Gazete Vatan Logo

Sabancı Uzay Evi Eskişehir'de açıldı

Eskişehir'e gitmek için bir neden daha
Büyük parkları ve su kanallarıyla birçok ziyaretçiyi kendine çeken Eskişehir, Türkiye'nin ilk Uzay Evi ile ilgi çekecek yeni bir yapıya daha kavuştu. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nce yaptırılan, teknolojik donanımı Çimsa ile Sabancı Vakfı tarafından sağlanan alanında Türkiye’nin en büyüğü olduğu belirtilen ’Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sabancı Uzay Evi’, Güler Sabancı’nın da katıldığı törende açıldı.

Sazova Mahallesi’ndeki Bilim, Kültür ve Sanat Parkı’nda Büyükşehir Belediyesi’nin 2 yıl önce yapımına başladığı Sabancı Uzay Evi tamamlandı. Uzay Evi’nin açılışı nedeniyle tören düzenlendi. Törene Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 1’inci Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abdin Ünal, CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Vakıf Üyeleri, Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen ile çok sayıda kişi katıldı.



Törende konuşan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, daha önce okullar, huzurevleri yaptıkları ifade ederek "Ama bir uzay evi yapmamıştık. Burası bizim için de bir ilk oldu. Dolayısıyla bize bu fırsatı veren başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere tüm Eskişehirliler’e teşekkür ediyorum" dedi.

"ESKİŞEHİR, YAPTIKLARIYLA DÜNYAYA YAKIN"

Güler Sabancı Eskişehir’e 5 yıl önce Çimsa olarak geldiklerini belirtti. Çimsa’nın başarılı çalışmalarının kendilerini şehre daha da yakınlaşttırdığını anlatan Sabancı şöyle konuştu:

"Dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanından böyle bir teklif aldığımızda özellikle Çimsa’nın cesaretlendirmesiyle Sabancı Vakfı böyle bir katkıda bulundu. Eskişehir’i kısa da olsa biraz gezme fırsatımız oldu. Eskişehir her geçen gün daha da güzelleşiyor. Çocuk ve gençlerimizin hayal dünyalarını genişletmek, sınırsız düşünmelerini sağlamak, daha iyiyi aramak için hayal görmek lazım. ’Gördüğümüz her hayal gerçekleşmeyebilir ama hayali görünmeyen hiçbir şey gerçekleşemez’ diye bir söz var ve Eskişehir’de bunu yapmaya çalışıyorsunuz. Herkesin hayal görmesini sağlamaya çalışıyorsunuz. Bu gelişmenin içinde bir katkımız olduğu için ben ve arkadaşlarım gurur duyuyoruz. Sayın valimiz Eskişehir’in her yere çok yakın olduğunu söyledi Eskişehir aslında yaptıklarıyla dünyaya çok yakın."

"UZAY EVİ’NE 1.5 MİLYON EUROLUK KATKIMIZ OLDU"

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sabancı Uzay Evi’nde 20 dakika süren ’Evrende Yolculuk’ isimli sunumu izleyen Güler Sabancı, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Sabancı şöyle konuştu:

"Bizim 2007 yılından itibaren Eskişehir’de bir çimento fabrikamız var. En son 2007 yılında gelmiştim. Çimsa’daki arkadaşlara bu proje gitmiş oradan da bize, vakfa geldi. Bizim bu zaten genel bir anlayışımız Sabancı Vakfı ve Sabancı Topluluğu olarak mümkün olduğu, elimizden geldiği kadar çalıştığımız, üretim yaptığımız şehirlerde sosyal sorumluluk projelerine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bizim için yeni bir projeydi. Gerek Çimsa gerekse vakıf yönetimi, belediye başkanı ile projeyi görüştü. Yapılabileceğine ve gerçekleşebileceğine emin olduğumuz projelere mümkün olduğu kadar katkıda bulunmak ve başarılı olmasını istiyoruz. Burada gördük ki; sayın belediye başkanının liderliğinde bu işi yüklenecek, yapacak bir ekip vardı. Buna da kani olunca bu desteği verdik. Bizim Uzay Evi’ne 1.5 milyon Euro’luk bir katkımız oldu. Vakfımızın bildiğiniz gibi Türkiye’nin 78 ilinde 120’den fazla kalıcı eserimiz var. Kültür merkezleri, yurtlar yaptık. Kız yurdu yapan ilk vakıfız Türkiye’de. Eğitimle ilgili çalışmalar yaptık ama bir uzay evi projesi bizim için de bir ilkti. Türkiye için de bir ilk. Eskişehir’de sanıyorum ki bu kadar parlak üniversitelerimiz, önemli öğretim üyelerimiz olmasaydı, onlar da destek vermeselerdi böyle bir projede gerçekleşemezdi. Bir ilk olduğu için en iyisi yapılmaya çalışıldı. Daha kısa sürede yapılabilirdi ama yapmışken en iyi olsun diye çalışıldı. Dünyanın bu konudaki merkezlerine bağlı bir yer burası. Dolayısıyla statik değil dinamik bir yer olacak. Yani hep aynı programlar dönüyor diye bir durum yok. Sürekli yeni programlarla beslenecek bir yer olacak. Özellikle çocuklar ve gençler için gerçekten ufuk açıcı, uzaya yolculuk hepimizin arzu etmesi gereken bir şey. "

"FARKLI BİR ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞI MODELİ SUNMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de törende yaptığı konuşmasında Sabancı Uzay Evi için kendilerine destekte bulunan Sabancı Vakfı’na ve Grubu’na teşekkür etti. Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine geldiği 1999 yılından bu yana, Eskişehirliler’le birlikte, Türkiye’ye farklı bir şehircilik anlayışı modeli sunmaya çalıştıklarını anlatan Yılmaz Büyükerşen konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şehrin insanlar için olduğunu, farklı insanları, farklı kültürleri buluşturması gerektiğini bilerek yola çıkmıştık. Bu konuda çok yol aldık. Şehrin insanı yetiştirdiğini, bu konuda belki de okuldan bile daha etkili olduğunu bilerek yola çıkmıştık. Bu konuda da çok yol aldık. Eskişehir’de büyüyen çocuklar, ileride Türkiye’nin en aydınlık, en geniş ufuklu, farklılıklara en hoşgörülü, en kültürlü vatandaşları olsun istiyoruz. Her biri bize birer emanet olan, Türkiye’nin dört yanından yükseköğretim görmek için Eskişehir’e gelen gençlerimizin yetişmesine, birer dünya vatandaşı olmasına, Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünü arttırmasına şehir olarak katkı sağlamayı belediyeciliğin en önemli görevleri arasında görüyoruz. Sadece Eskişehirlilerin bugünkü ihtiyaçlarını değil, Türkiye’nin yarınki ihtiyaçlarını da düşünmek zorundayız. Bugün açacağımız tesis, bu bakış açısının ürünlerinden sadece biridir. Daha önce bu bilinçle çok şey yaptık. Bundan sonra da yapacaklarımız var. Ancak bu tesisin bir özelliği var. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1936 yılında ’Bir gün insanoğlu gökyüzünde yürüyecek, belki de Ay’dan bize mesaj yollayacaktır’ demişti. Üstelik bunun gerçekleşmesi için 2000 yılını beklemeye bile gerek kalmayacağını tahmin etmişti. Bu müthiş öngörünün dile getirildiği yer burasıydı, Eskişehir’di. Bugün Atatürk’ün ’Gelişen teknoloji şimdiden bize bunu müjdeliyor. Bize düşen görev ise batıdan bu konuda fazla geride kalmamayı temindir’ sözleriyle gösterdiği hedefe doğru, bu sözlerin söylendiği şehirde küçük bir adım atmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz."

"SABANCI VAKFI TALEBİMİZİ İKİLETMEDİ"

Başkan Yılmaz Büyükerşen, Sabancı Uzay Evi’nin yapımında Sabancı Vakfı’na yaptıkları yardım isteminin olumlu karşılandığını söyledi. Büyekerşen şunları kaydetti:

"Bu tesisin bizim açımızdan bir başka özelliği daha var. Bugüne kadar yaptığımız her işi, tamamen kendi kıt kaynaklarımızı olağanüstü bir verimlilikle değerlendirerek tamamlamıştık. Bu tesisin yapımına da aynı anlayışla başlamıştık. Ama aynı anlayışla tamamlamamız çok zaman gerektirecekti. İlk defa yardım arayışına girdik. Sabancı Vakfı yardım talebimizi ikiletmedi. Sabancı Vakfının yardımı sadece tesisin tamamlanması için gereken finansal desteği sağlamaktan ibaret değil. Daha önce benzer bir tecrübe yaşamamış olan bizleri ustalıkla yönlendirdiler. Hayallerimizi kendi hayalleri gibi, heyecanımızı kendi heyecanları gibi paylaştılar. Bize gönülden destek oldular. Onlara olan gönül borcumuzu ödeyebileceğimizi zannetmiyorum. Bu tesiste ufku genişleyecek olan her çocuğumuzun ülkemize ve insanlığa yapacağı her katkıda hissedar olmak, umarım harcadıkları maddi ve manevi kaynakları geriye ödeyecektir. Sabancı Vakfının bu tesis için sağladığı destek ve bu desteği sağlarken sergilediği yapıcı çaba, bizi cesaretlendirdi. Başka projelerimiz için de benzer arayışlara girdik. Şimdiden bu konuda başarılı işbirlikleri gerçekleştirdik. Meyvelerini yakında Eskişehir ve Türkiye ile paylaşacağız. Ancak, her teşebbüsümüzün sonuç vermediğini de üzülerek belirtmek isterim. Bugün açtığımız tesisin, bize destek olmak konusunda çok da hevesli davranmayan kuruluşların politikalarını gözden geçirmelerine vesile olmasını da temenni ediyorum. Son olarak, Sabancı Topluluğunu Türkiye’ye kazandırarak, vefatından çok sonra bile Türkiye’ye ve insanlığa hizmetlerini sürdüren Sakıp Sabancı’yı rahmetle anıyorum. Adını yaşatan bunca eserin arasında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sabancı Uzay Evinin özel bir yeri olması için elimizden gelen her şeyi yapacağımızı bilmenizi isterim."

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen konuşması ardından Güler Sabancı’ya plaket verdi. Sarar Şirketler Grubu Başkanı Cemalettin Sarar üzerinde Atatürk imzalı fuları Güler Sabancı’ya hediye etti.

DÜNYADAKİ UZAY EVLERİ ÖRNEK ALINDI

Sazova Mahallesi’ndeki Bilim, Kültür ve Sanat Parkı’nda 2 bin 751 metrekare alan üzerine inşa edilen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sabancı Uzay Evi, Çimsa’nın bağışı ile Sabancı Vakfı tarafından 1.5 milyon Euro’luk teknoloji donanımının sağlanmasıyla hayata geçirildi. Türkiye’nin en büyük ve en teknolojik uzay evi olan Sabancı Uzay Evi, dünyadaki diğer uzay evleri örnek alınarak tasarlandı.

Uzay Evi’nin 14 metre iç çapında olan 360 derecelik kubbesi, bilimsel gözlemlerin yapılmasına imkan veriyor. Kubbe, izleyicilerine evrene, uzaya, galaksilere, yıldızlara dünya ve gezegenlere canlı bir seyahat deneyimi yaşatıyor. İnteraktif sunumlar ve gösterimlerin yapıldığı Sabancı Uzay Evi’nde balıkgözü lensler ile donatılan ve 16 mega piksellik görüntü elde edilen iki ayrı yüksek çözünürlükte projeksiyon bulunuyor. Sabancı Uzay Evi, aynı anda 95 kişiye evrenin gizemli dünyasını izletebiliyor.

Haberin Devamı