Gazete Vatan Logo

Rusya’dan tarihin en büyük tatbikatı

Rusya tarihinin en büyük tatbikatına hazırlanıyor. 11-15 Eylül tarihleri arasında, Sibirya’dan Rusya’nın uzak doğusuna uzanan bölgede gerçekleşecek tatbikatta tüm hava kuvvetleri ile donanma filolarından ikisi de yer alacak.

Rusya’dan tarihin en büyük tatbikatı

300 bin Rus askeri personel ile Çin ordusunun katılacağı Vostok-2018 adlı savaş tatbikatı Sovyetler Birliği’nin 1981’de gerçekleştirdiği “Zapad-81” askeri tatbikatıyla kıyaslanıyor. Çin’in tatbikata 3 bin 200 asker, 900 askeri donanım ve 30 sabit kanatlı hava aracı ve helikopterle katılacağı belirtilirken Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya’ya “saldırgan ve dostça olmayan tutumların bulunduğu uluslararası ortamda” bu tatbikatın haklı gerekçelerinin olduğunu ifade etti.

Zapad-81’den daha büyük ölçekli

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise, Vostok-2018’de 36 bin tank ve binin üzerinde hava aracının yer alacağını açıkladı. Sibirya ve Rusya Uzakdoğusu’nda yapılacak tatbikata tüm hava indirme birliklerinin ve iki donanma filosunun katılacağı belirtildi. Vostok-2018 tatbikatını Sovyetlerin 1981’deki askeri tatbikatı Zapad-81 ile karşılaştıran Şoygu, Vostok-2018’in ölçeğinin daha büyük olacağını kaydetti. Tatbikat, NATO ile Rusya arasında tansiyonun yükseldiği bir dönemde gerçekleştirilecek. NATO sözcüsü Dylan White, Vostok-2018 hakkında Mayıs ayında kendilerine bilgi verildiğini ve tatbikatı gözlemleyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

ŞİÖ’den gövde gösterisi

Rusya’da, Şangay İşbirliği Örgütüne (ŞİÖ) üye ülkelerin silahlı kuvvetlerinin katılımıyla terörle mücadele içerikli Barış Misyonu-2018 askeri tatbikatı başladı. Çelyabinsk bölgesinde yapılan tatbikata Şangay İşbirliği Örgütü üyelerinin de bulunduğu 7 ülkeden 3 binden fazla asker ve 500’den fazla askeri araç katılıyor. Hindistan ve Pakistan silahlı kuvvetlerinin ilk defa katıldığı tatbikatta, Rus-ya’nın yanı sıra Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Çin’den de asker yer alıyor. (Yeni Şafak)