Gazete Vatan Logo

Saadet-BBP ittifakı yüzde 15 alır!

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, BBP ile yaptıkları seçim ittifakı sonucu en az yüzde 15 oy almayı beklediklerini belirtti.

Kamalak ve milletvekili genel seçimine Saadet Partisi listesinden katılacak eski BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Mustafa Kamalak, iki partinin yetkililerinin bir süredir ittifak için görüştüğünü, bu görüşmelerde belirli kriterler konulduğunu belirterek, "Birtakım kriterler çerçevesinde uygun adresin Saadet Partisi olması gerektiği hususunda kardeşlerimizle görüş birliğine vardık. Geminin rengi önemli değil önemli olan karşıya geçmektir diye düşündük. Bu münasebetle Saadet Partisi çatısı altında seçime gidelim kararını verdik" diye konuştu.

Tüm adaylar birbirine denk olduğu için seçimde bulunurken zorlandıklarını belirten Kamalak, "Temel ilkemiz şu, bizim inancımıza göre iki kardeş, iki ortak, dürüst çalışırsa üçüncü Cenab-ı Allah olur. Öyle hareket ediyoruz" diye konuştu.

İttifakın çatısının iki partiden oluştuğunu, ancak diğer siyasi partilerden ve şu anda aktif siyasette olmayanlardan da katılım olacağını dile getiren Kamalak, "Halisane bir niyetle çıkılan bu yolda yine aynı niyetle devam edildiği sürece hiçbir problem olmayacaktır ama cuma gününe kadar da bu çalışmalar devam ediyor" dedi.

Haberin Devamı

Kamalak, 11 Nisan'a kadar aday listelerine eklemelerin yapılabileceğini, bunlar kesinleşmeden birtakım isimleri söylemenin doğru olmayacağını belirterek, "Bence cumayı bekleyim, hayırlı bir gün. Şimdi diğer siyasi partilerin listeleri konuşuluyor. Şimdi onlar konuşulsun inşallah cumadan sonra da ittifakın listeleri konuşulmaya başlar" ifadesini kullandı.

Seçim kampanyasının planlandığını, birlikte ve ayrı ayrı mitingler yapılabileceğini anlatan Kamalak, "Burada önemli olan kardeşlik hukuku çerçevesinde iyi niyetle hareket etmektir. Zerre kadar bir şüphe olmayacaktır inşallah. Önemli olan olumlu sonuç alabilmektir" diye konuştu.

Seçmenin vereceği karara, oya saygı duyduklarını söyleyen Kamalak, "Ama bu ittifakın, anketlere göre en az yüzde 15'lerin üzerinde olacağını düşünüyoruz" dedi.

"Canımız, ciğerimiz, Hocamızın emaneti, kardeşimiz, evimizin de delikanlısı"

Haberin Devamı

Kamalak, Erbakan Vakfı Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın "Saadet Partisi Genel Merkez yönetimi, seçimlerde birlikte çalışmamız veya listelerinden aday olmamız gibi herhangi bir teklifte bulunmamıştır. Ayrıca kendilerine ilettiğimiz Saadet Partisi destekli bağımsız aday olmamız şeklindeki teklifimiz de yine Saadet Partisi yönetimi tarafından kabul görmemiştir" yönündeki açıklamalarına ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kanaatim odur ki o eleştiri, Fatih Bey kardeşimiz adına başkası tarafından yapılmış bir eleştiridir diye düşünüyorum çünkü Fatih Bey kardeşimizin bize herhangi bir müracaatı olmadı. Öbür taraftan, bağımsız aday olmak istediği belirtiliyor orada, partinin desteklemediği ifade ediliyor. Bu yönde de bize bir talep gelmedi. Kaldı ki seçime giren, liste veren bir partinin bir mensubunu, bağımsız olarak gösterip desteklemesi düşünülemez. Özü itibarıyla Fatih Bey bizim canımız, ciğerimiz, Hocamızın emaneti, kardeşimiz, evimizin de delikanlısı."

Haberin Devamı

"Karşılıklı fedakarlıklar yapıldı"

Destici de gerek Saadet gerek Büyük Birlik partilerinin, pırıl pırıl bir maziye sahip olduğunu belirterek, hangi partinin çatısı altında ittifaka girildiğinin önemi bulunmadığını söyledi. Destici, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İkisinden birisi olacaktı. Adalet ve samimiyet zemininde ihlasla çıkılmış bir yolda başarıya nasıl ulaşılır, en azami verim nasıl alınır, biz bunun gayreti içerisinde olduk. Burada özveri göstermek gerekiyordu. Biz zaten başından itibaren özverili olacağımızı, ön şartlarımız bulunmayacağını, pazarlık içinde olmayacağımızı neticede ülkemiz, milletimiz için siyaset yaptığımızı, burada da fedakarlık edeceğimizi belirtmiştik. Çünkü biz milletimiz için sadece fedakarlık değil feda olmayı bile göze almış insanlarız."

Destici, Saadet Partisi BBP ittifakı çerçevesinde hazırlanan milletvekili listesininde partilerin dağılımının adaletli olduğunu dile getirerek, liste başının Ankara'da BBP'ye, İstanbul'da Saadet Partisine ayrıldığını söyledi.

Haberin Devamı

"Hangi partimizin adayıyla, dışarıdan da gelebilir bu aday, daha iyi netice alacaksa orada fedakarlıklar yapıldı karşılıklı" diyen Destici, şöyle konuştu:

"Diyelim ki Şanlıurfa'da biz daha fazla oy almışız ama Saadet Partimizin daha öne çıkan bir ismi varsa bunu koyacağız. Diyelim ki Mardin'de BBP daha fazla oy almış ama dışarıdan getirdiğimiz bir aday orada kampanyayı, seçimi sürükleyecekse onu oraya koymayı tercih ettik. Temsil, ehliyet, liyakat ve daha sonra da milletin teveccühü, oy almak da tabii en sonunda. O da önemli bir husustur. Bunların hepsi dikkat edilerek adaletli bir şekilde, herkes de bu konuda özverili davrandı ve anlayış gösterdi. Bu konuda hiçbir problemle karşılaşmadık."

Destici, BBP ile Saadet Partisi'ni "en rahat işbirilği yapabilecek iki kardeş parti" olarak tanımladı. Seçim ittifakının çok doğal olduğunu ifade eden Destici, "Bu kadar antidemokratik bir seçim sistemine, yüzde 10 seçim barajına, hazine yardımının adil dağıtılmamasına rağmen biz ayrı ayrı girseydik aslında yanlış, acayip olan o olurdu. Bence biz doğal, güzel, doğru olanını yaptık" diye konuştu.

"İnandığımız için bu yola çıktık"

İttifak kararı almadan çok ciddi bir saha çalışması yaptıklarını, parti tabanlarının, bu seçim ittifakını onayladığını dile getiren Destici, şunları kaydetti:

"Biz yaptığımız saha çalışmalarında şunu gördük, BBP'nin ve Saadet Partimizin şu anda yüzde 40'lara yakın bir potansiyeli var. Saha çalışması yapanlar bilirler, partilerin bir normal oy oranları, bir mevcut potansiyeli, bir de maksimum potansiyeli vardır. Şartlar lehine geliştiğinde alacakları oydur maksimum potansiyel. Bu iki partimizin maksimum potansiyeli yüzde 36. Bunu virgülüne dokunmadan söylüyorum. Bu 36 nedir, şartlar lehimize gelişirse. Biz, şartları lehimize, rüzgarı lehimize estirmek için bu işbirilğini yaptık. Birinci adım bu. Bundan sonraki bütün şartları lehimize doğru çevirme gayretimizi üst düzeye çıkarırsak, konjonktür bizim lehimize doğru gelirse çünkü iktidardan kaçış var, meclis muhalefeti ile ilgili sıkıntılar var. Millet, hep bir iktidar arayışı içinde, alternatif arayışı içinde. Biz, maksimum potansiyelimizin yarısını dahi alsak bu yüzde 20'lere yaklaşıyor. Biz bunu alacağız Allah'ın izniyle. Buna inanıyoruz. İnandığımız için bu yola çıktık."