Gazete Vatan Logo

Rusya: İşbirliğine dönmek istiyoruz...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yolladığı iyi niyet mesajının ardından Kremlin Sözcüsü Peskov, “Biz de ilişkilerin normalleşmesi ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği sürecine dönülmesini isteriz” dedi.

Rusya: İşbirliğine dönmek istiyoruz...

Suriye sorunu nedeniyle bozulan Türkiye-Rusya ilişkilerinde normalleşme sinyalleri gelmeye başladı. Rusya uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesinin ardından yaşanan krizde karşılıklı yumuşama adımları atıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın Rus mevkidaşlarına gönderdiği mektupların ardından, dün Moskova’dan açıklama geldi. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği sürecine geri dönmek istediklerini ancak bunun Ankara’nın atacağı adımlara bağlı olduğunu savundu.

Rusya adım istiyor

Moskova’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Rusların milli bayramı olan 12 Haziran Rusya Günü vesilesiyle gönderdiği kutlama mesajına ilişkin soruya cevap verdi. Peskov, “Biz de ilişkilerin normalleşmesi ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği sürecine dönülmesini isteriz. Ancak Putin’in de daha önce açık bir şekilde ifade ettiği gibi, Ankara tarafından gerekli adımlar atılmadan ilişkilerin normalleşmesi Rusya için mümkün görünmüyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye-Rusya ilişkilerinin bozulmasından üzüntü duyduklarını dile getiren Peskov, “Moskova, Türkiye ile ilişkilerin yüksek seviyede olduğu döneme değer veriyor” değerlendirmesinde bulundu. Peskov, ilişkilerin düzelmesi için Türkiye’den bekledikleri adımları daha önce bir çok kez dile getirdiklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’e gönderdiği kutlama mesajında ikili ilişkilerin gelecek süreçte hak ettiği seviyeye ulaşması dileğinde bulunmuştu.

Türk Büyükelçisi Putin’in davetinde

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Rusya Günü nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ev sahipliğinde Kremlin’deki İvanovskaya Meydanı’nda verilen resepsiyona katıldı. Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği’nin Twitter hesabında konuya ilişkin olarak, “Rusya Milli Günü vesilesiyle RF Devlet Başkanı V. Putin’in evsahipliğinde Kremlindeki İvanovskaya Meydanında resepsiyon verilmiştir. Resepsiyona Büyükelçi Sayın Ümit Yardım da katılmıştır” açıklaması yapıldı.

Haberin Devamı

Öte yandan yine aynı Twitter hesabından Moskova’da düzenlenecek olan iftara ilişkin de şu duyuru yapıldı:

Rusya’da ‘Türk iftarı’

“Zafer Camii yanında kurulan iftar çadırında büyükelçiliğimiz tarafından 18 Haziran Cumartesi günü Türk Gecesi iftarı düzenlenecektir.”

Karlov iftarda!

Rusya ile son gelişmelerden biri de Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde verdiği iftar davetine katılma kararı oldu.