Gazete Vatan Logo

S. Times: Akıllı para Türkiye'ye kayıyor

Sunday Times gazetesi: Akıllı para, Türkiye ve Vietnam gibi "yükselen yıldızlar"a yöneldi. YENİ

Sunday Times gazetesi, "Yükselenler, Çin'e Meydan Okuyor" derken ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın, "Gelecek 11'ler" listesini hazırladığı, bunların arasında Türkiye'nin de bulunduğunu yazdı.

The Sunday Times gazetesi, Çin ve Hindistan gibi piyasaların tüm dikkatleri çektiğini ancak "bilinçli yatırımcılar"ın daha yüksek kazançlar sağlamak için "daha egzotik" ülkelere yöneldiklerini kaydetti. Gazete "Akıllı para, benzer büyüme oranları olan ancak o kadar ısınmamış Mısır, Türkiye ve Meksika gibi açıkgöz ülkelere kayıyor" yorumunu yaptı.

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in İngilizce isimlerinin ilk harflerinden oluşan "Bric" terminolojisin yaratıcısı olan ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın, bu defa "Bric'i yakalayacağı belirtilen "Gelecek 11'ler" listesini oluşturduğuna dikkat çeken gazete, söz konusu listedeki ülkelerin İngilizce alfabetik sırasıyla Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Güney Kore, Meksika, Nijerya, Pakistan, Filipinler, Türkiye ve Vietnam olduğunu yazdı.

Bu ülkelerdeki ekonomik büyümenin son üç yıldaki ortalamasının yüzde 5.9'u bulduğuna dikkat çeken gazete, şöyle devam etti:
"Yatırım bankası, Meksika, Kore ve daha düşük bir derecede Türkiye ve Vietnam'ın, önümüzdeki 30 yılda şu anda Çin ve Hindistan olduğu kadar önemli olma potansiyelleri olduğunu düşünüyor. Örneğin, Meksika ekonomisi, 2035 yılına kadar Fransa'yı geride bırakabilir."
İngiliz gazetesi, İngiltere'nin en büyük fon yönetim şirketi Fidelity'nin, Mısır ve Türkiye dahil olmak üzere, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da yatırım yapan bir fon kurduğuna dikkat çekti.

Fidelity yetkilisi Nick Price'nin "Bu bölgeler, doğal kaynaklar konusunda zengin, dünyanın ispatlanmış petrol rezervlerinin yüzde 80'ini ve dünyanın tüm platini bulunduruyor" diye konuştu.

The Times, bazı "yükselen yıldızlar"a ilişkin bilgi verirken Türkiye'nin günlük bazda iş yapan yerel yatırımcıların hakimiyetinde olduğu için en uçucu yükselen piyasalardan biri olduğunu belirterek, "Ancak uzmanlar, hala güçlü bir büyüme öyküsünün olduğunu düşünüyorlar" diye yazdı.

ÇOKULUSLU ŞİRKETLER TÜRKİYE'DE UCUZ VARLIKLARI KAPIYOR
Türkiye'nin önümüzdeki 5 yılda ortalama olarak yüzde 4.6 büyümesinin beklendiğini kaydeden gazete, "Çokuluslu şirketler, ucuz varlıkları kapıyorlar" dedi. Gazete, bunun örneği olarak ABD'li dev GE Capital'ın, Garanti Bankası'nın yüzde 25'ini satın alarak Türkiye'nin en büyük mortgage sağlayıcı hale gelmek için konuşlandığını kaydederken, "2004 yılının başından beri hisselerinin fiyatı 4 kata yakın bir artış gösterdi ancak uzmanlar, mevcut fiyatın hala ucuz olduğunu söylüyorlar" diye yazdı.

İngiliz sigorta şirketi Aviva'nın da, Sabancı ile kurduğu ortaklığa da dikkat çeken gazeteye konuşan New Star fonu yetkilisi Guy de Blonay ise, "Türkiye gibi ülkelerin, hala çok düşük düzeyde hayat sigorta satışları, mortgage ve bireysel kredileri var bu nedenle gelecekteki yıllarda büyük bir büyüme beklenmeli."

Haberin Devamı