Gazete Vatan Logo

Rusya, Türkler için kriz değil fırsat haline geldi

Rusya’da krizden önce Türkiye’nin 4-5 katı olan kira fiyatlarının iki katına kadar indiğini belirten Vahap Küçük “Rekabet yoğun, kiralar yüksekti. Şimdi tersine döndü. Rusya, Türk markaları için önemli bir fırsat oldu” dedi

TÜM Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı ve LCW Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Rusya’da yaşanan krizin Türk markaları için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Perakende Güneşi Ödülleri 2014’ün sahipleriyle düzenlenen sohbet toplantısında konuşan Küçük, global markaların yoğun bir rekabete neden olduğu Rusya’da krizden önce Türkiye’nin 4-5 katı olan AVM kiralarının şu anda iki katına indiğini, önümüzdeki dönemde daha da ineceğini vurguladı.

Biz daha da büyüyeceğiz

Kendilerinin de Rusya’da genişlemeye yönelik bir politika uygulayarak krizi fırsata çevirmeyi planladıklarını kaydeden Küçük, “Bir işletme Rusya’yı tek pazar olarak belirlediyse, güvenli havaya aldandıysa bu her zaman önemli bir risktir. Global marka olma hedefiniz varsa daha fazla ülkeye gitmeniz lazım. Biz faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısını bu yıl 26’ya çıkaracağız. Rusya da bu ülkelerden biri ve bu pazara uzun vadeli bakıyoruz. Bize göre şu anda Rusya Türk markaları için büyük bir fırsat. Rekabet yoğundu, kiralar yüksekti. Şimdi tersine döndü. Biz Rusya’da genişleme planları yapıyoruz. Krizi fırsata dönüştüreceğiz. Rusya’da küçülmüyoruz tam tersine büyüyoruz” diye konuştu. Perakende sektörü açısından 2014 yılını da değerlendiren Vahap Küçük, yıla kötü başladıklarını ancak iyi bitirdiklerini anlattı. Küçük, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Sisli hava dağıldı

“Geçen yıla başlarken sisli bir ortam vardı. İki seçim yapılacaktı, siyasi gerginlikler yaşanıyordu. Moraller bozuktu ama yılı beklentilerimizin üzerinde yüzde 15 büyümeyle kapattık. 2015 yılında önümüzde yine seçim var, ancak karamsar bakmıyoruz. 2015 yılının 2014 yılının tekrarı olacağını düşünüyoruz. Sektör olarak büyüme rakamlarımız başarılı gidiyor. Bundan sonraki süreçte büyümenin yanı sıra artık kârlılığı da konuşmalıyız. Büyüme hedef olmalı ama ne kadar kârlı ve sosyal sorumluluk bilinciyle ne kadar fazla kalbe dokunduğunuz da çok önemli... Gündemimize artık bu iki konuyu da almamız gerekiyor.”

Hedeflerini konuştular

2014’TE Perakende Güneşi Ödülleri’ni alan sektörün önde gelen isimleri; Soysal ve Gratis ev sahipliğinde buluştu. Sektör temsilcileri 2015 hedeflerini masaya yatırdı. Toplantıya, Hamzagil A.Ş. Kurucu Başkanı Aykut Hamzagil, Bilsar’ın Başkanı Selman Bilal, VIA Properties Başkanı Coşkun Bayraktar, Migros Marka İletişimi ve CRM Direktörü Kına Demirel, Ay Marka Genel Müdürü Eren Çamurdan, Vestel Ticari Operasyonlar Müdürü Sağnak Binzet ve Mağazalar Grup Müdürü Utku Özdel katıldı.

Haberin Devamı

Büyümeye odaklanın

AYKUT Hamzagil, sektörün geldiği noktadan memnun olduklarını belirterek, sektör oyuncularının büyümeye odaklanması gerektiğini söyledi. Hamzagil, “Eskiden mahalli oyuncuyduk, artık uluslararası oyuncuyuz. Benim en çok karşılaştığım iki soru var; ‘Bu kaç para?’ ve ‘Yeni bir şey var mı?’ Bu iki sorunun cevabını bulursak gündemden düşmeyiz. Her şeye rağmen 2015’e olumlu bakıyorum” dedi.