Gazete Vatan Logo

Rusya’dan teröre karşı ortak mücadele vurgusu

İstanbul’da düzenlenen terör saldırısıyla ilgili dünyadan çok sayıda kınama ve taziye mesajı geldi. En yoğun ilgiyi Rusya’nın göstermesi dikkat çekti.

Rusya’dan teröre karşı ortak mücadele vurgusu

Terör saldırısı sonrası ABD’den ilk tepki, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price’tan geldi. ABD’nin, İstanbul’daki terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığını bildiren Price, yaptığı yazılı açıklamada, “Dualarımız saldırıda hayatını kaybedenler, onların aileleri ve tüm Türk milleti iledir. Türkiye’yi, ABD’yi ve küresel barış ile istikrarı tehdit eden tüm teröristlere karşı NATO müttefikimiz Türkiye ile dayanışma halindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

‘Meşru gösterilemez’

Rusya ise tepkisini Devlet Başkanı Vladimir Putin düzeyinde ortaya koydu. Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği taziye mesajında İstanbul’daki saldırıların faillerinin ve azmettiricilerinin cezalarını çekeceklerinden emin olduklarını vurguladı. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, alçakça ve insanlık dışı saldırıları kararlılıkla kınadığını ifade eden Putin, İstanbul’da yaşananların, uluslararası teröre karşı amansız mücadelede ortak çabalara ihtiyaç olduğunu bir kez daha kanıtladığının altını çizdi.

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım’a taziye mesajı gönderen Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ise, İstanbul’daki barbarlık suçunun hiçbir şekilde meşru gösterilemeyeceğini kaydederek, “Suçlular ağır cezaya çarptırılmalı” ifadesini kullandı.

Destek mesajları

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson Twitter hesabında “Birleşik Krallık, terörle mücadelede Türkiye ile çalışmaya bağlı” ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier yaptığı yazılı açıklamada, “Bu terör saldırılarını en sert bir şekilde kınıyor ve Türk ortaklarımızla birlikte yas tutuyoruz” dedi. “Bu saldırıların arkasında kimin olduğunu henüz bilmiyoruz” diyen Steinmeier, ‘ancak hiçbir şeyin böyle eylemleri haklı gösteremeyeceğini’ vurguladı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da Twitter hesabından “Fransa, yaşadığı bu yeni sıkıntı karşısında Türkiye’ye tam destek vermektedir” dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’in yazılı açıklamasında, “İsrail, ister İstanbul’da olsun ister Brüksel’de olsun ister Kudüs’te olsun, terörün her türlüsünü kınıyor” denildi.

Haberin Devamı

Dünyanın gözü İstanbul’daydı

İstanbul Dolmabahçe’de Beşiktaş-Bursaspor maçının ardından düzenlenen terör saldırısı, uluslararası basında manşetlere taşındı. Saldırı, aralarında CNN ve BBC’nin de bulunduğu yayın organlarının internet sitelerinde okuyuculara manşetten duyuruldu. Uluslararası haber ajansları da İstanbul’daki terör saldırısına ilişkin gelişmeleri dakika dakika aktardı. İşte dünya basınında öne çıkanlar:

CNN (ABD): ABD’nin DEAŞ’la mücadelesindeki müttefiklerinden Türkiye’nin yeniden terör örgütlerinin hedefi olduğu vurgulandı. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İçişleri Bakanı Soylu’nun açıklamalarına yer verildi.

Washington Post (ABD): “İstanbul futbol stadyumunun dışında gerçekleşen çifte saldırıda onlarca insan hayatını kaybetti” ifadelerini kullanan gazete, polisi hedef alan saldırıların maçın bitiminden kısa bir süre sonra düzenlendiğini bildirdi.

The Sun (İngiltere): Gazetenin internet sitesindeki haberde, ‘İnsanlık dışı terör saldırısı’ başlığı kullanıldı. Ülkenin en çok satan gazetesi, saldırının hedefinin polisler olduğunu belirterek, “Türkiye’nin üst düzey iki futbol takımının maçının saldırı için seçilmesi tesadüf değil” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

The Guardian (İngiltere): Sol tabanlı gazete, görgü tanıklarının ifadelerini manşetine çıkararak, “Cehennem gibiydi. Alevler gökyüzüne kadar uzanıyordu” başlığını kullandı.

Daily Mail (İngiltere): ‘İstanbul’da kan gölü’ başlığını kullanan tabloid gazete, Dolmabahçe’de gerçekleştirilen terör saldırısının bir ‘katliam’ olduğunu yazdı.

BBC (İngiltere): İngiliz yayın kuruluşu BBC, “Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’un kalbindeki futbol stadyumunda iki patlama gerçekleşti. Şüpheli PKK” ifadelerini kullandı.

Bild (Almanya): Türk gazetelerinin başlıklarını internet sitesinde ön plana çıkaran gazete, “İntikamını alacağız” başlığını kullandı.

Almanya’dan Türkiye uyarısı

Almanya, İstanbul’da meydana gelen bombalı saldırıların ardından Türkiye’ye yönelik seyahat uyarılarını güncelledi. Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın sayfasında yer alan seyahat uyarısında, “10 Aralık 2016’da İstanbul şehir merkezinde iki ağır bombalı saldırı gerçekleştirildi. Kentte bulunanlara öncelikle otellerinde ve barındıkları yerlerde kalmaları, medyadan durumu takip etmeleri tavsiye edilir” denildi.

Haberin Devamı

AB 15 saat sonra kınadı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, İstanbul’daki terör saldırısına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. Olaydan yaklaşık 15 saat sonra yapılan çok kısa açıklamada, “AB, Türkiye ve halkıyla süregelen dayanışmasını yineliyor. Tüm terör eylemlerini güçlü şekilde kınadığımızı yeniden teyit ediyor ve terör tehdidiyle mücadelede Türkiye ile yakın işbirliği yapma konusunda devam eden kararlılığımızı dile getiriyoruz” denildi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise yazılı açıklamasında, “Müttefikimiz Türkiye ile dayanışmada birleşiyoruz. Terörizmin her türlüsüne karşı savaşmakta kararlıyız” dedi.