Gazete Vatan Logo

Rüzgara 8, güneşe 28 euro/cent garanti

Yenilenebilir enerjide yeni düzenleme

Ekonomik kriz nedeniyle enerji alanında duran yatırımları hareketlendirmek için yenilenebilir enerjiye verilen teşvikler hem artırılıyor hem de türüne göre ayrı ayrı belirleniyor. Rüzgarda halen 5.5 eurocent olan alım garantisi 8 eurocent’e yükseltiliyor. Güneş enerjisinde ise garanti tutarı 28 eurocent’e kadar çıkacak.

TBMM’de ilgili alt komisyonda kabul edilen düzenlemeye göre, yenilenebilir enerji yatırımlarına uygulanan 5.5 eurocent/kilovatsaat alım garantisi artırılarak, hidroelektrikte 7, rüzgarda 8, jeotermalde 9, biomasta 14, güneş ve fotovoltoik enerjide 20-28 eurocent/kilovatsaat olarak uygulanacak.

Güneşte 20, diğerlerinde 10 yıl boyunca teşvik verilecek düzenleme ile ayrıca yerli üretime ek fiyatla alım garantisi sunulacak. Böylece devletin alım garantisi sunduğu fiyat hidroelektrikte 9.5, rüzgarda 10.5, güneşte 30-38 eurocent/kilovatsaate kadar çıkacak. Özellikle rüzgarda 5.5 eurocent’lik alım garantisi düşük bulunuyor ve yatırımcıyı teşvik etmek amacıyla asgari 8.5 eurocent olması gerektiği belirtiliyordu.

Yenilenebilir enerjide alım garantilerini yükselterek yatırımı cazip hale getirmeye hazırlanan hükümet, Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy tarafından TBMM’ye sunulan ve alt komisyonda kabul edilen kanun teklifiyle yenilenebilir enerji yatırımlarına çifte teşvik verecek.

20 yıllık garanti

Rüzgar, jeotermal, hidrolik ve biomasda alım garantileri 10 yıllığına verilirken, güneş ve fotovoltoikte bu sürenin 20 yıl (10 artı 10 yıl) olması öngörülüyor. Yatırımlarda yerli parça kullanılması halinde rüzgar ve hidrolik enerji yatırımlarında 2.5 eurocent/kilovatsaat ek alım fiyatı verilmesini öngören düzenleme, güneş enerjisi yatırımlarında yerli imalat teşviğini 10 eurocent/kilovatsaate kadar çıkaracak.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, ANKA’ya yaptığı açıklamada, alt komisyonda görüşülüp, üst komisyona sevk edilen kanun teklifiyle yenilenebilir enerji yatırımlarına verilen alım garantilerini artırdıklarını vurguladı. Bu zamana kadar tüm yenilenebilir enerji yatırımlarında 5.5 eurocent/kilovatsaat alım garantisi verildiğini söyleyen Aksoy, “Şimdi bu yatırımların her biri için ayrı ayrı fiyat ve zaman verdik. Rakamlar AB uyumlu. Hem devletin gerçeklerini göz önünde bulunduran, hem de özel sektörü tatmin edecek düzeyde. Söz konusu teklifin aynen yasalaşması halinde herkesi memnun edecek” dedi.

Yerli üretim gelişecek

Yenilenebilir enerji yatırımlarında yerli üretim makine, teçhizat kullanan yatırımcının da destekleneceğini belirten Aksoy, “Bu destekle yerli üretimin de gelişmesini desteklemeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Rüzgarda direk şartı kaldırılıyor

EPDK’nın lisans verirken dikilecek direk sayısını da belirlemesine dayanan uygulamayı değiştiren düzenleme, üreticiye lisans üretim miktarını aşmamak kaydıyla istediği kadar direk dikme hakkı getirecek.Yeni düzenlemeyle, üretimde lisans düzeyini aşmamak kaydığıyla, yatırımcı istediği kadar direk dikebilecek. İsterse yatırımcı, o direkleri başka yere de taşıyabilecek.

Haberin Devamı