Gazete Vatan Logo

Saatinizi sağlıklı yaşama ayarlayın

İngiliz Daily Mail gazetesine göre hayatınızda çok büyük değişiklikler yapmadan da sağlıklı olmak elinizde. Nasıl mı? İşte günlük 'sağlıklı yaşam' rehberi...

7.22: Alarmınızı tam bu saate kurun. Çünkü araştırmalar 06.22 ila 07.21 arasında stres hormonu kortizolün kandaki seviyesinin çok yüksek olduğunu gösteriyor. Bu da kalp hastalıklarına yol açabiliyor.

7.30: Perdelerinizi açın; güneş ışığı vücut saatinizi sıfırlayıp yeniden çalıştıracaktır. Işık uyku getiren melatonin hormonu seviyesini düşürür.

Limonlu sıcak su için
7.35: Bir bardak limonlu sıcak su için. Karaciğerin en yoğun çalıştığı bu saatlerde sıcak su sindirim sistemini harekete geçirir. Limon da bağırsakları temizleyerek toksinlerin atılmasını hızlandırır.

7.40: Kan şekeri seviyenizin normale dönmesi için kahvaltı yapın. Bu iştahınızı düzenler, enerjinizi dengeler. l greyfurtla başlayın, kötü kolesterol seviyesini düşürür.

8.00: Duş yapın ve vücudunuza soğuk su çarpın. Kan dolaşımını ve metabolizmayı hızlandırır.

8.15: Dişlerinizi fırçalayıp, aralarını diş ipiyle temizleyin. Dişeti hastalığı olanların kalp hastalıklarına yakalanma riski iki kat daha yüksek.

8.15: Tansiyonun ve vücut ısısının tavan yaptığı bu saatte sporu aklınızdan geçirmeyin. Bunun yerine hafif yürüyüş yapın. 3 kilometre yürüyüş kalp riskini düşürüyor.

Bacak bacak üstüne atmayın
8.30: İşyerinize gittiğinizde koltuğunuzun ayarını yapın. Yayılmadan dik bir şekilde oturun. Bacak bacak üstüne atmamaya gayret edin. Çünkü bu kan dolaşımınızı engeller.

9.30: Bu saatler zihninizin en açık olduğu saatlerdir. Kafa yoracak işlerinizi bu saatlerde yapın. Uzmanlara göre zihnin en açık olduğu zaman uyandıktan 2 saat sonra.

10.30: Az ve sık yemek büyük büyük üç öğün yemekten daha faydalı. Fazla yemek sindirimi zorlar ve kan şekerinin inip çıkmasına yol açar.

Gözlerinize mola verin
11.00: Başka bir noktaya odaklayarak göz kaslarınızı rahatlatın. Bu 6 metre olarak ayarlanabilir. Saat başı bilgisayardan gözünüzü ayırın.

11.30: Öğle yemeğine çıkın. Çünkü bu saatte vücudun sindirim sistemi tam güçle çalışmaktadır. Zihninizin açık olmasını sağlamak ve enerji düşüşünü önlemek için yüksek proteinli yiyin.

Şekersiz ciklet çiğneyin
13.45: Tükürük salgılanması ve dişlerinizin arasında kalmış yemek artıklarının temizlenmesi için şekersiz çiklet çiğneyin. Tükürük koruyucu minerallerin de salgılanmasını sağladığından dişlerinizi korur.

14.00: Bu saatlerde uyku getiren melatonin hormonu salgılanır. Bu da yemek sonrası rehavet çökmesine neden olur. Ancak D vitamini sağlayan güneş ışığı ile temiz hava zihninizin açılmasını sağlar.

Çay saati, 4 fincanda kalın
15.30: Çay molası verin. Ancak kafeinli oldukları için günlük cay ve kahve hakkınızı 4 fincanla sınırlayın. Vücuttaki zararlı kimyasal maddelerin emilimini sağlayan çay böylece kalp krizi ve kansere karşı da korur.

16.30: Yorgunluğu gidermek ve kan şekeri seviyenizi normale getirmek için bir kase yoğurt yiyin.

17.00: Yoğun spor yapmak için en uygun zaman. Akciğer fonksiyonları ve refleksler bu saatte doruk noktasındadır. Diğer bir avantajlı yanı da stres hormonu kortizolün en düşük seviyede olmasıdır. 20 dakika yüzmek 240 kalori yakar.

Bir bardak şarap için
19.00: Eğer bir içki istiyorsanuz, kendinizi 1 bardak şarapla sınırlamalısınız. En iyi bu saatlerde çalışan karaciğer yine zehirli maddelerle en iyi bu saatte mücadele edebilir. Kırmızı şarap kötü kolesterolü düşürür.

20.00: Akşam yemeği için masaya oturun ancak karbohidratlı yiyeceklerden kaçının. Kan şekerinizi yükseltir, sindirimi zorlar.

21.00: İyi vakit geçirmenizi sağlayacak bir hobiyle uğraşın ya da bulmaca çözün. Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riski de azalır.

Seks saati işliyor
22.00: Bu saatlerde cinsel istek ve enerji zirve yapar. Uzmanlara göre sağlıklı cinsel yaşam kişinin 7 yaş genç görünmesini sağlıyor, stresi azaltıyor ve uykuyu düzenliyor.

22.30: Gece mideniz kazınırsa abur cubur yerine bir muz ya da fıstık ezmeli ekmek yiyebilirsiniz. Bu uyku hormonu melatonin salgılanmasını sağlayacak maddeler içerir.

23.00: Yatmak için en uygun zaman. Vücut ısısı, kalp atış hızı ve stres hormonu seviyeleri giderek düşer. İyi bir uyku için yatarken televizyon izlemeyin, yemek yemeyin.

Yumurta üretimi yoksa beklemenin anlamı da yok
* Tüp bebek için başvuran çifte hangi işlemler uygulanır?
Önce kadının hormonal analizi yapılır, ultrasona girer, tüplerin durumunu gösteren film çekilir.

Erkekte sperm analizi yapılır.

1 ay süren ön testlerde çiftin uygun olduğu ortaya çıkarsa kadının hazırlığına geçilir. 1-1.5 ay süren bu işlemler sırasıyla şöyle uygulanıyor:

Önce yumurtalıklar ilaçlarla uyarılır. Normalde her kadın ayda bir yumurta üretir. Bizim verdiğimiz ilaçlarla ayda 8-10 yumurta üretir.

Amaç bol yumurta toplayıp bunlar arasında en iyileri içeri verebilmek. Yumurtaların hazır hale gelmesi için 10-12 gün ilaç veriliyor.

İlaç kesiliyor ve yumurta toplanıyor.

Yumurta iğneyle alınır ve dışarıda spermle buluşturulur. İki üç gün sonra kadına transfer edilir. Ve orada büyür.

* Yumurtanın 8-10 katına çıkması için verilen ilacın yan etkisi yok mu?
FSH denen yumurtaların içinde bulunduğu kesecikleri uyaran bir hormon. Eğer dikkatli kullanılmazsa yumurtalıkların aşırı derecede büyümesine neden olur. Onun dışında başka bir yan etkisi hemen hemen yok. Tüp bebek yan etki olasılığı minimal olan bir yöntem.

* Uygun olmayan çiftlerde ne yapılıyor?
Yumurta üretimi hiç yoksa tüp bebek denemenin bir anlamı yok. Ya da erkekte hiç sperm üretimi yoksa onlarda da denemenin anlamı yok. Bir üreme hücresi olmayan bu tip çiftleri tüp bebek işlemine almıyoruz.

Haberin Devamı