Gazete Vatan Logo

Rusya krizi zincir otelleri vurabilir

Rusya krizi zincir otelleri vurabilir

Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ANSİAD) Başkanı Ali Eroğlu, Rusya krizinin asıl etkilerinin Mart ayında ortaya çıkacağını belirterek, bazı zincir otellerin yeni turizm sezonunda açıp açmama konusunda kararsız olduğunu ve birçok otelin sezonda kapalı olacağını söyledi.

Turizm şirketlerinin ödemelerini ertelemeye, yatırımlarını daha sonraki dönemlere ötelemeye çalıştığının altını çizen Eroğlu, Turizmde yaşanan Rus krizine karşı, 23 Nisan’da açılacak olan Expo 2016 Antalya’nın can simidi olabileceğine işaret etti. Antalya'da krizin etkisini mart ayında itibaren hissettireceğini belirten Eroğlu, “Tarımda üretim mart ayında bollaşır, Turizm sezonun da bu ayda başlar. Krizin etkileri mart ayında ortaya çıkacak” dedi.

ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Antalya Temsilciliği üyeleriyle bir araya gelerek dünya ve Türkiye ekonomisi ile Antalya’da yaşanan ekonomik krizi değerlendirdi.

EKONOMİDE KISA SOLUKLU POLİTİKA İZLENİYOR

Türkiye’de 2014 yılından itibaren ekonomide uzun soluklu politikaların yerine kısa soluklu politikaların izlendiğini savunan Eroğlu, “Türkiye, 2012 yılında ekonomi alanında girdiği türbülanstan bir türlü kurtulamıyor. Türkiye’ye yabancı sermaye girmiyor. Seçim öncesi her şey siyasete kilitlenmişti. Seçimler yapıldı. Başka gündemler yer almaya başladı. Sonuçta Rusya krizine dayandı. Krizleri çözmek için artık uzun soluklu stratejiler, politikalar yapılamıyor. Türkiye artık uzun soluklu çözümler üretemeyecek duruma geliyor” dedi.

Haberin Devamı

Antalya ekonomisinin tarım ve turizm ağırlıklı olduğunu ifade eden ANSİAD Başkanı Eroğlu, bu kriz ortamında üreticilerin mutlaka korunması gerektiğini kaydetti. Tarımda dekar başına destekler yerine yeni destekleme alım fiyatları mekanizmalarının uygulanmasını isteyen Eroğlu, asıl krizin, sancılı sektörün turizmde yaşandığına dikkat çekerek, “Türkiye ile Rusya arasındaki uçak düşürme sorunu devam ediyor. Rusya’nın yaptırımları ile asıl uçak Antalya’ya düşmüş oldu. İhracatın önemli bir bölümü Rusya’ya yapılıyor. Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 30’u da yine bu ülkeden geliyor. Rusya krizinin asıl etkileri mart ayında ortaya çıkacak. Çünkü bazı zincir oteller yeni turizm sezonunda açıp açmama konusunda kararsız. Birçok otel açmayacak. Birçok turizm şirketi ödemelerini ertelemeye, yatırımlarını daha sonraki dönemlere ötelemeye çalışıyor. Turizm daha sancılı olacak, şimdiden bunu hissetmeye başladık. Mart ayı aynı zamanda tarımda da üretimin arttığı dönem. 2016 yılı zor geçecek gibi görünüyor. İnşallah 2015’ten daha iyi olur” diye konuştu.

Haberin Devamı

"EXPO, ANTALYA RUS KRİZİNE CAN SİMİDİ OLUR"

Turizmde yaşanan Rus krizine karşı, 23 Nisan’da açılacak olan Expo 2016 Antalya’nın can simidi olabileceğini öne süren ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu, “Expo 2016 Antalya’nın bütçesi var. Bu bütçeden, EXPO’ya katılacak ülkelerde tanıtım ve promosyonlar yapılmalı. Turizmde yaşanan krize karşı Expo 2016 Antalya can simidi olabilir. Ülkelerde bu konuda tanıtım yapılmalı. Expo 2016 Antalya’nın bütçesi var.”

Haberin Devamı

ANSİAD Yönetim kurulu üyeleri de hem tarım hem de turizm sektöründe yaşanan krizden bölgedeki 54 sektörün direkt olumsuz etkileneceğine dikkat çekti.