başvurularda gerekli olmakla beraber günümüzde çıkarılması oldukça kolaydır. Artık sabıka kaydınızı gelişen teknoloji sayesinde internet üzerinden de yazdırıp, çıktısını alarak ilgili yerlerde kullanabilmeniz mümkündür.

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

GBT – SABIKA SORGULAMA İÇİN DETAYLI BİLGİ!

YARGITAY DOSYA SORGULAMA HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ!

Sabıka kaydı daha önceden yalnızca adliyelerden alınmaktaydı. Ancak E-Devlet resmi sitesi şifre ile güvenli sorgulama işlemlerini üstlenerek sorgulama işlerimizi daha da kolaylaştırdı. E-Devlet üzerinden GBT – Sabıka kaydı sorgulama işlemi ve buna benzer daha birçok önemli ve gerekli sorgulama işlemi gerçekleştirebilmek için E-Devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Eğer E-Devlet şifreniz yoksa E-Devlet resmi sitesi üzerinden herhangi bir sorgulama işlemi gerçekleştirebilmeniz mümkün değildir. Sabıka kaydı almak işleminizi adliyeden de gerçekleştirmiş olsanız, E-Devlet resmi sitesinden de gerçekleştirmiş olsanız herhangi bir işlem ücreti ödemenize gerek yoktur.

Haberin Devamı

E-Devlet şifresine sahip değilseniz E-Devlet şifresi alabilmek için size en yakın merkez PTT şubelerine nüfus cüzdanınız ile birlikte giderek, E-Devlet şifresi alma başvurunda bulunmanız gerekmektedir. İşlem için 2 TL ücret ödedikten sonra E-Devlet şifrenizi size özel kapalı bir zarf içerisinde teslim alabilirsiniz.

Sabıka kaydınızı öğrenmek istiyorsanız E-Devlet resmi internet sayfasına giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra sağ üst köşede bulunan arama motoruna “sabıka kaydı” yazıp ara seçeneğine tıklayınız. ”Adli Sicil Kaydı Sorgulama” seçeneği olarak karşınıza çıkacaktır. İşlem ismine tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak olan sayfada bulunan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklayarak kimlik doğrulama işlemi yapmanız gerekmektedir. Kimlik doğrulama işleminiz için T.C. kimlik numaranıza ve E-Devlet şifrenize ihtiyacınız vardır. İlgili alanlara T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazdıktan sonra; girdiğiniz bilgilerin doğruluğunu kontrol ediniz. Kontrolünüzü yaptıktan sonra “Sisteme Giriş Yap” seçeneğine tıklayınız. Açılan sayfada bilgilendirme formu bulunmaktadır. Formu okuyup, aşağıda bulunan “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum.” Yazısının hemen solunda bulunan kutucuğa tıkladıktan sonra aşağıda bulunan “Devam Et” seçeneğine tıklayınız. Açılan sayfada sabıka kaydınızı görebilirsiniz. Daha sonra sabıka kaydınızı bilgisayarınızdan çıktı olarak alıp, ilgili yerlerde kullanmanız mümkündür.

Haberin Devamı

Sabıka Kaydı Gereken Yerler Nerelerdir?

Kamu kurum ve kuruluşlarına,
Adli sicil kaydının ait olduğu kişiye,
Başvurunun bizzat veya özel yetki içeren vekâlet talebi koşuluyla vekillerine.
Adli sicil bilgisi taleplerinde;
Adli sicil bilgisinin hangi amaçla istendiğinin belirtilmesi,
Kimlik bilgilerin eksiksiz ve doğru olarak gösterilmesi,
Dilekçenin imzalı olması zorunludur.
Adli sicil bilgilerini verebilecek resmi yerler;
Mahalli adli sicillerde o yerin Cumhuriyet Savcılıkları,
Merkezi adli sicilde Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü,
Asliye mahkemeleri olmayan yerlerde kaymakamlıklar,
Yurt dışında ise konsolosluklar verir.

Haberin Devamı