Gazete Vatan Logo

Sabiha’ya iniş izni yok!

TAV, “Sabiha Gökçen’e ortaklık stratejik bir adım” dedi ancak Sabiha Gökçen’in yüzde 60 ortağı Malezyalılar, ön alım hakkını kullanmaya ve Limak’a ait yüzde 40 hisseyi almaya karar verdi.

Malaysia Airport Holding, TAV Havalimanları Holding’in teklif verdiği Sabiha Gökçen’deki Limak Holding’e ait yüzde 40 hisse için ön alım hakkını kullanmaya karar verdi. Malezya Borsası’na bir açıklama yapan şirket, “Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletmesini yapan ISG şirketindeki Limak’a ait yüzde 40 hissenin 285 milyon euro bedelle alınmasına karar verilmiştir” denildi.

TAV Havalimanları tarafından yapılan açıklamada ise “Ön alım bildiriminin usulüne uygun olarak yapıldığı ve söz konusu ön alım haklarının geçerli olarak kullanıldığı tespit edildiği takdirde şirketimiz söz konusu işleme taraf olmayacaktır” denildi.

15 Eylül’de duyuruldu

TAV Havalimanları, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki yüzde 40 hissesini almak üzere Limak Grubu ile anlaştığını 15 Eylül’de duyurmuştu. Ancak ISG’nin yüzde 60 ortağı olan Malaysia Airport Holding’in 27 Ekim’e kadar geçerli olan bir ön alım hakkı bulunuyordu. Limak’ın TAV’a olan hisse satışı Malaysia’nın ön alım hakkını kullanmaması halinde geçerli olacaktı.

Haberin Devamı

15 Eylül’deki ön anlaşma sonrası TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, yeni havalimanının faaliyete başlamasıyla Atatürk Havalimanı’nın kapanacağı düşünüldüğünde, Sabiha Gökçen’e ortak olmanın TAV için önemli bir stratejik adım anlamına geldiğini ifade etmişti.

Şener, “Atatürk Havalimanı’nın sonrasını planlamak ve İstanbul’un büyüme potansiyelinden en azından 2030’a kadar faydalanmak üzere bir ayağımızı İstanbul’da tutmak amacıyla fırsatları kovalamak TAV’ın üst yönetimi olarak bizim sorumluluğumuzdur” ifadelerini kullanmıştı.

Üsküp, Ohrid, Tiflis, Batum, Riga, Enfidha, Monastir, Ankara, İzmir, Bodrum ve Gazipaşa havalimanlarını içeren bir ağ oluşturduklarını kaydeden Şener, yeni havalimanı açıldığında, İstanbul’un ikinci havalimanı olacak Sabiha Gökçen’de yer almalarının bu verimliliği devam ettireceğini belirtmişti.