Gazete Vatan Logo

Sabancı'dan iyimser yorum

Türkiye’nin ekonomik iklimi düzeliyor, iyi bir büyüme dönemine girdik

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye ekonomisinin ikliminin düzeldiğini belirterek, “Ülkemiz iyi bir büyüme ve gelişme dönemine girmiştir ancak dünyadaki gelişmelere hassas olmalıyız” dedi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 16. Dünya Verimlilik Kongresi ve 2010 Avrupa Verimlilik Konferansı’nda konuştu. Sabancı, Türkiye ekonomisinin ikliminin düzeldiğini belirterek, “Ülkemiz iyi bir büyüme ve gelişme dönemine girmiştir ancak dünyadaki gelişmelere hassas olmalıyız” dedi.

Türkiye’nin büyüme rakamlarının sadece G-20 değil tüm dünya ülkelerine örnek olacak seviyelerde bulunduğunu kaydeden Güler Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Özelleştirme sürmeli

“Sağlam, özelleştirmeler hızla devam ediyor. Devlet, denetim mekanizmasına yönelik regülasyonları hayata geçiriyor. Bu rekabetçi ortam, verimliliği de zorunlu hale getiriyor. Büyüme rakamlarımız sadece G-20 değil, tüm dünya ülkelerine örnek seviyelerde. Enflasyon kontrol altında devam ediyor; dolayısıyla da düşük faiz ve uzun vadeli kredi imkanları artıyor. Bu vesileyle de ilk defa yatırım yapma ratingine yükseleceğimizin işaretlerini almaya başladık. Bir senede dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında, 17’den 16’ya çıktık.”

Bütün bunlara rağmen sürdürülebilir verimliliği yakalamak için çok daha fazla çalışılması gerektiğini söyleyen Sabancı, “Özelleştirmelere tam hızla devam etmeliyiz ki şirketlerimiz daha verimli çalışsın, hedeflerini tuttursun, şeffaflığı yakalasın. Üstüne basarak yeniden söylüyorum: verimlilik başarının göstergesidir” dedi. Gelişmekte olan ülkeler için en büyük riskin, büyük cari açık ve bunu finanse eden, dışarıdan gelen sıcak para olduğu uyarısında bulunan Sabancı, şöyle devam etti:

İşin özü verimlilik

“Bu durumda, orta ve uzun vadede kamu harcamalarını azaltmamız, yatırımları artırmamız, geleceğe hazırlanmamız gerekmektedir. Ülkemizdeki bu müspet gelişmelere paralel, rekabet gücümüzü sürekli geliştirmek için, daha odaklanmış çalışmalara ve politikalara ihtiyacımız var. Tüketimi teşvik ederken reel sektörü ve verimliliği teşvik eden politikaları gözardı etmemeliyiz. Ülkemiz iyi bir büyüme ve gelişme dönemine girmiştir ancak, dünyadaki gelişmelere hassas olmalıyız. Önümüzdeki dönemde tüm dünyanın gündeminde öne çıkan iki konunun verimlilik ve sürdürülebilirlik olduğunu görüyoruz. Bu nedenle, biz de ülke olarak, Türk özel sektörü olarak, daha uzun vadeli stratejilere odaklanarak, bu vizyonla hareket etmeliyiz. İşin özünü asla unutmamalı ve unutturmamalıyız. İşin özü, rekabet gücü ve verimliliktir.”

BAKAN ERGÜN’DEN ÖDÜL ALDI

Güler Sabancı, kongredeki konuşmasına Sakıp Sabancı’nın ’Verimlilik, verimlilik, verimlilik” sözlerini hatırlatarak başladı. Sabancı’ya konuşmasının ardından, 2 yılda bir verilen Dünya Verimlilik Bilimleri Akademisi Ödülü Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından sunuldu.

Almanya Avrupa’nın en verimli ülkesi oldu

GLOBAL krizin verimlilik ile ilişkisini değerlendiren Güler Sabancı, “Bu krize, verimlilik artışına dayanmayan gevşek para politikaları ve para bolluğu sonucu aşırı borçlanmalar sebep oldu” dedi.

ABD ve Avrupa gibi gelişmiş piyasaların krizden daha yavaş çıktıklarını belirten Sabancı, “ABD’deki bir çok şirket, devletten bolca para almasına rağmen, henüz bu parayı stratejik bir verimlilik politikasıyla harmanlayamadığı için zorlanıyorlar, istedikleri gibi büyüyemiyorlar” dedi. Yunanistan’a bakınca, verimlilik sağlayamayan, şeffaf olmayan bir ekonominin sonuçlarının ne kadar kötü olabileceğinin görüldüğünü söyleyen Sabancı, şu bilgileri verdi: “Fakat Almanya’ya bakarsak, durum farklı. Almanya’da, kriz başladığında hükümet, sanayi, işveren, sendika, yani tüm ülke, birlikte krizden çıkma planları yaptı. Karşılıklı mutabık kaldılar, uyumlu çalıştılar.

Verimliliği esas alan tedbirleri birlikte uyguladılar. Ve şimdi Almanya’daki işsizlik, kriz öncesinden daha aşağı seviyelere düştü. Almanların yüksek teknoloji üreten 1.300 şirketi bulunuyor. Başka ülkelerin üretemediği yüksek teknolojiyi üreten, inovasyona ve verimliliğe büyük önem veren Almanya, yeniden Avrupa’nın en verimli ülkesi haline geldi.”

Haberin Devamı