Gazete Vatan Logo

Rusya patladı! 'Suriye’nin karası da havası da...'

Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile görüşmenin ardından basın toplantısında konuşan Lavrov, “Gerçekten de kara da hava da dar gelmeye başladı." şeklinde konuştu.

Rusya patladı! 'Suriye’nin karası da havası da...'

Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile görüşmenin ardından basın toplantısında konuşan Lavrov, “Gerçekten de kara da hava da dar gelmeye başladı. Savaşan çok sayıda taraf var. Bunlar Suriye ordusu, Hizbullah dahil hükümet yanlısı güçler, İran’ın desteklediği güçler. Orada silahlı muhalefet de teröristler de var. Türk askerler de var, birkaç Batı ve bölgesel ülkenin özel timleri de var. Rus Uzay ve Hava Kuvvetleri ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de var” ifadelerini kullandı.

'SURİYE'DEKİ KRİZ DİYALOG YOLUYLA ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI'

Suriye'deki duruma özel önem verdiklerini belirten Lavrov, "Bu krizin, IŞİD, El Nusra (Fetih el Şam) ve diğer terörist oluşumlarla uzlaşmaz mücadelenin yanında uluslararası toplumun aktif desteğinde kapsamlı ulusal diyalog yardımıyla çözülmesi gerektiği yönünde ortak anlayışa sahibiz" diye konuştu.

Rus bakan, "Gerilimi azaltma bölgelerinin oluşturulması, ateşkesin konsolidasyonu, insani yardım için serbest geçişin sağlanması ve siyasi süreç için uygun koşulların oluşturulması dahil Astana çalışmalarının nasıl ilerlediğini anlattık" dedi.

Haberin Devamı

Lavrov ayrıca 4-5 Temmuz'da Astana'da yapılacak yeni tur görüşmelere Rusya'nın büyük bir dikkatle hazırlandığını da sözlerine ekledi.

‘SURİYE'DEKİ GERİLİMİ AZALTMA BÖLGELER SAVAŞAN GÜÇLERİ AYIRMAYA YARDIMCI OLUR'

Rusya, Türkiye ve İran'ın verdiği çabalar kapsamında, hükümet ordusu ve teröristlerden ayrılan silahlı muhalefet arasında tam ateşkes gibi önemli hedefe ulaşılmış olacağını belirten Lavrov, "Gerilimi düşürme bölgeleri biçiminde yapılan girişimler hayata geçirilirse Suriye krizi tarihinde ilk kez ateşkese katılanlar ile teröristler birbirinden ayrılmış olacak. Bu durumda ateşkese katılmak istemeyenler teröristlerle birliktedir anlamına gelecek" yorumunda bulundu.

Lavrov, "Tüm taraflar dürüst olurlarsa ve tek amaçları terörle mücadele olacaksa ülkedeki durumun kaos ve öngörülemeyen olaylara yuvarlanmasını engellemek için her türlü neden var" diye ekledi.

'RUSYA SURİYE’DEKİ SALDIRILARLA İLGİLİ ABD’DEN AÇIKLAMA BEKLİYOR’

Haberin Devamı

Lavrov, “Bu hükümet yanlısı güçlere yönelik saldırılarla ilgili olayların teröre karşı mücadelenin etkinliğini bozma amacını yansıttığı yönünde tahminler yapmak istemiyorum” dedi.

ABD’nin daha önce Fetih el Şam’ı saldırılara karşı koruduğunu hatırlatan Rus bakan, “Bunu açık açık ABD’lilerle konuşuyoruz. Ben mutlaka en kısa sürede bu konuyu (ABD Dışişleri Bakanı) Rex Tillerson önüne getireceğim. Bu yönde tam açıklık olmalı” diye konuştu.

ABD’nin saldırıları sonrası işbirliği mekanizmasını durdurduklarını hatırlatan Lavrov, “Rusya Savunma Bakanlığı kanalıyla ayrıntılı açıklama talep ettik. Bunun yapılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.