Gazete Vatan Logo

Sabancı denizciliğe odaklandı

Sabancı Ailesi'nde dördüncü nesil yeni işlere odaklandı

Sabancı, Densa ile filoyu büyütecek denizde yeni alanlara yelken açacak

DENSA Denizcilik adını verdikleri şirketle denizcilik sektörüne hızlı bir giriş yapan TÜSİAD eski Başkanı Ömer Sabancı, en büyük desteği oğlu Hacı Sabancı’dan alıyor. Eğitimini tamamlayıp babasıyla çalışmaya başlayan Hacı Sabancı, denizcilikte büyümeye odaklandıklarını söyledi

GENÇ Sabancı, “Tam kriz zamanında bu işe girdik ama bunun bizim için bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Kuru yük taşımacılığıyla başladık. 650 bin DWT büyüklüğe ulaştık. Yeni gemi siparişlerimiz var. Denizcilikte büyük bir filoya sahip olmayı hedefliyoruz” diye konuştu

Sabancı Holding’den ayrılarak kendi işini kuran TÜSİAD eski Başkanı Ömer Sabancı’nın oğlu Hacı Sabancı, babasıyla birlikte denizciliğe odaklandı. Densa Denizcilik adını verdikleri şirketle sektöre hızlı bir giriş yapan Ömer Sabancı, en büyük desteği oğlu Hacı Sabancı’dan alıyor. Eğitimini tamamlayıp babasıyla birlikte çalışmaya başlayan Hacı Sabancı, sevdiği bir alan olan denizcilikte büyümeye odaklandıklarını söyledi. Kuru yük taşımacılığında büyüyen, 650 bin DWT büyüklüğe ulaşan ve yaş tanker ile konteyner konusunda da araştırmalarını sürdüren Densa Denizcilik, 2011 yılında yeni gemilerini teslim alacak.

Yeni siparişler verildi

Deniz taşımacılığında büyük bir filoya sahip olmayı hedeflediklerini söyleyen genç Sabancı, “Aslında tam kriz zamanında bu işe girdik ama bunun bizim için bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Kuru yük taşımacılığıyla başladık. 650 bin DWT büyüklüğe ulaştık. Yeni gemi siparişlerimiz var. Bu işin konteyner, yaş taşıma gibi alanlarında da araştırmalarımız var. Bu alanlara da girebiliriz. Aslında denizciliğin her alanında olabiliriz. Denizcilikte büyük bir filoya sahip olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Denizciliğin global bir iş olduğunu kaydeden Sabancı, “Denizcilik sevdiğim bir konu... Denizle, denizcilikle uğraşmak hoşuma gidiyor. Global bir iş olması keyifli yanı. İşle beraber büyüme fırsatı olan bir alan. Dolayısıyla denizciliğe fokuslandık. Kuru yük taşımacılığında büyüyoruz. Yaş yük ve yine denizcilikle ilgili farklı alanlara kayabiliriz” değerlendirmesini yaptı.
2009 yılında küresel kriz yüzünden navlunların dibe vurduğu, gemi fiyatlarının yarıdan fazla düştüğü dönemde Ömer Sabancı, Demet Sabancı Çetindoğan, Cengiz Çetindoğan, Hacı Sabancı ve Demir Sabancı’nın birlikte kurduğu Densa Denizcilik, Güney Kore’ye 295 milyon dolarlık tanker siparişi verdi. Demir Sabancı’nın bu yıl başında ayrıldığı şirket, Güney Koreli Samho Shipyard’a toplam 32 bin DWT’luk 6 gemi yaptırıyor. 1994 yılında kurulan Samho Shipyard, 165 milyon dolara malolacak bu gemileri Eylül 2011’de teslim edecek. Densa Denizcilik, Ocak ayının ortalarında da yine Güney Koreli STX şirketi ile 2’si opsiyonlu 4 adet kuru yük gemisi için anlaştı. Gemilerin maliyetinin 130 milyon dolar olacağı belirtilirken, toplam 57 bin 300 DWT’luk 4 gemi de 2011 yılında Densa’ya teslim edilecek. Densa’dan yeni siparişlerle ilgili açıklama yapılmazken STX, geçtiğimiz günlerde Densa Denizcilik’ten 4 adet supramax gemi siparişi aldığı haberini doğrulamıştı.

Demir Sabancı ayrıldı

100 bin TL sermaye ile 22 Aralık 2008 tarihinde kurulan Densa Denizcilik’in faaliyet alanı “uluslararası ve dahili deniz yolu ile nakliyat yapmak üzere her türlü gemi deniz tankeri frigofrik taşıma vasıtalarının mevzuatın müsadesi nispetinde satın almak” olarak sıralandı. Taşımacılık ve lojistik hizmetler meslek grubundan İstanbul Ticaret Odası’na kayıt yaptıran şirketin merkezi Üsküdar’da. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Başkan Yardımcısı ise Demet Sabancı Çetindoğan. Kayıtlara göre, ilk yılın sonunda şirketin sermayesi 100 bin liradan 12 milyon liraya yükseldi. Şirketin kurucularından olan Demir Sabancı bu yıl başında şirketten ayrılmıştı.

SABANCI ADINA SAHİP OLMAK BİR ŞANS

Hacı Sabancı, “Sabancı” adına sahip olmayı bir şans olarak değerlendiriyor. Genç Sabancı, “Benim için en büyük şans ise babam. Eğitimimi tamamladım, son 2 yıldır babamla çalışıyorum. Küresel kriz döneminde babamla çalışırken müthiş bir deneyim kazandım. Bunu da kendim için büyük bir şans olarak görüyorum” dedi.

Ülkeme ve TÜSİAD’a faydalı olmak isterim

HAZİRAN ayında yapılan TÜSİAD YİK toplantısına ilk kez tek başına katılan Hacı Sabancı, ileride kendisinin de babası gibi sivil toplum örgütlerinde aktif rol oynamak istediğini vurguladı. Sabancı, şöyle devam etti:”TÜSİAD’ın YİK toplantısına ilk kez tek başıma katıldım. Benim için büyük bir deneyim. TÜSİAD çok önemli bir kurum. İleride ben de babam gibi sivil toplum örgütlerinde çalışarak ülkeme faydalı olmak isterim. TÜSİAD’da da bana görev verildiği taktirde faydalı olmak için elimden geleni yaparım.”

Haberin Devamı