Gazete Vatan Logo

Sabancı'sız 5 yıl

Güler Sabancı anma töreninde gözyaşlarını tutamadı

Sakıp Sabancı vefatının 5. yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, “Sakıp Bey’in bize öğrettikleri bu zor günlerde daha da önemli hale geliyor” dedi

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı vefatının 5’inci yıldönümünde kabri başında yapılan törenle anıldı. Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki törene ailesi ve sevenleri katılırken burada bir konuşma yapan Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, “Geçtiğimiz beş yılda onun bizlere miras bıraktığı değerlere sahip çıkarak ona layık olmaya çalıştık” dedi.

Bir süredir bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaşanan ekonomik çalkantıların gündemleri meşgul ettiğini belirten Dördüncü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sakıp Bey’in bize tavsiyeleri ve öğrettikleri bu zor günlerde daha da önemli hale geliyor. İçinde bulunduğumuz kriz tüm dengeleri değiştiriyor. Herkes yeniden şekillenen ekonomik düzende nasıl var olacağını düşünüyor. Oysa ki Sakıp Bey, ’Para başarının mükafatıdır’ kitabında bize bunun yolunu yıllar önce göstermiş ve şöyle yazmıştı: Dünya değişim içinde. Değişim demek fırsat demektir. Değişen bir toplumda, gelişen bir ekonomide değişimi gören, yeniliklerde öncülük edebilenler başarılı olur.”

Dördüncü, değişimi doğru okumaya çalışacaklarını ve sıkıntılı dönemden çıkışın yollarını Sakıp Sabancı’nın dile getirdiği gibi çalışmak ve üretmekte arayacaklarını kaydetti. Türkiye’nin yine ekonomik sıkıntılar yaşadığı 2001 yılında Sakıp Sabancı’nın bir röportajında söylediklerinin bugün hâlâ geçerli olduğunu vurgulayan Dördüncü, “O, röportajında ’Vatan bizim, bunu biz iyileştireceğiz. Herkes eskiye nazaran daha verimli çalışacak. Sihirli kelime verimlilik. Üretmek çok önemli’ demişti”dedi.

Dördüncü, Sabancı’nın ayrıca “Uzun vadede güçlü Türkiye olacak, bu Türkiye’de Sabancı da yerini alacak. Yola devam edeceğiz, Türkiye’nin başka çaresi yok” sözlerini hatırlatarak, “Sakıp Bey’in sözleri bugün de topluluk olarak bu ülkede durumumuzu temsil etmektedir” diye konuştu.

Güler Sabancı gözyaşlarını tutamadı

Sakıp Sabancı’nın ölümünün 5. yıldönümünde Güler Sabancı’ya, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK Başkanı Rona Yırcalı tarafından Dünya Türk Girişimcileri Kurultayı’nda plaket verildi. Kurultayın ilk tohumlarını atması dolayısıyla Sakıp Sabancı anısına verilen plaketi alan Güler Sabancı, gözyaşlarını tutamadı ve “Sakıp Bey, Türk girişimcileriyle gurur duyardı” dedi.

Sevenleri oradaydı

SakIp Sabancı’nın kabri başında düzenlenen törene aralarında Erol Sabancı, Türkan Sabancı, Sevil Sabancı, Suzan Sabancı Dinçer, Haluk Dinçer, Hamit Belli, Mehmet Gazioğlu, Hüseyin Bayraktar, Yılmaz Ulusoy, Erdoğan Demirören, İbrahim Kefeli, Nezih Erdem, Abdülkadir Eriş, Yusuf Kenan ve Sabancı Holding çalışanlarının bulunduğu çok sayıda seveni katıldı.

TEK BAŞINA DUA OKUDU

Güler Sabancı, kurultay nedeniyle Sakıp Sabancı’nın kabri başındaki törene 15 dakika gecikirken tek başına amcasının mezarı başında dua okudu ve “Onsuz 5 yıl geçti” demekle yetindi.

Sabancı Korosu, Sakıp Ağa’ları için en sevdiği hicaz şarkıları söyledi

SABANCI Holding Yönetim Kurulu eski Başkanı merhum işadamı Sakıp Sabancı, ölümünün 5. yılında dün akşam Sabancı Center’da artık gelenekselleşen ancak her geçen yıl daha da duygulu anların yaşandığı bir başka organizasyonla daha anıldı.

Sabancı Center Hacı Ömer Konferans Salonu’ndaki anma konserinde, Sakıp Sabancı’nın sevdiği şarkıları, Sabancı Klasik Türk Müziği Topluluğu ve TRT İstanbul Radyosu sanatçısı Melihat Gülses seslendirdi. Anma töreninde ilk kez sahne alan Sabancı Korosu, çoğu Sakıp Sabancı’nın çalışma arkadaşlarından oluşan bir grup. Sabancı Grubu şirketlerinde çalışan amatör olarak müzik ile ilgilenen 30 kişi, 2006 yılında bir araya geliyor ve Prof Dr. Nevzad Atlığ danışmanlığında, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yeşim Altınel Çoban şefliğinde çalışmalara başlıyor. Grup bu yıl ilk kez Sakıp Ağa’ları için Sakıp Ağa’nın sevenlerinin önünde konser verecek, Sakıp Ağa’nın en çok sevdiği eserleri icra edecek kıvama geldi ve kuşkusuz gecenin en anlamlı sürprizi oldu.

Sunucu Mithat Özyılmazel’in, Sakıp Sabancı’nın çok sevdiğini söylediği Necip Fazıl Kısakürek’e ait “Canım İstanbul” şirini okuduğu ve tüm salondan büyük alkış aldığı gecede, sanatçı Melihat Gülses de kelimenin tam anlamı ile Türk Sanat Müziği ziyafeti verdi.

Ağa için 2 kalıcı eser

Konser öncesi, misafirleri merhum Sabancı’nın eşi Türkan Sabancı ve kızı Sevil Sabancı ile karşılayan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler

Sabancı, Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine, 12 Nisan’da Adana Merkez Camisi’nde mevlit okunacağını, 20 Nisan’da Sabancı Üniversitesi’nde, Sakıp Sabancı’nın eğitim konusundaki görüşlerini içeren önemli bir konferans düzenleyeceklerini kaydetti.

Güler Sabancı bu yıl Sakıp Sabancı için iki kalıcı eser yaptıklarını bunlardan birinin, Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki “Seed-Tohum” kongre salonu olduğunu duyurdu. Sevil Sabancı tarafından yürütülen projenin tamamlandığını belirten Güler Sabancı, gelecek yıl Sakıp Sabancı’yı orada anmak istediklerini dile getirdi. Güler Sabancı, ikinci olarak da Sakıp Sabancı adına Mardin’de “Mardin Kent Müzesi” oluşturulduğunu söyledi.

Bu arada Sakıp Sabancı’nın yakın dostu özel kalem müdürü Ali Haydar Taşlı da ölümünün birinci yılında unutulmadı ve Koronun icra ettiği Rumeli türküsü de Ali Haydar Taşlı için söylendi.

Eski dostlar sahnede

Konserin sonunda, Sakıp Sabancı’nın iş ve sanat dünyasından dostları Erdoğan Demirören, Hüseyin Bayraktar, Abdülkadir Eriş, Cemalettin Sarar, Yılmaz Ulusoy, Hasan Güreşci, İbrahim Kefeli, Mehmet Eyilik, Üstün Asutay, Sezen Cumhur Önal, Müşerref Akay ve Orhan Gencebay birlikte “Eski Dostlar” şarkısını söyledi.

Konserin bitiminde ise Merhum Sakıp Ağa’nın eşi Türkan Sabancı sahneye çıktı ve konserin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür edip çiçek ve plaket verdikten sonra “Umarım ruhu burada bu salondadır ve bizleri görüyordur.” diye konuştu.

Haberin Devamı