Gazete Vatan Logo

Rusya'nın Suriye'den çekilmesine İran'dan ilk tepki

İran Dışişleri Bakanı Zarif: "(Rusya'nın Suriye'den çekilme emri vermesi) Ateşkes için olumlu bir sinyal"

Rusya'nın Suriye'den çekilmesine İran'dan ilk tepki

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye’den çekilme emri vermesini ateşkes için olumlu bir sinyal olarak değerlendirdi.

Resmi bir ziyaret için Avustralya’nın başkenti Canberra’ya gelen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Göç Bakanı Peter Dutton ve Ticaret Bakanı Steve Ciobo ile gerçekleştirdiği toplantının ardında açıklamalarda bulundu.

Suriye'deki siyasi çözüm ve ateşkes konusunda İran’ın tutumunu değerlendiren Cevad Zarif, "Suriye’de yarı ateşkesin olması hoş bir haber. En az 2 buçuk 3 senedir istediğimiz birşey. Rusya’nın güçlerinin bir kısmını geri çekmesi bu ateşkesi muhafaza etmek için güç kullanmalarını gerektiren bir şey görmediklerini gösteriyor. Bunun kendisi (ateşkes) olumlu bir sinyal olmalıdır. Şimdi bekleyip görmemiz lazım" dedi.

Ateşkesin IŞİD ve El Nusra Cephesini içermediğini hatırlatan Zarif, uluslararası toplumun onlara karşı birleştiğini söyledi. Zarif, "Uluslararası toplum IŞİD'e mesaj gönderdi. IŞİD'e ve diğer aşırı gruplara göndermeleri gereken mesaj onlara karşı savaşımızın amansız olduğudur" dedi.

Terör örgütleriyle mücadele konusunda Avustralya ile birlikte çalışabileceklerini dile getiren Zarif, "Biz IŞİD'in ortak düşmanımız olduğu düşüncesini paylaşıyoruz. Hiç kimse IŞİD'e potansiyel bir kaldıraç olarak bakamaz. Hepimiz birlik olup IŞİD'e ve aşırılığa karşı savaşmalıyız. Biz bu tür aşırılığın aslında suç işlemeye yol açtığını dünyanın her yerinde gördük. Sadece bir yere değil, tüm uluslararası topluma tehdit oluşturuyorlar" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı