Gazete Vatan Logo

Rusya ve Kafkaslar’daki AVM’lerin yönetim reçetesini Türkler verecek

Kriz öncesinde yabancı markaların yer bulabilmek için akın ettiği Rusya’daki AVM’lerde krizle birlikte yönetim zaafları ortaya çıkınca Ruslar, AVM’lerini yönetmeleri için Türk danışmanlara yöneldi. KDM’nin Genel Müdürü İzci, üç Rus yatırımcıya ’anahtar teslim proje’ yaptıklarını, Kafkaslar’dan da yoğun talep geldiğini açıkladı

Gayrİmenkul yatırımcılarının alışveriş merkezi yatırımı konusunda en cazip bulduğu pazarlar arasında Rusya’yla yarışan Türkiye, şimdi bu ülkeye AVM yönetimini öğretecek. Rusya ve Türk Cumhuriyetler’e Ramstore’larla organize perakendeciliği getiren Türkler, şimdi de bu coğrafyada kriz öncesinde özellikle lüks markaların akını sonucu milyonlarca dolarlık hava parası verilerek dolan ancak krizle birlikte yönetim zaaflarının daha çok göze batmaya başladığı AVM’lere ’kurtuluş reçete’si verecek. Kriz nedeniyle bölgedeki perakendeciler daha dikkatli davranırken Ruslar, AVM yönetimi ve personel konusundaki boşluklarını kapatmak için Türkler’den yardım almaya başladı.

Uzun yıllar Olivium Outlet Center’in genel müdürlüğünü yapan Murat İzci tarafından kurulan KDM Kiralama Danışmanlık Merkezi, Rusya Federasyonu ve Kafkaslar’da Minvodo ve Erturk gibi kentlerde 3 AVM’nin yönetimini üstlenirken şimdilerde gelen 3 AVM yönetim teklifini de gündemine aldı. Bu coğrafyada yönetimini üstlendiklerini AVM’lerin 10-42 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip olduğunu, yaklaşık 25 milyon dolarlık yatırımların bu yıl ve 2010 yılında açılışının yapılacağını söyleyen KDM Genel Müdürü Murat İzci, “AVM’lerin yatırımcıları Ruslar, inşaatları Türkler yapıyor ve yönetimlerini de yine Türkler’e emanet ediyor” dedi.

Know how transferi

Türkiye’nin AVM yatırım ve yönetimi konusunda know how sağlar konuma geldiğine dikkat çeken İzci, “Şu anda sadece kiralama yapmıyoruz ama Ruslar’a AVM yönetimini öğretiyor, elemanlarını bile eğitip anahtar teslimi danışmanlık yapıyoruz” diye konuştu. Bölgede Kabartay Balkar Özerk Cumhuriyeti’nde bölgenin en büyük gıda toptancısı olan bir yatırımcıya da 3 AVM’si için danışmanlık vermeye hazırlandıklarını aktaran İzci, Ufa’da da projelerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kriz AVM’leri erteletti, outlet centerlar tam gaz

Krİz nedeniyle bazı AVM yatırımları ertelerken ’outlet center’lar tam gaz gidiyor. İzmit, Şişli, İzmir, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Samandıra’da 2012 yılına kadar açılışlar yapacaklarını söyleyen Murat İzci, “Yatırımların maliyeti 70 ile 100 milyon dolar arasında” dedi. İzci, özellikle Samandıra Outlet’in kentsel dönüşüme de destek vereceğini ifade etti.

Lunaparklı ilk AVM Beykent’te Kasım’da açılacak

Beylİkdüzü’nde bulunan Tatilya’nın kapanmasının ardından yeni bir eğlence parkı konsepti Perla Vista Outlet Center’la Beykent’e geliyor. Kasım ayında açılacak Perla Vista’nın ilk lunaparklı AVM olacağını söyleyen Murat İzci, “Tatilya’nın kapanmasının ardından bu bölgede eksikliği hissediliyordu. Perla Vista’daki lunapark bu sorunu çözecek” dedi. 60 milyon dolarlık yatırımın yanında 294 dairelik rezidansın da bulunduğunu aktaran İzci, “Şu anda dairelerin yüzde 50’si satıldı” diye konuştu.

Haberin Devamı