Gazete Vatan Logo

Çavuşoğlu ve Lavrov'dan Ankara'da ortak basın toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. İki bakan basın toplantısı düzenledi. "Bizim ilişkilerimiz sürekli yükseliştedir" diyen Lavrov, "Ülkelerimiz dış siyasetteki stratejik ortaklığın pekişmesi için adımlar yeni atacaktır" haberini verdi. avrov ayrıca "Tek taraflı ekonomik yaptırımlar gayrimeşrudur. Milli paralarla ticaret önümüzdeki hedefler arasındadır"ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise "Yaptırımla, tehditle ancak ilişkiler daha da kötüye gider. Brunson'ın durumu zaten belli. Hapishanede değil, ev hapsinde. ABD Maslahatgüzarı da bugün kendisini ziyaret edecek" diye konuştu.

Çavuşoğlu ve Lavrov'dan Ankara'da ortak basın toplantısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Lavrov ilk olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmenin ardından açıklama yaptı.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN BRUNSON AÇIKLAMASI

ABD'li papaz Brunson'un durumunda bir değişiklik olmadığını dile getiren Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları:
Şu anda İdlib'de yapılması gereken son derece nettir. Bizim 12 tane gözlem noktamız var. Bunların amacı çatışma olduğu zaman tespit etmek ve garantör ülkelerle tedbir almaktır. İdlib'de 3 milyon sivil yaşıyor. Ama terörist gruplar da var. Bunlar Halep'ten Doğu Guta'dan geldi. Bu terörist gruplar, İdlib içindeki siviller ve muhalif gruplara da tehdit oluşturuyor. Biz sonuç alıcı bir stratejiyle, Rusya ve diğer ortaklarımızla beraber, teröristleri tespit ederek sonuç almamız gerekiyor. Ama terörist var diye İdlib'i bombalamak katliam olur. Ilımlı muhaliflerle teröristleri ayırmak lazım. Bu Suriye'nin geleceği için önemli.
Görüşmeyi Beyaz Saray ayarladı. Amerika'da bir karmaşa var. Sorunu çözmek için uğraşan gruplar da var, bundan beslenen gruplar da var. Tam bir karmaşa var ve kimin ne yaptığı belli değil. İiç politika kaygısıyla davrananlar da var ama farklı politikalar var, iyi polis kötü polis durumu var mı belli değil. Net bir mesaj verdi elçimiz, baskı, tehdit, yaptırımla ancak Türkiye'de kaos olur, diyalogla Türkiye'yle ilişkiler geliştirilebilir.Sadece bize yönelik değil diğer ülkelere yönelik de öyle.
Büyükelçimizin Bolton'a söylediği nettir. Daha önce üzerine konuştuğumuz meseleleri bir kez daha güncelledik. Net mesajı verdi büyükelçimiz. Yaptırımla, tehditle ancak ilişkiler daha da kötüye gider. Brunson'ın durumu zaten belli. Hapishanede değil, ev hapsinde. ABD Maslahatgüzarı da bugün kendisini ziyaret edecek. Brunson'un sağlık sebebiyle ev hapsi devam ediyor, durumunda herhangi bir değişiklik yok.
VİZE KONUSUNDA ÇALIŞMALAR VAR
Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali gibi projeleri hayata geçirmek için iki ülke liderinin çizdiği çerçevede çalışmalar devam ediyor. Vize meselesi elbette önemli. Rusya vatandaşlarının ülkemize vizesiz bir şekilde seyahat etmesi bizleri mutlu ediyor. Bu sene Rusya'dan gelen turist sayısında da bir rekor kırılıyor. Daha fazla Rus turisti, dostlarımızı ülkemizde ağırlamaktan elbette mutluluk duyacağız. Bizim vatandaşlarımızın da vize sorunu yaşamadan ki, aramızda yaşanan bir hadise biliyorsunuz, ondan önce vizesiz bir şekilde vatandaşlarımız seyahat edebiliyordu, vatandaşlarımızın vize sorunu yaşamadan Rusya Federasyonu'nu ziyaret etmesini arzuluyoruz. Bu konuda bazı çalışmalarımız var. Belli bir noktadan başlayarak inşallah bu sorunu da çözeceğiz.
'YAPTIRIMLARA HEPİMİZ KARŞIYIZ'
ABD'nin yaptırımlarına hepimiz karşıyız, BM'in yaptırımlarına zaten hepimiz uyuyoruz. İran'a yönelik yaptırımlara da katılmayacağımızı söyledik. Bir ülke tek başına karar alacak ve diğer ülkelere uygulatacak böyle bir dünya yok. İran'a yaptırımlarından Avrupa da rahatsız. Asya Pasifik ülkelerinin hepsi rahatsız. Cumhurbaşkanımız Trump'a bunun son derece yanlış olduğunu, gaz, petrol aldığımızı söyledi. Bu kabadayılığın bitmesi gerekiyor. Tek başına dayatmalarla olmaz. Diğer ülkelerin endişelerini dikkate alarak, ülkeleri eşit görerek olur, ABD'de bu yok. Kelebek etkisi yarattı, Avrupa'da endişe var, çünkü ABD sadece doları Türkiye'ye değil, diğer ülkelere de uyguluyor. Doların itibarını da zedeliyor, bundan vazgeçmeleri gerekiyor. İstikrarlı ve güçlü bir Türkiye herkes için önemlidir, AB ülkesi olabiliriz, NATO Zirvesi'nde de bunu hepimiz gördük.
LAVROV: 'YAPTIRIMLAR GAYRİMEŞRUDUR
Türkiye ile bizim ilişkilerimiz sürekli yükseliştedir" diyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov şu değerlendirmelerde bulundu.
Ülkelerimiz dış siyasetteki stratejik ortaklığın pekişmesi için adımlar yeni atacaktır. Amerikalıların yaptığı açıklamaların Suriye krizine bağlanması gerekmiyor. Objektif olarak biz Batı'nın, Amerika'nın Astana sürecinin başarılı olmayan bir format olarak servis etmeye çalışıyorlar. Kendilerinde bir sağduyu, somut meseleleri çözmeye irade gösterdiler. Suriye'deki durumun iyileşmesinde yardımcı oldu. Tek tük teröristler orada kalıyor ama en önemlisi El Nusra. Genel anlamda Batı'nın mültecilerle ilgili tutumu gerçekten şaşırtıcı. Hem temkinli davranıyorlar. İdlib bölgesi çatışmasızlık bölgesi. Belli şartlarla oluşturuldu. Bu şartlardan birisi ateşkes teröristleri kapsamayacaktı. Binlerce militan orada mevcut BM verilerine göre.Suriye ordusu orada çeşitli saldırılara uğruyor orada. İdlib konusunda mutabakatlar ele alındı.
Yaptırımların artırılması gayrımeşru bir siyasettir. Bazı ülkeler her şeyde öncü olmak istiyor, parayı verip dünya meselelerinde düdüğü çaldırmak istiyor. Ama sanırım bu siyaset çok uzun bir süre devam edemeyecek. Yaptırımların gayrımeşru, illegal olduğunu düşünüyoruz, uluslararası ticarete aykırıdır. Milli paralarla ticaret birkaç senedir önümüzdeki hedefelerden bir tanesidir. Rusya Devlet Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı ile hatta Çin ile mutabakatlarımız oldu. Son derece kaba, doları bu kadar kaba şekilde istismar etmeleri, şuna yol açacak doların nüfusu önünde sonunda azalacak.

Haberin Devamı