Gazete Vatan Logo

Sabancı: Dünyada liderlik krizi yaşanıyor

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Young Guru Academy (YGA) tarafından düzenlenen 2010 Liderlik Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, dünyada liderlik krizi yaşandığını belirterek, şirketlerin lider yetiştirmekte zorlandığının altını çizdi

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, gelişmiş ülkelerde işgücünün giderek yaşlanması sonucu yaşanan yetenek savaşlarının liderlik konusunu etkilediğini belirterek, dünyada liderlik krizi yaşandığına dikkat çekti. Güler Sabancı, Young Guru Academy (YGA) tarafından düzenlenen 2010 Liderlik Zirvesi’nde “Sosyal Sorumlu Lider” başlıklı konuşmasıyla gençlere seslendi.

Sabancı, IBM’in bir araştırmasına göre, şirketlerin lider yetiştirmekte zorlandığını, lider bulma konusunda daha fazla endişe taşıdığını ve araştırmada liderlik konusundaki bu sıkıntının “küresel bir işgücü krizinin” başlangıcı olabileceğinden bahsedildiğini söyledi.

“Bu doğrultuda yaşanacak bir liderlik krizinin, tüm şirketlerin sorunu olma ihtimali bulunuyor” diyen Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak gerçekçi bir yaklaşım ve uzun vadeli bir bakışla, şirketlerin kendi içlerinden yetenekli liderleri yetiştirip geliştirmeleri ile çözümlenebilir. Karşıda bir dağ görünce, takımlarına, ’Şu karşıdaki dağa tırmanın’ diye talimat vermek, tek başına hedef göstermek liderlik değildir. Liderlik, o dağı aşmanın önemini takımlarına anlatmak, onları ikna etmek ve onları başarılı kılmaktır. Sonunda dağa tırmanan takımlardır. Ama o dağa tırmanmak için rehberlik eden, destek ve güç veren liderlerdir. Bill Gates’in de dediği gibi, gelecek yüzyılın liderleri, çalışanlarına, takım arkadaşlarına güç verenlerden çıkacaktır.”Güler Sabancı, içinde bulunulan dönemde liderliğin, sürekli geliştirilmesi gereken bir süreç olarak algılandığını ifade ederek, liderlerin yıllar
sonrasını düşünecek vizyona sahip olmasının gerekliliğini vurguladı.

Sakıp Sabancı’nın gücü ekibine olan inancıydı

Güler Sabancı, Sakıp Sabancı’nın çok güçlü bir lider olduğunu belirterek, “Gücü de patronluğundan gelmezdi. Sakıp Sabancı’nın gücü, kendine, ekip arkadaşlarına, çevresindekilere ve Türk halkına olan inancından gelirdi” görüşünü bildirdi.

Sabancı, ancak cesur bir liderin takım arkadaşlarını cesaretlendirebileceğini belirtip, örnek lider olarak Sakıp Sabancı’yı göstererek, şunları kaydetti: “Sakıp Sabancı çok güçlü bir liderdi. Gücü de patronluğundan gelmezdi. Sakıp Sabancı’nın gücü, kendine, ekip arkadaşlarına, çevresindekilere ve Türk halkına olan inancından gelirdi. Başarıya akılla, planla ve çok çalışılarak ulaşılabileceğine olan inancından gelirdi. Sakıp Bey her zaman çözümden yana olan ve pozitif duygular taşıyan bir liderdi. Cesurdu ve değişimden korkmazdı. Çok fikir alan, dinleyen, çok çabuk empati kuran, hedefi iyi anlatan, el ele iş yapmayı tercih eden bir kişiydi. Heyecanlı ve heyecanını karşısındakine aşılayan bir yöneticiydi ve bu vasıflarıyla yarattığı güvenle, 38 sene Sabancı Topluluğu ve Sabancı Ailesi’nin liderliğini yaptı.”

Haberin Devamı