Gazete Vatan Logo

Rusya'dan yeni Suriye hamlesi

Rusya'dan yeni Suriye hamlesi

Rusya öncülüğünde kurulan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, Suriye'nin örgüte üyelik talebinde bulunduğu takdirde bunu değerlendireceklerini açıkladı. Örgütün anlaşmasına göre, üye ülkelerden birine yapılan saldırı diğer ülkelere yapılmış kabul ediliyor.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Genel Sekreteri Nikolay Bordyuja, Şam yönetiminin örgütlerine üyelik talebinde bulunduğu takdirde bu talebi değerlendirmeye alacaklarını açıkladı. Perşembe günü, Suriye'nin Moskova Büyükelçisi ile Rusya’da bir araya gelen Bordyuja, basın açıklaması düzenledi. Şam yönetiminin KGAÖ’ye üye olmak isteyen ülkelerin kısmen egemenliğinden vazgeçmeye hazır olması gerektiğini belirtti. Bordyuja, üye ülkelerin örgütün sınırları dışında kara harekâtı başlatma kararı almasını ise seçenek dışı bıraktı. Bordyuja, hava harekatı konusunda ise bir yorum yapmadı.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Nedir?

2002’de Rusya Federasyonu, Bela Rus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın bir araya gelerek oluşan bölgesel askeri ittifak, üye ülkeleri herhangi bir dış saldırıya karşı koruma sağlıyor. Zira anlaşmaya göre, bu ülkelerden herhangi birisine karşı gerçekleştirilen bir saldırı, tüm üye ülkelere gerçekleştirilmiş gibi kabul ediliyor.

Haberin Devamı

Ayrıca, bu ittifakta yer alan ülkeler, başka herhangi bir askeri ittifak ya da ülkeler grubuna dahil olamıyor.

Suudi Arabistan'a karşı bir hamle mi?

Suriye topraklarına asker yollamayı düşündüğünü açıklayan ülkelerin başında Suudi Arabistan geliyor. Riyad yönetimi IŞİD'e karşı savaşmak üzere Suriye'ye kara gücü gönderebileceğini açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'den de bu doğrultuda açıklamalar geldi.

Perşembe günü Hollanda ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu da, "Halep koridorunun yeniden açılması için Türkiye kendisi bir şey yapacak mı?" sorusuna "Önümüzdeki günleri bekleyin, cevabını göreceksiniz" yanıtını vermişti.