Gazete Vatan Logo

Sabancı, Herald Tribune'de

‘Bölgedeki gelişmeler sansüre gerek olmadığını gösterdi’

INTERNATIONAL Herald Tribune, Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki “Efsane İstanbul” sergisinden övgüyle bahsetti ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile yapılan söyleşiye yer verdi. Sabancı, geçmişteki Türk-Yunan anlaşmazlıklarına değinerek, “Projeyi konuşmaya başladığımızda o konu gündeme gelmedi bile. Gelişmeler kendimizi sansürlemememiz gerektiğini gösterdi” dedi.

INTERNATIONAL Herald Tribune Gazetesi’nin internet sitesinde yer alan değerlendirme yazısında, Sakıp Sabancı Müzesi’nde devam eden “Efsane İstanbul: Bizantion’dan İstanbul’a-Bir Başkentin 8000 Yılı” başlıklı sergiden övgüyle bahsedildi. Sabancı Holding’den yapılan açıklamaya göre, International Herald Tribune, Sakıp Sabancı Müzesi’nde devam eden “Efsane İstanbul: Bizantion’dan İstanbul’a-Bir Başkentin 8000 Yılı” sergisiyle ilgili olarak web sitesinde geniş bir değerlendirmeye yer verildi. Susanne Fowler tarafından hazırlanan ve “İstanbul’da 8000 Yıllık Tarih” başlığı ile yayımlanan yazı, ana sayfadan okuyuculara duyuruldu. Yazıda, Susanne Fowler’ın Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile yaptığı söyleşiye de yer verildi.

İstanbul’un çeşitliliği

Serginin sponsorlarından olan Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile yapılan söyleşiye de yer verilen yazıda, Sabancı’nın Kubbe Odası ile ilgili olarak, “Buradaki amaç, İstanbul’un çeşitliliğini onun kubbeleriyle, tüm dinlerin kubbeleriyle göstermek. Micka, kubbeleri bir araya getirmek istedi ve teknoloji de bizim bunu yapmamıza izin verdi” dediği yer aldı. Yazıda, Güler Sabancı’nın serginin süresine ilişkin, “Sergiyi yaz tatilinden dönen öğrenciler için uzattık. Bana kalsa 6 ay daha uzatırım ama eser aldığımız müzelerin planları, programları var, verdikleri sözler var ve bu durumda yapılacak bir şey yok” değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi. Sabancı söyleşide, geçmişteki Türk-Yunan anlaşmazlıklarına da değinerek, şunları kaydetti: “Eskiden böyle bir şeyin siyasi olarak zor olduğunu anlıyorum ama bu projeyi 2 sene önce konuşmaya başladığımızda o konu gündeme gelmedi bile. Daha önce böyle bir şey yapılmamış olsa bile artık yapmanın zamanı gelmişti. Türkiye ve bölgedeki gelişmeler kendi kendimizi sansürlemememiz gerektiğini bize gösterdi.”

Kozmopolit birliktelik

FOWLER’IN yazısında, sergiye yapılan eklemeler arasında Fener Rum Patriği’nin ödünç verdiği Doğu Roma İmparatorluğu’ndan kalma bir Hristiyan ikonası, Sultan II. Mahmut’un av sırasında kullandığı el işlemeli av çadırının da bulunduğu belirtilerek, “Kozmopolit bir din ve dil birlikteliği, 14. yy’dan kalma Arapça yazılmış İnciller, Ermenice İncil ve İbranice yazılmış Osmanlı Türkçesi sözlüğünde görülüyor” ifadesine yer verildi.

Kubbe Odası çarpıcı

SERGİNİN en çarpıcı noktası olarak Boris Micka’nin tasarladığı Kubbe Odası’na işaret edilen yazıda, şunlar kaydedildi: “Bu alana, İstanbul’un kilise ve camilerindeki düzinelerce renkli kubbe yansıtılıyor ve inançların farklılıkları yerine, ortak yönleri gösteriliyor. Konuklar, sandalyelere oturup, Beşiktaş’taki Yıldız Hamidiye Camisi’nin gece mavisi ve altın yıldızlarının, 21 farklı kubbeye dönüşmesini seyredebiliyor.”

Efsane İstanbul’a övgü yağdırdı

SUSANNE Fowler, gazetedeki yazısında şunları kaydetti: “Efsane İstanbul sergisine girer girmez, kendinizi tarih öncesindeki bir ormanda buluyorsunuz ve bir ağaç kovuğuna oturup Marmara Denizi’nin oluşmasını izliyorsunuz. Bu etkileyici video başlangıcı, 26 Eylül’e kadar süresi uzatılan “Efsane İstanbul: Bizantion’dan İstanbul’a-Bir Başkentin 8000 Yılı” sergisindeki muhteşem görseller ve seslerden sadece ilki.”

Haberin Devamı