Gazete Vatan Logo

Rusya’ya 50 milyar dolar Yukos cezası

Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Rusya’nın Yukos’un eski hissedarlarına tam 50 milyar dolar tazminat ödemesine hükmetti. Rusya rekor tazminat kararını temyize götürecek.

Uluslararası Tahkim Mahkemesi Rusya’nın, geçmişte dünyanın en büyük petrol şirketlerinden olan Yukos’un eski hissedarlarına 50 milyar dolar tazminat ödemesine hükmetti. BBC’nin haberine göre Hollanda’nın Lahey kentindeki mahkeme, kararına gerekçe olarak, Rusya’nın şirketi iflasa zorlamasını gösterdi.

‘Harika bir karar’

Kararda, Rus yetkililerin Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetiminde hukuk sistemini manipule ettikleri ve Yukos’un patronu Mihail Hodorkovski’nin hapse girmesini sağladıkları belirtiliyor.Mihail Hodorkovski mahkemenin ‘harika’ bir karar aldığını söyledi. Hodorkovski böylece Yukos’un eski hissedarlarının kayıplarını telafi etme şansı yakaladıklarını vurguladı. Hissedarlarının sözcülerinden biri Tahkim Mahkemesi’nin bugüne kadar hiç bu kadar yüksek bir tazminata hükmetmediğine dikkat çekti. Yukos’un eski hissedarlarının talep ettikleri meblağ ise 100 milyar dolardan fazlaydı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, kararın temyize götürülmesini beklediğini söyledi.

Haberin Devamı

Hodorkovski bir dönem Rusya’nın en zengin iş adamıydı. Rus oligark Yukos’u, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Rusya’nın en büyük özel petrol şirketine dönüştürmüştü. Ancak Hodorkovski 2003’te tutuklanarak, dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığından yargılandığı davada 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ünlü işadamı, Putin’in geçen yıl imzaladığı özel af kararnamesiyle hapisten çıkmıştı.