Gazete Vatan Logo

S.Arabistan’da hayat jet hızıyla değişiyor

Dünyada şeriat yasalarının en sıkı uygulandığı ülkelerin başında gelen Suudi Arabistan, veliaht Prens Muhammed’in aldığı kararlar ile çok büyük bir değişim yaşıyor. Bu durumdan en çok memnun olanlar ise kadınlar

S.Arabistan’da hayat jet hızıyla değişiyor

1960’lı yıllarda Suudi Arabistan Kralı Faysal kız çocuklarının da eğitim alabilmesine ilişkin karar aldığı zaman, din uleması ‘Kızların okula gitmesi felaket olur’ diyerek buna şiddetle karşı çıkmıştı. Ancak aradan geçen yıllar içinde en radikal görüşlü aileler bile kızlarını okula göndermeye başladı. Fakat son 50 yılda Suudi kadınlar hep ikinci planda kalmaya devam etti. Ehliyet almak için defalarca kampanyalar düzenleseler de bir türlü din adamlarının, ‘Kadınların araba kullanması haramdır’ fetvasını aşamadılar. Ta ki ülkeye tarihinin en büyük değişimini yaşatan 32 yaşındaki Prens Muhammed veliaht olarak atanana kadar.

Ahlak polisi kalktı

Prens, kadınların otomobil rüyasını gerçek kılmakla kalmadı aynı zamanda nüfusunun 3’te biri 30 yaşın altında olan ülkede genç kadınlara hayalini bile kuramayacakları yeni bir hayat sundu. Kadınlar önümüzdeki yıldan itibaren stadyumlarda maç izleyebilecek. Erkeklerle birçok ortamda bir arada çalışabilecek, vakit geçirebilecek. Hatta trafik polisi bile olabilecekleri konuşulmaya başlandı bile. Sinemalar uzun yıllar sonra Suudiler’in hayatına geri dönüyor. Ahlak polisinin sokakta ‘uygunsuz’ davranış sergilediğinden şüphelenerek ya da doğru örtünmediği gerekçesiyle gözaltına alma yetkisi de ortadan kaldırıldı.

Haberin Devamı

Salsa dersleri ev partileri

Gazeteye göre Suudi kadınlar yeni tattıkları özgürlüğü dans kurslarıyla pekiştirmeye başladı. Birçoğu Salsa dersi aldıklarını söylüyor. Ayrıca bir dönem İran’da meşhur olan ev partileri bu kez Suudi gençler arasında popüler olmaya başlamış.
ABD medyasına konuşan Suudi kadınlar, ‘Yolda şu an yürüdüğümüz gibi yürümek hayaldi. Çok sıkı kıyafet kuralları uygulanır, polis hemen sizi çevirirdi. Şimdi ise durum farklı’ diyor.