Gazete Vatan Logo

Rusya'dan Türkiye'ye: "Dostluk ayrı, domates ayrı..."

“Türkiye ve Rusya arasında şimdilik gmstermelik kalan barış, ikili ilişkilerin tamamen canlandığı anlamına gelmiyor.” Bu yorum Vedomosti gazetesine ait. Rusya'nın Financial Times'ı olarak bilinen ve dengeli yayınları ile bilinen iş çevrelerinin saygın gazetesinde yayınlan Pavel Aptekar imzalı yazıda, "Dostluk ayrı, domatesler ayrı" başlığı dikkat çekti.

Rusya'dan Türkiye'ye: "Dostluk ayrı, domates ayrı..."

Yazı özetle şöyle:

“Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Rusya ziyareti öncesi, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk vatandaşları için vizelerin ve Türk mallarının Rusya’ya sevkiyatına yönelik uygulanan yaksakların kaldırılması gerektiğini söyledi.

Ekonomik işbirliğine dönüş zor oldu. Charter uçuş yasağını 28 Ağustos’ta, sezonun sonunda kaldırdılar. Türk sebze ve meyvelerinin ithalat yasağı ise kaldırılmadı.

Moskova ve Ankara, Türk Akımı projesini yeniden başlattı. Ancak uzmanlar, bu projeye geri dönülmesinin de daha çok göstermelik olduğunu söylüyor.

Erdoğan, AB ile ilişkilerinin zora girmesi nedeniyle, Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve Avrasya Ekonomik Topluluğu’na girme ihtimali ile ilgili açıklamalara ihtiyaç duydu.

Putin’in, Türkiye’nin Suriye konusundaki duruşunu yumuşatmaya ihtiyacı var. Ancak Moskova ve Ankara’nın, bu ülkedeki krizin çözümüne ilişkin perspektifleri farklı ve başka uluslararası konularda da duruşları ayrılıyor.

İş dünyasının, fevri liderlerin değişen hallerine tepki vermesi zor olacak.”

Haberin Devamı