Gazete Vatan Logo

Saatçilerin kriz önlemi

Saatçiler krizde ‘durmamak’ için outlet satış reyonları oluşturdu

Saat sektöründe firmalar krizi aşmanın yolunu outlet satışlarda buldu. 2008 yılına göre ciddi duraklama yaşanan, 14 Şubat Sevgililer Günü ile biraz nefes alan sektörde firmalar şimdi de stoklarını yüzde 50 indirimle mağazalarda oluşturdukları outlet bölümüyle eritmeye çalışıyor.

Her sektör gibi krizden etkilenen saat sektöründe firmalar krizi aşmanın yolunu farklı yöntemlerde arıyor. 2008 yılına göre ciddi duraklama yaşanan, 14 Şubat Sevgililer Günü ile biraz nefes alan sektörde firmalar şimdi de stoklarını yüzde 50 indirimle mağazalarda oluşturdukları outlet bölümüyle eritmeye çalışıyor. Fenerbahçe’nin 100’üncü Yılı için özel yaptırdığı 100 adet Jacques Lemans marka saati 12 bin eurodan 3 günde satarak dikkat çeken ve sektörün önde gelen şirketlerinden biri olan ACY Saat’in patronu Fatih Yaman, “Kriz yüzünden pazar bu yıl küçülecek. Bu süreçten en az zararla kurtulmak için firmalar mağazaların içinde outlet reyonları oluşturmaya başladı. Bu yolu seçen firmalar çok olumlu sonuçlar alıyor, satışları artıyor. Tüketici de yüzde 50 indirimle saat sahibi oluyor” diye konuştu.

Lüksün payı % 20’yi aştı

Türkiye’de saat pazarında lüks markaların payının arttığına da değinen Yaman, kendilerinin de dünyanın en pahalı saat markalarından BRM ile U-Bolt’un Türkiye temsilciliğini geçen yıl aldıklarını hatırlattı. Yaman, “Fenerbahçe projesi ufkumu açtı. Lüks segmentte daha fazla talep olduğunu gördüm ve bu nedenle Fransız BRM ile İtalyan U-Bolt’un da distribütörlüğünü aldım. BRM saatlerin fiyatları 5 bin ile 120 bin, U-Bolt saatleri ise 1.500 eurodan 30 bin euroya kadar bir fiyat aralığına sahip. 2008 satışlarımız iyi gitti ama kriz yüzünden hedeflerimizin yüzde 17 altında kaldık. Bu yıl ilk 2 ayda hedeflerimizi tutturduk. 2009’u yüzde 20 büyümeyle kapatmak istiyoruz” dedi.

Beckham, Arda ve Koç aynı saati takıyor

ACY’NİN Fenerbahçe için ürettirdiği saatlerin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, işadamı Ferit Şahenk gibi birçok ünlü ismin kolunda olduğunu söyleyen Fatih Yaman, U-Bolt’un da ünlülerin saati olarak tanındığını vurguladı. Yaman, “Dünyada David Beckham, Giorgio Armani, Sylvester Stallone, Türkiye’de Rahmi Koç, Arda Turan gibi isimlerin U-Bolt kullandığını biliyoruz” dedi.

Bu arada ACY, melodili cep saati Boegli, bilgisayar temel sistemine indirgenmiş 0 ve 1 rakamları kullanılarak oluşturulan IT kodlama tekniğinden esinlenerek marka ismini oluşturan 01The One ve OLED teknolojisiyle üretilmiş Black Dice gibi markaları da Türk tüketicisiyle buluşturuyor.

Geçen yıl 9 milyon saat ithal edildi

- Türkiye’de dünyanın en lüks markalarından ucuz Çin malı saatlere kadar her keseye hitap eden saat satılıyor. 1 liraya da 200 bin euroya da saat almak mümkün.

- Son 5 yılda pazarın büyüklüğü 200 milyon dolar seviyesinden 600 milyon dolar seviyesine yükseldi.

- Bu artışta son 3 yıldır ortalama yüzde 40 büyüyen lüks saat tüketiminin önemli payı var.

- 2008’de Türkiye’ye 9 milyon 22 bin 805 ithal saat girdi. Bunun 4.5 milyonu Çin’den, 3.4 milyonu Hong Kong’dan ithal edildi.

- Aynı dönemde İsviçre’den 239 bin, Japonya’dan 417 bin, ABD’den 15 bin, İtalya’dan 16 bin, Malezya’dan 37 binin üzerinde saat ithal edildi.

Haberin Devamı