Gazete Vatan Logo

Rüzgârda Balıkesir ile kapasite rekoru kırdı

En verimli tesisleri sıralamasında da üst sıralarda yer alacak

Ağaoğlu rüzgârda Balıkesir ile kapasite rekoru kırdı

Enerji sektöründeki 2015 yılına kadar 1.000 MW kurulu güce ulaşma hedefiyle yatırım atağına geçen Ağaoğlu, eski adı “Rüzgarlı Ada” anlamına gelen İmroz olan Gökçeada’da yapılacak Gökçeada RES ve Tatlıpınar RES ihalelerini, Türkiye’de bugüne kadar rüzgar yatırımı için verilen en yüksek bedel olan 5.55 krş./ kWh’lik katkı payı ile kazandı.

78 MW üretim kapasiteli Gökçeada RES, Türkiye’nin en verimli rüzgar tesisi olmanın yanı sıra dünyanın en verimli tesisleri sıralamasında da üst sıralarda yer alacak. 30 kilometre uzunluğunda yüksek gerilim denizaltı kablosu ile Gökçeada’yı anakaraya bağlayacak olan projenin yıllık 376 milyon kWh’lik elektrik üretmesi öngörülüyor. Türkiye’nin rüzgar potansiyeli yönünden en verimli bölgelerinden biri olan Balıkesir’de yer alacak olan 125 MW üretim kapasiteli Tatlıpınar RES ise 427 milyon kWh elektrik üretimi ile Türkiye’nin en yüksek kurulu güce sahip santralleri arasında yer alacak. Toplam 680 milyon TL yatırımla hayata geçecek her iki tesisin de 2013 yılında devreye alınması hedefleniyor.

Türkiye rüzgar enerjisi kurulu gücü olan 1.600 MW’lık kapasitesinin artışında önemli bir rol üstlenerek 492 MW’a eriştiklerini söyleyen Ağaoğlu, “Yenilenebilir enerji alanında yeni yatırım fırsatlarını izlemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz. Rüzgar enerjisi hem temiz enerji olması hem de enerjide dışa bağımlılığımızın önüne geçilebilmesi açısından çok önem verdiğimiz bir konu. Gerek enerji açığının kapatılması gerekse ekonomik kayıpların önlenmesi bakımından her bir MW’ın hayati önemi var” değerlendirmesinde bulundu.

Bandırma’da da kurdu

Ağaoğlu Grubu, Eyül 2010’da Bandırma’da temelini attığı ve yenilenebilir enerji üretiminde en yüksek kapasiteli rüzgar santrali olan 93 MW kurulu gücündeki Şah Rüzgar Enerjisi Santrali’ni tamamen işletmeye soktu. 93 MW’lık projenin tümünü bir yıldan daha kısa sürede tamamlayan Ağaoğlu, Şah RES’de üreteceği toplam 380 milyon kilovatsaatlik temiz enerji sayesinde yılda yaklaşık 240 bin tonluk karbondioksite eşdeğer sera gazı emisyonunu azaltmış olacak. Şah RES, nüfusu 140 bin olan Bandırma’nın elektrik ihtiyacını tek başına karşılayabilecek.

Haberin Devamı