Gazete Vatan Logo

Saatler bir saat ileri alındı!

Türkiye, yaz saati uygulamasına geçti. Saatlerin ileri alınmasıyla birlikte memurların mesai saatleri de değişti.

Saatler bir saat ileri alındı!

Gün ışığından yararlanma süresini arttırmak ve bu şekilde daha fazla enerji tasarrufu sağlamak için Resmi Gazete'de yayınlanan 16 Mart tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla bu gece saat 03.00'te saatler bir saat ileri alındı.

Kış saati uygulamasıyla geçen yıl 8 Kasım Pazar günü 04.00’te 1 saat geri alınan saatler, bu gece(27 Mart Pazar) 03.00’te itibaren 1 saat ileri alındı.

Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor.

Bu yıl yaz saati uygulaması 30 Ekim Pazar günü sona erecek ve saatler 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınacak.

MESAİ SAATLERİ DEĞİŞECEK

Yaz saati uygulamasıyla birlikte memurların mesai saatleri de değişecek. İstanbul Valiliği kış saati uygulamasıyla birlikte memurların mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlemişti.

2016 yaz saati uygulamasıyla birlikte çalışma saatleri 28 Mart Pazartesi gününden itibaren yeniden 08.30-12.30 ile 13.00-17.00 arasında olacak.

SAATLERLE OYNAMA FİKRİ BENJAMIN FRANKLIN'DEN ÇIKTI

Günışığından daha çok faydalanmak için ortaya çıkan yaz/kış saati uygulaması fikri 1700'lü yıllara dayanıyor.

Haberin Devamı

Benjamin Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'nden Fransa'ya elçi olarak yollandığı sırada, Paris halkının mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha çok yararlanması için The Journal of Paris adlı gazetede imzasız bir mektup yayımladı.

PANJURLU EVLERE EK VERGİ PAKETİ BİLE ÖNERMİŞTİ

Hatta daha sonra bu mektubundaki önerileri 1784 yılında Fransa hükümetine israfı önlemesi için yeni bir vergi paketi olarak önerdi. Panjurları vergilemek, mumları karneye bağlamak ve insanları gün doğumu sırasında kilise çanları ve top ateşiyle uyandırmak gibi öneriler içermekteydi. Sonradan ABD'ye döndüğünde saatlerin kışın geri alınması yazın da ileri alınmasıyla gün ışığından daha çok faydalanılacağını ispatlayarak bu işin mucidi olarak tarihe geçti.

İLK OLARAK ALMANYA'DA BAŞLADI

Gün ışığından daha çok faydalanmak için yaz/kış saati uygulamasına ilk geçen ülke 1916 yılında Almanya oldu. ABD'de ise ilk olarak 1918'de Başkan Woodrow Wilson tarafından yürürlüğe sokuldu.

Haberin Devamı