Gazete Vatan Logo

Rüveyda’yı biz unuttuk Almanlar unutmadı!

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasında babasını yitiren 9 yaşındaki Rüveyda ile Alman Bild gazetesi konuştu. Rüveyda ve kardeşine mont alan gazete, annenin ‘Bizi unuttular’ dediğini yazdı.

Rüveyda’yı biz unuttuk Almanlar unutmadı!

Somalı madenci Kemal Çoban’ın (40) mezarı başında çekilen fotoğrafı yürek burkan Rüveyda yaşanan facianın simgesi haline gelmişti. O gün 10 yaşındaki ağabeyi Talha için, ‘Onun madenci olmasını istemiyorum’ diye gözyaşı döken minik kız, babasını son alışverişlerinde aldığı beyaz ayakkabılarla hatırladığını Alman Bild gazetesine 6 ay önce anlatmıştı. Aynı gazete, 9 yaşındaki Rüveyda’yı yeniden ziyaret etti. Minik kız babasının mezarına sık sık gittiğini, orada ‘seni çok özledim’ diye babasıyla konuştuğunu anlattı. Rüveyda, gazete muhabirine, ‘Onu her gün düşünüyorum. Hep bize siz benim en büyük hazinemizsiniz derdi’ diye konuştu.

Faciada hem eşini hem de erkek kardeşini kaybeden anne Güllü ise, ‘Biz kadınlar için felaket sadece yalnız kalmak değil finansal kaygılar da var’ diyerek iki çocuğuyla birlikte 50 metrekarelik bir evde yaşadığını belirtti.

Anne: Unutulduk

Son birkaç aydır akrabalarının yardımlarıyla geçindiklerini belirten Güllü Çoban (39) devletin kendilerine bir kez 1000 TL yardım yaptığını, yüklü bir tazminat sözü verildiğini ancak hiçbir para gelmediğini söyledi. Acılı kadın, ‘Birkaç ay içinde unutulduk ama hayat devam ediyor’ diye konuştu. Çoban VATAN’a üç ton kömür yardımı aldıklarını da söyledi.

Haberin Devamı

Yardım getirdiler

Alman gazetesi, Bild vakfı aracılığıyla aileye yardım edildiğini belirterek Rüveyda ve kardeşine kışlık mont aldıklarını duyurdu ve maddi yardıma devam edileceğini açıkladı. Rüveyda’nın montu giyerken fotoğrafı da gazetede yer aldı. Alman devlet televizyonu ZDF ‘Çocuklar için bir kalp’ adıyla organize edilen yardım kampanyasına Çoban ailesinin iki çocuğunun da dahil etti. Rüveyda, ‘Teşekkür ederim beni unutmadınız!’ diye karşılık verdi.