Gazete Vatan Logo

Sabancı: Bu yıl ekonomi politikalarına odaklanılsın

Japon basınına konuşan Sabancı “Geçen yıl genel seçim ve milli güvenlik konularına yönelindi. Bu yıl ekonomiye odaklanılmasın” dedi

Japon basınına konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, yurtdışında büyümenin yavaşlamasına bağlı Türkiye’nin krize girebileceğini belirtti ve “Geçen yıl genel seçim ve milli güvenlik konularına yönelindi. Bu yıl ekonomiye odaklanılmasını istiyoruz” dedi

SabancI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Japonya’nın etkin yayınlarından Nihon Keizai Shimbun’un ekonomi yayını Nikkei Sangyo Shimbun’un (Nikkei Business Daily) sorularını yanıtladı. Hiroaki Kanazawa tarafından yapılan röportajda Sabancı, topluluğun projeleri ve Japonya’daki iş ortaklıklarıyla ilgili bilgiler verirken, Türkiye ve dünya ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Güçlü YTL olumsuzluk
Güler Sabancı, “Türk sanayisinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?” sorusuna “İşçilerimizin üretkenliği yüksek. Liman, yol gibi altyapı unsurları iyileştirildiği için coğrafi ve demografik olarak ciddi bir avantajımız var. Fakat diğer yandan döviz kuru ve enerji maliyetlerinin yüksekliğinin de mevcut durumun zayıf yanlarını oluşturduğunu söyleyebilirim. Özellikle Türk lirasının değerlenmesi bir olumsuzluk nedeni. Daha fazla özelleştirme ve de-regülasyon yapmamız gerektiğini düşünüyorum” karşılığını verdi.
Sabancı, “Türkiye hükümetinden nasıl bir ekonomi politikası bekliyorsunuz?” sorusu üzerine de “Elektrik ücretleri rekabet açısından bakıldığından büyük ölçüde düşürülmeli. Geçtiğimiz yıl ilgi genel seçimler ve milli güvenlik konularına yöneldi. Bu sene ise ekonomi politikalarına odaklanılmasını istiyoruz” dedi.
Dünya ekonomisiyle ilgili olarak ise Sabancı, “Türkiye direkt olarak subprime krizinden etkilenmedi ama dünya ekonomisindeki yavaşlama ile beraber yurtdışından gelen yatırım ve sermaye miktarında azalma olursa biz de etkileniriz. Likiditesi hayli yüksek olan petrol kaynaklı sermayenin Türkiye’ye gelme ihtimali de bir fırsattır” değerlendirmesinde bulundu.

Mitsubishi Fuso ile kamyon
üretimine yönelik planımız var

SabancI, grubun Japon iş ortakları ile birlikte yürüttüğü projelerle ilgili bilgi verirken “Bridgestone ile yeni ekipman yatırımları, Komatsu ile yurt içinde üretimin başlatılması, Toyota ile Lexus markasının pazara girişi, Mitsubishi Fuso ile kamyon üretimine yönelik planlarımız var” dedi. Sabancı, Japon şirketleri için Türkiye’de ideal sektörlerin neler olduğu sorusuna karşılık, “Şu anda en ideal sektör enerjidir. Hükümetin yakın zamanda ihaleye çıkaracağı nükleer enerji santrallerine yönelik program da bunun merkezinde. Biz de Sabancı Grubu olarak bu projede yer almak istiyoruz. Japon firmaları ile işbirliği yapabiliriz. Hükümetin özel sektör eli ile projeyi yapmak istemesine yönelik bazı endişelerini de anlıyorum, fakat enerji sektörünün özelleştirilmesi kaçınılmaz. Riskin olduğu yerde fırsatlar da vardır” karşılığını verdi.

Haberin Devamı