Gazete Vatan Logo

Sabah ezanıyla tabyalara koştular

Tarihte “93 Harbi” olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın yaşandığı Erzurum’da genç, yaşlı binlerce kişi, ellerinde Türk bayraklarıyla çetin muharebelerin yaşandığı Aziziye Tabyaları’na yürüdü

Sabah ezanıyla tabyalara koştular

Anadolu’nun önemli bir kalesi konumunda bulunan Erzurum’da, genç, yaşlı ve çocukların da aralarında bulunduğu binlerce kişiyle, 140 yıl önce Osmanlı-Rus Savaşı’nın yaşandığı Aziziye Tabyaları’na saygı yürüyüşü düzenlendi. Tarihte “93 Harbi” olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın en çetin muharebelerinin yaşandığı ve düşmek üzere iken ellerindeki balta ile nacaklarla savaş meydanına koşan halkın desteğiyle düşmanın yenildiği Topdağı’ndaki Aziziye Tabyaları’na saygı yürüyüşü yapılması için Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesince bir yürüyüş organize edildi.

4 kilometre boyunca...

Bu yıl beşincisi gerçekleştirilen ve kent merkezinden 4 kilometre uzaklıktaki Top Dağı’nda yer alan Aziziye Tabyaları’na yapılan yürüyüş öncesi, sabah ezanının ardından tarihteki gibi cami hoparlörlerinden “Ey Erzurumlular, ey ahali. Düşman Aziziye tabyalarını bastı. Allah’ını seven, eli silah tutan herkes, askerlerimizin yardımına koşsun. Vatanını ve milletini seven yetişsin” çağrıları yapıldı. Ezan ve çağrılarla kentteki camilerde buluşan yaklaşık 20 bin vatandaş, sabah namaz sonrası okunan selalar eşliğinde önce Karskapı Şehitliği’ne geçti. Çocukların ve yaşlıların da aralarında bulunduğu Erzurumlular, daha sonra sabahın erken saatlerinde soğuk havaya rağmen ellerinde Türk bayraklarıyla Aziziye Tabyaları’na kadar yürüdü.

Haberin Devamı

‘Dedeciğim ben geldim’

Osmanlı askeri kıyafeti giyen atlılar, ellerinde Türk bayrakları olan bisikletliler, üzerinde “Dedeciğim ben geldim” tişörtlü giyen çocukların yanı sıra asker ve polislerin de katıldığı yürüyüş sırasında temsili dokuz pare top atışı da yapıldı. Yürüyüşte bazı vatandaşlar o günün ruhunu yaşayabilmek adına tabyaya tepeleri aşarak ulaştılar. Tabyada, Sultan 2. Abdülhamit’in fermanı, şiirler ve şehitler için Kur’an-ı Kerim okunup Erzurum İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula tarafından dualar edildi.