Gazete Vatan Logo

Rusya'nın operasyonunu Kasım Süleymani planladı

İngiliz haber ajansı Reuters, Rusya'nın Suriye'de geçen hafta düzenlemeye başladığı hava saldırılarının İranlı General Kasım Süleymani tarafından planlandığını öne sürdü.

Rusya'nın operasyonunu Kasım Süleymani planladı

Rusya’nın Suriye’de geçen hafta düzenlemeye başladığı hava saldırılarıyla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Saldırıları, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin planladığı öne sürüldü. Daha önce Süleymani’nin Temmuz’da Moskova’ya gittiği ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştüğü yönünde iddialar basında yer almıştı.

İngiliz haber ajansı Reuters, Süleymani’nin Moskova ziyaretinin, Rusya’nın Suriye’de düzenlemeye başladığı hava saldırılarının planının ilk adımı olduğunu ifade etti. Görüşmelere yakın bir üst düzey yetkili, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Süleymani Suriye haritasını masanın üstüne koydu. Ruslar panik olmuştu, olayların çöküşe geçtiğini ve rejimin gerçek tehditlerle karşı karşıya olduğunu hissettiler” dedi ve ekledi, “Süleymani tüm kartları kaybetmediğimize dair onları ikna etmede rol oynadı.”

'KARAR HAMANEY-LAVROV GÖRÜŞMESİNDE ALINDI'

Süleymani’nin Moskova ziyaretini üst düzey Rus-İran görüşmelerinin takip ettiğini belirten Reuters, Rusya’nın Suriye’de hava saldırıları düzenleme kararının Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney arasında birkaç ay önce yapılan görüşmede alındığını iddia etti.

'ÖNCE DİPLOMAT, SONRA SÜLEYMANİ'

Haberin Devamı

Bölgedeki ülkelerden birinin üst düzey güvenlik yetkilisi, “Operasyonun İran ayağını yönetmesi için Hamaney tarafından görevlendirilen Süleymani, detayları konuşmak için Moskova’ya gitti. Aynı zamanda o tarihten sonra birkaç kez Suriye’ye de gitti” açıklamasında bulundu. Bir başka yetkili ise, Süleymani’nin Moskova ziyaretinden önce Hamaney’in, Putin’le görüşmek üzere Rusya’ya üst düzey bir diplomat gönderdiğini söyledi ve “Putin ona ‘Tamam müdahale edeceğiz. Kasım Süleymani’yi gönderin’ dedi. Süleymani de haritayı açıklamak üzere oraya gitti” dedi.

İRANLI GENERAL ŞAM’DA YAŞIYOR

İran ve Rusya zaten çok önceden Esad’ın nasıl güçlendirilebileceğini görüşmeye başlamıştı. İran, Suriye ordusunun desteklenmesi için Şii milisleri devreye sokmuş, İran Devrim Muhafızları komutanlarını Suriye’ye yollamıştı. Tahran, Suriye’de askeri kayıp bile vermişti. Soğuk Savaş’tan bu yana Suriye’nin yanında yer alan Rusya da savaş boyunca Şam rejimine silah vererek desteğini sürdürmüştü.

Haberin Devamı

Reuters’a konuşan bir yetkili, “Hamaney, operasyonu İran adına yürütmek için Süleymani’yi görevlendirmişti, detayları görüşmek için Moskova’ya gitti. O zamandan bu yana da birçok kez Suriye’ye seyahat etti” dedi. Rusya ve İran, askeri hedefin, Suriye’deki İran güçleri, Suriye rejimi ve Lübnan Hizbullah’ının kara operasyonlarını destekleyecek şekilde olması konusunda da uzlaşmaya vardı. ABD ile de müttefik olan Irak’ta ortak bir operasyon merkezi kuruldu. Şimdi merkezlerden biri Şam, diğeri ise Bağdat’ta bulunuyor.

Ajansa konuşan bir yetkili, “Süleymani neredeyse Şam’da yaşıyor. Ya da sürekli gelip gidiyor diyelim. Onu Esad ile komuta merkezindeki toplantılar arasında görmeniz mümkün” diye anlatıyor.

KARA ŞÖVALYE

Tümgeneral Kasım Süleymani, İran’ın Ortadoğu politikalarının şekillenmesi açısından önemli bir isim. Aynı zamanda Irak’ta IŞİD ile savaşıp bizzat kuzeydeki Kürt yönetiminin savunmasında rol almıştı. Geçen yıla kadar Devrim Muhafızları’nın gizemli komutanı olarak pek kamuoyu önüne çıkmayan Süleymani’nin şimdi boy boy fotoğrafları yayınlanıyor. Irak’ta IŞİD’in yükselişini öngörememekle itham edilen İranlı komutan, Suriye’de ise Esad rejimini ayakta tutmaya çalışıyor. İran İslam Devrimi öncesinde su idaresinde çalışan sonrasında İran Devrim Muhafızları saflarında hızla yükselen Süleymani, askeri ve istihbarat birimlerinden oluşan Kudüs Gücü’nün başında. Hamaney’e bağlı olan Süleymani’nin Batı basınındaki lakaplarından biri ise “Kara Şövalye”.

Haberin Devamı

KAYNAK:REUTERS