Gazete Vatan Logo

Saakaşvili için yakalama emri

Ukrayna Başsavcılığı, önceki gün taraftarlarının yardımıyla gözaltına alınmaktan kurtulan eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili için yakalama emri çıkarttı

Saakaşvili için yakalama emri

Gürcistan’ın ardından Ukrayna’da da ‘istenmeyen kişi’ ilan edilen eski Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili için Ukrayna Başsavcılığı yakalama emri çıkardı. Ukrayna’ya yerleşmesinin ardından bir dönem Odessa bölgesinin valilik görevini yürüten Saakaşvili, önceki gün başkent Kiev’deki evine kendisini gözaltına almak için gelen Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) mensuplarının elinden taraftarları sayesinde kurtulmayı başarmıştı. Baskın sırasında çatıya çıkan Saakaşvili, kendini aşağıya atma tehdidinde bulunmasına karşın gözaltına alınmıştı. Taraftarları daha sonra Saakaşvili’yi bindirildiği aracın kapısını kırarak polislerin elinden almıştı. Başsavcılık Sözcüsü Larisa Sargan, Saakaşvili’nin polise teslim olmaması halinde, yakalandığı anda ev hapsine alınacağını duyurdu. Parlamento önündeki protestoculara katılan Saakaşvili ise, ‘meşru görmediği’ bir savcının önüne çıkmayacağını açıkladı. Savcılık halihazırda Saakaşvili’yi suç örgütlerine destek vermekle suçluyor.

Vatansız kaldı

Ukrayna lideri Petro Poroşenko, Saakaşvili’ye 2015’te Ukrayna vatandaşlığı vermişti. Saakaşvili o dönemde Odessa Valiliği görevine atanmış, ancak 2016’da valilik görevinden ayrılarak muhalefetteki Yeni Güçler Hareketi Partisi’ni kurmuştu. Saakaşvili, Temmuz ayında ABD’de bulunduğu sırada Ukrayna vatandaşlığından da çıkarılmıştı. Polonya üzerinden Ukrayna’ya pasaport kontrolü olmadan giren Saakaşvili, taraftarları ile Ukrayna Parlamentosu önünde 17 Ekim’den bu yana protesto gösterileri düzenliyor.

Haberin Devamı

‘Yanukoviç finanse ediyor’

Başsavcılık, Saakaşvili tarafından organize edilen protestoların, darbeyle gönderilen eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in çevresi tarafından finanse edildiğini ileri sürdü. Yanukoviç’in, Saakaşvili aracılığıyla Poroşenko yönetimini devirmeyi amaçladığı düşünülüyor.