Gazete Vatan Logo

Saatler geri alınacak mı? Yaz saati uygulaması nedir?

Saatlerin geri alınıp alınmayacağı sorusunun yanıtı merak ediliyor ve gündemde sıkça araştırılıyor. Sürekli yaz saati uygulamasına geçildikten sonra 28 Ekim 2018 tarihinde kış saati uygulamasına dönüp dönülmeyeceği kesinleşti.

Saatler geri alınacak mı? Yaz saati uygulaması nedir?

Saatlerin geri alınıp alınmayacağı konusu gündemde hala tartışılmaya devam ederken konuya dair resmi bir açıklama yapıldı. Peki kış saati uygulamasına dönülecek mi? İşte yanıtı...

SAATLER GERİ ALINACAK MI?

Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı kararında, gün ışığından daha fazla yararlanmak için bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının (tüm yıl yaz saati, GMT 3) her sene, yıl boyu sürdürülmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Kararla, yaz saati uygulanması hakkındaki 23 Ekim 2017 tarihli ve 2017/10921 sayılı Bakanlar Kurulu kararının da yürürlükten kaldırıldığı kaydedildi.

Söz konusu kararın yürürlüğe konulmasına, 697 sayılı "Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun"un 2'nci maddesi gereğince karar verildi.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?
Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Haberin Devamı