Gazete Vatan Logo

Rüzgarı arkanıza alarak kaçın

Yaz mevsiminde orman yangınlarında belirgin bir artış görülüyor. Orman yangınlarının büyük bir bölümünün piknik ateşi yakılması, sigara izmariti atılması gibi ihmal ve kusurlardan kaynaklanıyor.

Rüzgarı arkanıza alarak kaçın

Yazları sıcak ve kurak geçen Akdeniz iklimi etkisi altındaki Türkiye’de ormanların %60’ı yangın riskiyle karşı karşıya. Kahramanmaraş’tan başlayıp Akdeniz ve Ege’yi takiben İstanbul’a kadar uzanan 1700 km’lik bandın 160 km derinliğindeki bölümü yangın açısından büyük risk taşıyor. Bu alanda yangına birinci derecede hassasiyet taşıyan 12 milyon hektar orman alanı bulunuyor.

Ormanların % 60’ı risk altında

Türkiye’de 1997-2017 yılları arasında çıkan yaklaşık 46 bin 200 adet orman yangını ile 185.665 hektar orman yandı. Çıkan orman yangınlarının yaklaşık %90’ının insan kaynaklı olduğu görülüyor.

Günde ortalama 11 orman yangını çıkıyor

Orman Genel Müdürlüğü’nün web sayfasında yer alan bilgilere göre son günlerde ortalama 11 yangın çıkıyor. Antalya, Muğla, İzmir, Manisa ve Hatay illeri orman yangını sıralamasında ilk sıralarda bulunuyor.

Müdahale süresi 15 dakika

Türkiye’de 2002 yılında orman yangınlarına müdahale süresi ortalama 40 dakika iken erken haber alma sistemlerinin kurulması ve yangın müdahale araçlarının yenilenmesi ile bu süre 15-16 dakikaya kadar geriledi.

Haberin Devamı

Sıcaklık, nem ve rüzgar yangını hızlandırıyor

TEMA Vakfı yetkilileri sıcaklığın yükselmesi ve nem oranın düşmesinin yangınları artırdığını belirterek şunları anlattı: Sıcaklık, nem ve rüzgar etkilerinin hem yangının çıkma ihtimali hem de çıkan bir yangının ilerleme hızı ve yangınla mücadele üzerine büyük etkisi var. Genel olarak yangının çıkması için ateş, oksijen ve yanıcı maddenin bir araya gelmesi gerekiyor. Yüksek sıcaklık ve düşük nem yanıcı maddenin tutuşma sıcaklığına ulaşmasını hızlandırdığından özellikle ihmale bağlı yangınlarda yangın çıkma olasılığını arttırır. Sıcaklıklar arttıkça yanıcı maddenin tutuşma sıcaklığına ulaşılacak zaman da kısaldığından yangının ilerleme hızı artar. Yangınla mücadeleyi zorlaştırır. Tek başına sıcaklık ve nem ile ilişkilendirilememekle birlikte 2018 yılının Mayıs ve Temmuz aylarının ilgili dönemlerini yangın sayıları açısından kıyaslayabiliriz. 16-23 Temmuz tarihleri arasında 33 ilde 91 yangın çıktı. İki ay geriye giderek 16-23 Mayıs tarihlerini dikkate aldığımızda 15 ilde toplam yangın sayısını 38 olarak görüyoruz. Yani Mayıs ayı koşullarında günde ortalama beş dolayında yangın çıkarken, Temmuz ayında aynı tarihler arasındaki 8 gün için günde ortalama 11 yangın görüyoruz. İki tarih kıyaslandığında yangın sayısında yaklaşık 2,5 kat bir artış olduğu görülüyor. Bunu doğrudan sıcaklıklar ile ilişkilendirmek pek doğru olmaz. Çünkü bunda yaz ayları ile birlikte insanların ormanlık alanlar ile olan temasının artmasının da etkisi var. Ancak bu temaslarda ihmallerin yangına dönüşme olasılığı sıcaklığın etkisi ile de artıyor diyebiliriz.

Haberin Devamı

Nem azaldıkça orman yangınlarını artırıyor

Orman yangınlarının en sık görüldüğü Antalya bölgesinde de tehlike artıyor. Antalya Kumluca Orman İşletme Müdürü Faik Yılmaz, nem oranının yüzde 10’lara kadar düştüğü şehirde en hassas döneme girdiklerini belirterek, vatandaşları uyardı. Yılmaz, sezonda şimdiye olan küçük çaplı orman yangınlarını önlediklerini ancak iklim şartlarının elverişsizliği nedeniyle bugünden itibaren yapılan en küçük hatanın telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Vadi yamaçlardan tırmanmayın

AKUT’tan Mahmut Çelik yangın esnasında yapılması gerekenleri anlattı:

1- Orman yangınının başladığını gördüğümüz anda, hemen 177 Orman Yangını ihbar hattını arayarak yangının olduğu bölgenin lokasyonunu ve mevkiini tam olarak ilgili kişiye bildirmeliyiz.

2- Eğer küçük bir alevlenme görmüşsek hemen bir çalı parçası ile ya da üzerine toprak atarak küçük alevlenmeyi söndürmeliyiz.

3- Eğer yangın büyümüşse ve düz bir alandaysak, hemen rüzgarın yönüne bakmalı, rüzgar bizim olduğumuz tarafa esiyorsa rüzgarı arkamıza alarak hızlıca en yakın açık alana doğru koşmalıyız. Eğer yangın alanının yüzeyi çok fazla büyük değilse, yangının sağ ve sol kollarını kontrol ederek hızlıca bir şekilde yangının az olduğu sağ ya da sol koldan bölgeyi terk etmeliyiz. Kesinlikle yangına doğru hareket etmemeliyiz.

4- Eğer yangına bir vadide yakalanmışsak; vadilerde rüzgarla birlikte bir hava akımı oluşur, orman yangını rüzgarın etkisiyle vadi tabanından yukarıya doğru bir hareket sergiler. Bu tür bir durumda yine rüzgarın ters istikametine koşarak vadinin alt kısımlarından en yakın açık alana çıkmalıyız. Kesinlikle yangın olan yerde vadi yamaçlarından tırmanmamalıyız.

Haberin Devamı