Gazete Vatan Logo

S&P görünümü negatife çevirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P: ‘Türkiye’nin dış finansman sıkıntısı var’


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, dış finansman zorluklarını gerekçe göstererek Türkiye’nin kredi notunun görünümünü durağandan negatife çevirdi. S&P, Nisan ayında görünümü negatife düşürmüş, Temmuz‘da ise tekrar durağana yükseltmişti

Önceki gün Türk bankalarını öven Standard&Poor’s (S&P), dün Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirdi. Buna gerekçe olarak Türkiye’nin dış finansman zorluklarını gösteren S&P, finansman ihtiyacının büyük bölümünün bankalar ve şirketlerden kaynaklandığını belirtti. S&P’den yapılan açıklamada, Türkiye’de özel sektörün dış finansmanının ani ve uzun süreyle kesilmesi halinde hükümetin bundan etkilenen bankalara yardımda bulunmasının hükümetin kredi itibarını zayıflatabileceği, devlet gelirlerinin olumsuz etkilenebileceği ifade edildi.

Büyüme olumsuz etkilenir

Raporda, “Dış finansmanın yüksek maliyetinin Türkiye’de özel sektörü, dışarıdan sağladığı finansmanın bir bölümünü iç kaynaklardan bulmaya yönelteceğini ve bunun döviz kurları üzerinde baskı oluşturacağını, ya da özel sektörün gelir getiren faaliyetlerinde daralmaya yol açarak büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini tahmin ediyoruz. Cari açığın azalması ve büyümenin yavaşlaması, özel sektörün dış borcu yine dış kaynaklardan ne miktarda çevirebildiğine bağlı olacaktır” denildi.

S&P, 2009’da cari açığın GSYH’ye oranının yüzde 7.3’ten daha aşağıya daralacağını, ancak brüt dış finansman ihtiyacının 2009 toplam cari işlemler ve kullanılabilir dış rezerv toplamının yüzde 140’nı geçeceğini tahmin ediyor. S&P’ye göre bu gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek oranlardan biri.

Bir ülkenin notuyla bu kadar oynanmaz

S&P’nİn kredi notunun görünümünü negatife çekmesinin piyasalar üzerinde hiçbir etkisi olmadı. Çünkü kredi derecelendirme kuruluşlarının güvenilirliği tüm dünyada tartışılıyor. Özellikle S&P’nin Türkiye ile ilgili verdiği kararlar bu tartışmaları destekler yönde. Nisan ayında görünümü negatife çeken S&P, Temmuz’da durağana yükseltti. Ancak aradan 3 ay geçti ve yeniden negatife düşürdü. Bir ülkenin kredi notunda bu kadar değişiklik doğru değil. Öyle ki Türkiye’den 3-4 kademe daha iyi nota sahip olan İzlanda gibi bazı ülkeler oldukça zor durumdalar.


S&P’nin kararıyla 1.68’e çıkan dolar yeniden 1.61’e indi

S&P’NİN kararı piyasalarda fazla etkili olmadı. S&P’nin açıklamasıyla Londra’da 1.68 YTL’ye tırmanan dolar dün 1.61 YTL’ye indi. Perşembe günü kayıpların bir ara yüzde 4’e ulaştığı New York Borsası’nda Dow Jones Endeksi’nin günü yüzde 6.67’lik artışla tamamlaması tüm borsalarda moralleri yükseltti. Avrupa borsalarında yüzde 2’yi aşan artışlar oldu. Ancak Wall Street’in güne düşüşle başlaması borsalardaki değer artışlarının bir miktar azalmasına neden oldu. İMKB ise günü yüzde 1.3’lük yükselişle 25.425 puandan kapadı.

Haberin Devamı