Gazete Vatan Logo

Rusya Savunma Bakanlığı: Türkiye ortak çalışma grubu önerdi

Rusya Savunma Bakanlığı: Türkiye ortak çalışma grubu önerdi

Hava sahası ihlâlleriyle ilgili "görüşmeye hazırız" mesajı veren Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'deki hava operasyonlarıyla ilgili Türkiye'den "ortak bir çalışma grubu" önerisi aldıklarını söyledi.

Al Jazeera'de yer alan habere göre; Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin Rusya’ya Suriye’deki hava saldırılarıyla ilgili eylemleri koordine etmek üzere ortak bir çalışma grubu kurmayı tavsiye ettiğini söyledi.Rus medyasına konuşan bakanlık yetkilisi Igor Konaşenkov, teklifin İstanbul’daki Rusya Büyükelçiliği’nde görev yapan bir ataşeye götürüldüğünü söyledi.

Rusya: Görüşmeye hazırız

Rus resmi haber ajansı TASS’ın haberine göre, Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği son üç günde ikinci ihlâl iddiasını araştırdıklarını açıkladı. Büyükelçiliğin basın müşaviri İgor Mityakov, büyükelçinin Pazartesi günü ikinci kere çağrıldığını belirtti. “Türk tarafı, bize hava sahasının ihlâl edildiği yönünde bilgi verdi” dedi.

İlk ihlâlin ardından olayın yanlışlıkla olduğunu ve Rus uçağının Türk hava sahasına birkaç saniyeliğine girdiğini açıklayan Rusya Savunma Bakanlığı'ndan da yeni bir açıklama geldi. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoli Antonov, "Suriye'deki Rusya operasyonları konusunda yanlış anlaşılmaları önlemek için Türk Savunma Bakanlığı'ndan bir heyetle görüşmeye hazırız" diye konuştu.

Haberin Devamı

'İlişkilerimiz derin köklere sahip'

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, olayın iki ülke ilişkilerine zarar vermemesini umut ettiklerini söyledi. Peskov, olayın Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesini etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine, "Rus tarafının detaylı açıklamada bulunduğu bu olayın, işbirliğimizin gelişimine etki etmemesini umut ediyoruz. Rusya-Türkiye ilişkileri çok çeşitli ve derin köklere sahip" dedi.

Moskova, Rus uçaklarının Suriye’de kullandığı hava üssünün Türkiye sınırından 30 kilometre güneyde olduğunu belirtmiş; hava koşulları nedeniyle uçakların bazen kuzeyden iniş yapmak zorunda kaldığını ifade etmişti.

“Olay, bölgedeki olumsuz hava koşullarından dolayı gerçekleşti. Komplo teorilerine gerek yok” ifadesini kullanan Rus Savunma Bakanlığı, olayın tekrarlanmaması için gerekli tedbirlerin alındığını belirtmişti.

Haberin Devamı

Rusya, uçaklarının iki Türk savaş jetine kilitlenerek taciz ettiği yönündeki iddiaları da reddetmişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında pazartesi akşamı Çankaya Köşkü'nde güvenlik zirvesi toplanmıştı. Gündemde Rus uçağının Türk hava sahasını ihlâli vardı.

NATO: Kaza gibi görünmüyor

Rusya’nın Türk hava sahasını ihlâli hakkında konuşan NATO Genel Sekreteri Jen Stoltenberg, “Sebepleri hakkında yorum yapmayacağım. Ancak Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlâli kaza gibi görünmüyor. Çünkü bu iki sefer oldu ve birkaç saniyeden daha uzun sürdü” dedi.

Stoltenberg, kendilerine yaşananlarla ilgili ‘gerçek bir açıklama’ yapılmadığını söyledi.

NATO Genel Sekreteri, "Rus güçlerinin Suriye'de toplandığını ve güçlendiğini gördük ama sayı veremeyeceğim. Kara birlikleri de var, hava güçleri de var, deniz birlikleri de var. Rusya'nın askeri güçlerini artırdığını görmekteyiz. Son haftalarda gördüğümüz bu" diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan'dan tepki

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Belçika Başbakanı Charles Michel ile görüştükten sonra ortak basın toplantısında Rusya’nın Türkiye sınırını ihlâlleriyle ilgili açıklama yaptı.

"Suriye krizi, savaşın sona ermesi, Esed'in artık burayı bırakıp gitmesi noktasında hassasiyeti olanlar var, olmayanlar var. 350 bin insanın ölümüne neden olan bir devlet terörü estiren bir kişi şu anda Suriye'nin başındadır ama bunu korumaya çalışanlar var. İran bunlardan bir tanesidir. Rusya bunlardan bir tanesidir. Bunu koruma çalışanlar işte şu anda Rusya'nın Suriye'de yaptığı ve orada kendine ait bir üs hazırlama gayreti ve bunun yanında bizim sınırlarımızı ihlâl etme olayı. Bu tabii NATO'nun da dün biliyorsunuz bu konuyla ilgili sert bir ültimatomuyla karşılık bulmuştur. Buna tabii bizim sabretmemiz mümkün değil."

"Nitekim dün bu konuyla ilgili evvelsi gün de ne yazık ki arzu etmediğimiz bazı adımlar atılma durumundadır ve bunu kabullenmek özellikle Türkiye'ye yakışmayacağı gibi NATO'nun da kendi prensiplerinin tamamen dışındadır ve dolayısıyla da buna karşı tavrını NATO almıştır ve bundan sonra da alacağına kesinlikle inanıyorum, çünkü Türkiye'ye yapılan saldırı NATO'ya yapılmış saldırıdır, bunun bilinmesi lazım."

Haberin Devamı

"Buna karşı tavrını NATO almıştır, bundan sonra da alacağına kesinlikle inanıyorum. Çünkü Türkiye'ye yapılan saldırı NATO'ya yapılmış bir saldırıdır, bunun bilinmesi lazım. Bu konuyla ilgili olarak Rusya ile olan ilişkilerimiz malumdur ama Rusya, Türkiye gibi eğer bu konuda bir çok işbirliği yapmış dostunu da kaybederse çok şeyi de kaybeder, bunu da bilmesi lazım."

"NATO operasyonlarımızı saptırıyor"

Rusya’nın Türk hava sahasını ihlâliyle ilgili NATO'nun gösterdiği tepkiye, NATO'nun Brüksel'deki elçisi Alexander Grushko'dan yanıt geldi. Grushko, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, "Benim izlenimime göre, Türk hava sahasındaki olay, Batı tarafından Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarını saptırmak için kullanılıyor" dedi.

Rusya, Irak’ta da operasyon düzenleyebilir

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Bağdat’tan talep gelmesi durumunda Irak’ta da operasyon düzenleyebileceklerini söyledi. Matviyenko, kendilerine henüz bu yönde bir talep gelmediğini de ifade etti.