Gazete Vatan Logo

Sabiha Gökçen’e kim konacak?

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yüzde 100’nün Malezyalılar’ın kontorülüne geçeceği belirtiliyor. Sabiha Gökçen’de yüzde 60’la çoğunluk hissesine sahip olan Malaysia Airports, geri kalan yüzde 40’lık hisseyi Limak Holding’in almak için öncelikli satın alma hakkını kullanacağı iddia edildi.

Blooomberg’te yer alan habere göre, Malezyalılar Atatürk Havalimanı’nın işletmecisi TAV Havalimanları Holding’in 364 milyon dolar (225 milyon euro) tutarındaki teklifine eş değer bir öneri için söz konusu hakkını kullanmak istiyor. Şirketin teklif sunmak için 27 Ekim’e kadar süresi bulunuyor. Önümüzdeki hafta Pazartesi günü Malaysia Airports’un Limak Holding’e bir fiyat teklif edip etmeyeceği ortaya çıkacak. TAV Havalimanları, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki yüzde 40 hissesini almak üzere Limak 15 Eylül tarihinde ile anlaşmıştı. Sözleşmeye göre, gerekli onayların alınması ve işlemin tamamlanmasının ardından TAV ve Malaysia Airports, Sabiha Gökçen’de ortak olarak havalimanının yönetiminde eşit paya sahip olacak. Anlaşmayla ilgili olarak TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, şunları söylemişti:

“Yeni havalimanının faaliyete başlamasıyla Atatürk Havalimanı’nın kapanacağı düşünüldüğünde, Sabiha Gökçen’e ortak olmak TAV için önemli bir stratejik adım anlamına geliyor. Atatürk Havalimanı’nın sonrasını planlamak ve İstanbul’un büyüme potansiyelinden en azından 2030’a kadar faydalanmak üzere bir ayağımızı İstanbul’da tutmak amacıyla fırsatları kovalamak TAV’ın üst yönetimi olarak bizim sorumluluğumuzdur. Malaysia Airports eğer ön alım hakkını kullanmaz ise, gerekli onaylar alındıktan sonra Sabiha Gökçen’de işletmeye katkıda bulunmaya başlarız. Dünyanın önde gelen havalimanı işletmecileri arasında yer alan Malaysia Airports ile güçlerimizi birleştirerek, her iki tarafın da sahip olduğu bilgi birikiminin biraraya getirerek Sabiha Gökçen’i daha da geliştirmeyi umuyoruz. Malaysia Airports ile Sabiha Gökçen’in ötesinde, başka projelerde de çok ciddi işbirlikleri yapabileceğimize inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda’de yüzde 20 pay sahibi olan Malaysia Airports, Hintli GMR’ın yüzde 40 hissesini 225 milyon euroya geçen yılın Aralık ayında satın aldı. Malezyalılar böylece yüzde 60 hisseyle çoğunluğu ele geçirmişti.