Gazete Vatan Logo

Rusya'nın haberi vardı!

Dışişleri yetkilileri, “Uçağa angajman kuralları uygulandı. Bu olaydan dolayı üzüntü duyuyoruz. Ama gerekli izahat ve uyarıları tekrar tekrar yaptık. Sorumluluğu ülkemize ait değil” dedi

Rusya'nın haberi vardı!

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, “Suriye sınırında devriye uçuşu yapan pilotlara ‘Vur’ yetkisi verildi” bilgisinin, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi’ne Rus uçağının düşürülmesi öncesinde iletildiğini belirtti. Rus uçaklarının, ekim ayı başında Türk hava sahasını ihlal etmesi üzerine büyükelçinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını anımsatan yetkililer, “Büyükelçiye pilotların vurma talimatı olduğu, tekrarı halinde sorumluluğun Rus makamına ait olacağı net olarak söylendi. Maalesef ihlalde bulunan uçaklar da ikazları dikkate almadı ve uçağa angajman kuralları uygulandı. Bu olaydan dolayı üzüntü duyuyoruz. Üst seviyelerde ifade ettik. Ama gerekli izahat ve uyarıları tekrar tekrar yaptık. Bu hadisenin sorumluluğu ülkemize ait değil” dedi.

‘SURİYE, RUSYA-TÜRKİYE KRİZİ DEĞİL’

“Suriye konusunu, Türkiye ile Rusya arasında bir kriz olarak görmüyoruz” görüşünü dile getiren yetkililer, “Biz hem hava hem de kara sahamızı yani sınırlarımızı korumak için kararlıyız. Bu konuda ne kadar kararlı olduğumuzu angajman kurallarımızı çalıştırarak gösterdik” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’un 3-4 Aralık’ta yapılacak AGİT Zirvesi nedeniyle Belgrad’da olacağını ve her iki bakanın programlarının uyması halinde görüşebileceğini vurguladı.

‘ESAD GİTMEDEN OLMAZ’

Esad rejimine destek verildiği sürece Suriye’de akan kanın durdurulmasının kolay olmadığını kaydeden yetkililer, “Suriye’de Esad rejimini meşru görmek ve orada kaldığı sürece diğer aktörleri barış için ikna etmek mümkün değil. Rejime destek verilmesi ancak bu sürecin daha da uzamasına yol açar” görüşünü savundu. Türkiye’nin de başından beri ılımlı muhalefete destek verilmesi gerektiğini anlattığını belirten yetkililer, “Suriye’de ancak bu şekilde gerekli kazanımlar elde edilir” diye konuştu. (Habertürk)