Gazete Vatan Logo

Saatlerce hedef aradı

İngiliz Parlamentosu önünde otomobiliyle terör saldırısı düzenleyen Sudan asıllı Salih Khater’in, Londra’nın popüler semtlerinde 6 saat dolaşarak hedef aradığı öne sürüldü

Saatlerce hedef aradı

İngiltere’nin başkenti Londra’da önceki gün parlamento binası önünde aracıyla terör saldırısı düzenleyen kişinin, Sudan asıllı İngiliz vatandaşı Salih Khater olduğu belirlendi.

Yerel basında çıkan haberlere göre Sparkhill, Birmingham’da yaşayan 29 yaşındaki Khater’in otomobiliyle düzenlediği saldırıda 15 sivil hafif yaralandı. Yaklaşık 5 yıl önce ailesiyle birlikte İngiltere’ye göç eden ve İngiliz vatandaşlığı alan Khater’in yakın zamanda hem babasını hem de erkek kardeşini kaybettiği belirtildi.

Keşif yaptı

Birmingham’da, geçen yıl parlamento binası önünde benzer bir saldırı düzenleyen Halit Mesut adlı radikal dincinin evine 10 dakika mesafede oturan Khater’in, saldırıdan önceki akşam Londra’ya doğru yola çıktığı kaydedildi. Olaydan yaklaşık 6 saat önce Londra’ya ulaşan Khater’in, saatlerce kentin popüler turistik semtlerinde aracıyla dolaştığı ortaya çıktı. Yerel basın, Khater’in eylemi için kalabalık noktaları araştırdığının düşünüldüğü iddiasına yer verdi.

İstihbarat servisleri ve terörle mücadele birimlerinin izleme listelerinde adı geçmediği vurgulayan Khater’in Sudan Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği okuduğu, İngiltere’ye geldikten sonra ise sırasıyla muhasebecilik ve eczacılık bölümlerine girdiği söyleniyor. Ancak genç adamın yeterli İngilizce bilmediği için üniversiteden mezun olamadığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Hâlâ konuşmuyor

Scotland Yard yetkilileri, halen Londra’nın güneyindeki bir polis merkezinde tutulan Khater’in eylemi ne amaçla düzenlediğine ilişkin ifade vermeyi reddettiğini söyledi. Genç adamın şu ana kadar, El Kaide ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle herhangi bir bağlantısı olup olmadığı netlik kazanmadı.

Dion hayranı

29 yaşındaki Khater’in sosyal medya hesaplarını inceleme altına alan polis, genç saldırganın Facebook’taki 300 arkadaşıyla tek tek görüşmeye başladı. Geçmiş yıllarda sosyal medya hesaplarından sık sık Celine Dion, Eminem ve Rihanna gibi şarkıcıların kliplerini paylaşan Khater’in son dönemde Arapça mesajlar yollamaya başladığı, bir ay önce de Sudan’daki bir caminin fotoğraflarını takipçileriyle paylaştığı belirlendi.

Haberin Devamı