Gazete Vatan Logo

Sabahları FT' den önce spor gazetelerini okuyor

Guy Dölle futbolda yeteri kadar iyi olmadığı için çelik alanında çalışmaya başladı. Hâlâ boş zamanlarında maç yapan Arcelor CEO'su ofisinde kendi kahvesini de kendi hazırlıyor

Guy Dölle dünyanın en büyük ikinci çelik şirketi olan Arcelor'u yönetiyor. Her gün milyarlarca dolarlık kararlar alıyor. Ancak sabahları kahvaltı ederken Financial Times'dan önce Fransızlar'ın ünlü spor gazetesi L'Equipe'i okuyor. Zira kariyerinin ilk gününden beri çelik sektöründe olan 63 yaşındaki yönetici bu mesleği futbolda yeteri kadar iyi olmadığı için seçtiğini itiraf ediyor. Yine de Fransız Dölle için hayattaki en önemli şey hala spor... Örneğin Arcelor'la ilgili en büyük şikayeti sorulduğunda, "Merkezi Lüksemburg'da olduğu için tuttuğum Fransız takımı Metz'in maçlarını kaçırıyorum" diyor.

Okulu bırakacaktı
Fransa'nın Metz kentinde doğan Dölle, daha 10 yaşındayken annesini kaybetti. Dört kardeşin en büyüğü olan Dölle bu dönemde hem duygusal hem de maddi zorluklar yaşadı. Öyle ki bir ara lise eğitimini bile yarıda bırakmayı düşündü. Ancak vitray sanatçısı olan babasının desteğiyle üniversiteye girdi. Dölle mühendislik okuyordu ama en büyük tutkusu futboldu. Takım kaptanıydı. Okul bittikten ve bir süre futbola devam ettikten sonra bu alanda kariyer yapamayacağını anladı ve devlete ait Irsid Çelik Araştırma Merkezi'nde çalışmaya başladı. Ancak para kazanır kazanmaz ilk işi tuttuğu takım olan Metz'e sponsorluk vermek oldu.

1980 yılma kadar hem laboratuarda hem de fabrikalarda çelik üzerine birçok deney yaptı, yeni teknolojiler geliştirilmesine katkıda bulundu. Irsid'in ikinci adamı olduğu yıllarda Fransa'nın o dönemki en büyük çelik şirketlerinden Usinor'dan teklif aldı ve kabul etti. 2001 yılında ise Arcelor'un kurulmasını yöneten grupta yer aldı. Dölle, 2002'de Arcelor'un CEO'su oldu.

Dölle'yi yakından tanıyan iş arkadaşlarının onun için kullandığı ortak tanım "görev adamı." Çünkü, belki de devlete ait olan Irsid Araştırma Enstitüsü'nde geçirdiği 14 yılın alışkanlığıyla, olaylara "Yapılması gerekiyorsa yapılacak" zihniyetiyle bakıyor. Dolle'nin çalışma tarzının özel sektörden ne kadar uzak olduğunu ise yaklaşık 10 yıllık sekreteri, "Bugüne kadar benden bir fincan kahve bile istemedi" sözleriyle anlatıyor. Ancak Dolle'nin bu hırslardan arınmış yaklaşımı kazandığı parayı da etkiliyor. Dölle, sektördeki diğer yöneticilerin aksine yaklaşık 500 bin dolar maaş alıyor. Üstelik "Ben basit bir aileden geldim. Bu para bana yetiyor da artıyor bile. Para kariyerin ilk yıllarında önemlidir, çünkü size ne kadar önem verildiğini gösterir. Bu saatten sonra benim için bir şey ifade etmiyor" diyerek memnuniyetini dile getiriyor. Dolle'nin Arcelor ile ilgili en büyük hayali şirketin bugünkünün 2 kati, yani 80-100 milyon tonluk üretim yapar hale gelmesi. Kendisi ise 'dürüst bir adam' olarak hatırlanmak istiyor.

Dostlarına ördek ciğeri, midye pişiriyor
Fransız yöneticinin en büyük zevki boş zamanlarında öğretmen eşine ve yakın dostlarına yemek yapmak. Ancak amatörlükle yetinmiyor. Ördek ciğeri, balık ve midyede şeflere taş çıkartacağını söylüyor. Hayatında çok az kişiye vakit ayıran Dölle, bu dostlarıyla koşuya çıkıp maç yapmaktan da keyif alıyor. Sık sık kayak tatillerine çıkan Dölle, briç oynuyor. Hatta yerel turnuvalardan ödül alarak dönüyor. "Yaşım ilerledikçe sahadaki hırsımı masa başında briçe taşımaya başladım" diyor.

Haberin Devamı