Gazete Vatan Logo

S-300 bu gemide miydi?

Rusya’nın Suriye’ye takviye için Boğazlar’dan gönderdiği gizemli sarı kargo gemisinin Batı ülkelerinin Suriye’ye gönderilmesine büyük tepki gösterdiği S-300 hava savunma sistemini taşıdığı iddia edildi

S-300 bu  gemide miydi?

Kimyasal saldırıya Batı ülkeleri tarafından yapılan misillemenin ardından Rusya, Suriye’deki varlığını güçlendirmek için geçen hafta Boğazlar’dan sevkiyat yapmıştı. Suriye’nin batısındaki Tartus Deniz Üssü’ne doğru Karadeniz’den yola çıkan gemiler, İstanbul ve Çanakkale Boğazları’ndan geçiş yaptı. Askeri sevkiyatta savaş gemilerinin yanısıra bu kez bir RoRo kargo gemisinin de kullanıldığı görüldü. Gemilerin kargo bölümünde onlarca tank, zırhlı araçlar ile mobil köprü kurma makinelerinin yer aldığı gözlendi. Ayrıca zırhlı sahil güvenlik botları da dikkat çekti. Gemilerin Rus donanmasının Karadeniz Filosu’na ait olduğu belirtildi. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesi sevkiyatta kullanılan ve Boğazlar’dan geçerken objektiflere takılan sarı renkli kargo gemisinin Tartus limanına ulaşmasının ardından Ruslar’ın ilginç bir yönteme başvurduğunu yazdı.

Yoğun gaz bulutu

Buna göre geminin kargosunun boşaltılması sırasında Ruslar uydulardan ve insansız hava araçlarından görüntü alınmasını engellemek için bölgeye yoğun bir yapay duman püskürttü. Böylece havadan görüntü alınması tamamen engellenerek indirme işlemi yapıldı. İsrailli yetkililere göre bu durum Rusya’nın Suriye’ye göndereceğini açıkladığı S-300 hava savunma sisteminin teslimatı anlamına gelebilir. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, ‘S-300’lerin Suriye’ye verilmesi için ahlaki hiçbir engel yok’ diye geçtiğimiz günlerde açıklama yapmıştı. ABD’nin Suriye’ye hava operasyonunda Suriye’nin kendi hava savunma sistemlerinin 73 füzeyi imha ettiği açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Batı baskısıyla vazgeçmişlerdi
Putin, saldırıdan sonra yaptığı açıklamada, saldırıyı terörle mücadele ön safta yer alan egemen bir devlete yönelik saldırganlık eylemi olarak niteleyerek, saldırının tüm uluslararası ilişkiler sistemi üzerinde yıkıcı etki yaratacağının altını çizmişti. Rus lider, Suriye’ye S-300 sevkiyatına ilişkin bir ifade kullanmamıştı. Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy da, “Birkaç yıl önce bazı Batılı partnerlerimizin yoğun talebi üzerine Suriye’ye S-300 sistemleri sevk etmekten vazgeçtik. Ancak yaşanan bu gelişme ışığında, bu konuyu yeniden gündeme alabiliriz. S-300’leri sadece Suriye’ye değil, diğer ülkelere de sevk edebiliriz” diye konuşmuştu.
Heyet Duma’da numune topluyor
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) heyetİ, Duma’ya ulaştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yaptığı açıklamada, OPCW heyetinin Suriye hükümetinin davetinden 11 gün sonra Duma’ya ulaşmasını eleştirdi. Zaharova, OPCW heyetinin Duma’da meydana gelenleri tarafsız bir biçimde araştırıp bir an önce objektif bir rapor hazırlamasını beklediklerini bildirdi. Öte yandan OPCW’den yapılan açıklamada da, incelemelere başlayan heyetin numune topladığı bildirildi.

Haberin Devamı