Gazete Vatan Logo

Sabancı'nın en büyük ortağı ''Kızlar'' oluyor

Merhum Özdemir Sabancı'nın oğlu Demir Sabancı'nın başta Sabancı Holding olmak üzere Çimsa, Yunsa ve Bossa'daki hisse senetlerini elden çıkarma kararı alması Sabancı Ailesi içinde olduğu kadar işdünyasında da bomba etkisi yarattı.

Sakıp Sabancı'nın ölümünden sonra ardarda ilginç gelişmelerin yaşandığı Sabancı Grubu'nda Mehmet Sabancı'nın ölümü ile çakışan bu hisse satışı operasyonu farklı yorumlara da neden oldu. Kulislerde konuşulanlara göre Demir Sabancı amcası Sakıp Sabancı'nın ölümünden sonra grubu yönetmeye aday oldu. Ancak Aile Meclisi oy çokluğu ile Güler Sabancı'nın başa geçmesini uygun buldu. Holding'de Özdemir Sabancı'nın mirası olarak yüzde 16.6 hisse senedi bulunan Demir Sabancı, Serra Sabancı ve anneleri Sevda Sabancı görüş ayrılığına düştü. Demir Sabancı adaylıkta annesi ve kızkardeşinin kendisini destekleyeceğini düşünürken, Serra ve Sevda Sabancı da Güler Sabancı'nın başkanlığına yeşil ışık yaktı. Demir Sabancı ise yalnız bırakıldığını düşünerek önce ani bir kararla Perakende Grubu Başkanlığı'ndan ayrıldı.

Rahatsızlığını bu hareket ile tüm aileye hissettiren Demir Sabancı son olarak hisselerini de borsada satacağını duyurarak herkesi bir kez daha şaşırttı.

Demir Sabancı İMKB'ye bildirdiği satış kararına göre elindeki yüzde 6.17'lik Sabancı Holding hissesini, yüzde 2.6 oranındaki Bossa hissesini, yüzde 0.2 oranındaki Çimsa hissesini ve yüzde 1.6 oranındaki Yunsa hissesini 5 yıl içinde satacak. Bugünkü piyasa değerlerine göre Demir Sabancı bu satıştan yaklaşık 265 milyon dolar satış geliri elde edecek.

Sabancı Holding'in ortaklık yapısına bakıldığında Demir Sabancı'nın Suzan Sabancı Dinçer ve Çiğdem Sabancı Bilen'den sonra en büyük üçüncü ortak olduğu dikkati çekiyordu. Demir Sabancı aile içi dengeleri bozmamak adına hisselerini aileden birine teklif etmektense borsada satmayı uygun buldu. Ancak süreç içinde aile içinden de hisselere teklif gelebileceği konuşuluyor.

Demir Sabancı'nın hisselerini borsada satması durumunda çatı şirket olan Hacı Ömer Sabancı Holding'de üçüncü kuşak kızların ağırlığı hissedilecek. Suzan Sabancı Dinçer yüzde 7.33, Çiğdem Sabancı Dinçer yüzde 7.33, Dilek Sabancı yüzde 5.93 ve Sevil Sabancı yüzde 5.93 hisse ile en büyük ortak konumuna yükselecek. Bu arada Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Güler Sabancı'nın gerek holdingde gerekse Akbank'ta hisse payının diğer aile fertlerine kıyasla çok küçük olduğu da dikkati çekiyor.

Akbank'ın da en büyük ortağı Demir ama satış yapmıyor
Sabancı Ailesi'nin holding in dışında en önemli varlığı Akbank. Akbank'ın son borsa kapanışına göre piyasa değeri 6 milyar 367 milyon dolar olarak görünüyor. Akbank'ın hisse yapısı içinde de Sabancı Ailesi'nin varlığı hissediliyor. Yaklaşık yüzde 56.14'ü halka açık görünen Akbank'ta büyük ortak olarak Hacı Ömer Sabancı Holding yüzde 32.87 ile dikkati çekiyor. Sabancı Holding'de payı olan aile fertleri Holding hisseleri oranında Akbank'taki Holding hisselerinden de pay alıyor. Akbank'ın diğer büyük ortakları yüzde 6.62 ile Aksigorta ve yüzde 1.66 ile Exsa A.Ş görünüyor ki yine aile fertleri bu şirketlerde pay sahibi.

Bunun dışında kişisel olarak Sabancı ailesinin Akbank'taki hisse dağılımı şöyle görünüyor.

'Koç'larda da hisse satıış var
Demir Sabancı, dört grup şirketindeki yaklaşık 260 milyon dolar piyasa değeri olan hisselerini satışa çıkarma kararı alırken, Koç Ailesi'nde de zaman zaman hisse satışı oluyor. Son olarak Koç Ailesi fertlerinden Rahmi Koç'un oğlu Ömer Koç da 1 milyon dolarlık hisse satışı kararı aldı. Borsa'ya gönderilen açıklamada Koç'un Tofaş Oto Fabrika, Kav Dayanıklı Pazarlama ve Beko Elektronik'te bulunan hisse senetlerinden bir bölümünü 1 yıl içinde satacağı duyuruldu. Koç'un satacağı hisselerin son kapanış itibarıyla piyasa değeri 925 bin doları buluyor.

Haberin Devamı