Gazete Vatan Logo

Putin'le görüşebilir! Dünya'nın gözü orada

Putin, Tillerson ve Lavrov ile görüşebilir. İkili görüşme sonrası ılımlı mesajlar verildi.

Putin'le görüşebilir! Dünya'nın gözü orada

Moskova'da görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson görüşme sonrası Rex Tillerson, iki ülkenin açık ve samimi ilişki kurabileceğini vurguladı. Sergey Lavrov ise, ABD'nin Suriye'ye saldırmasına bir daha izin verilmemesinin önemli olduğunu söyledi. Lavrov'un gündeminde terörizme karşı geniş bir koalisyon kurulması da vardı. Rus bakan, ABD'li mevkidaşıyla söz konusu başlığı dürüst bir şekilde tartışmak istediğini dile getirdi.

SON DAKİKA: PUTİN'LE GÖRÜŞEBİLİR

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün Moskova'da görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson'ı kabul edebileceğini belirtti.Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, basın mensuplarının Putin'in Lavrov ve Tillerson'ı kabul edip etmeyeceği sorusuna "Belirli bir ihtimal var" yanıtını verdi.

Tarafların, Suriye'de uçuşa yasak bölgeyi masaya yatıracağı resmen duyuruldu. Söz konusu başlık, Türkiye'nin bölgedeki en önemli tezleri arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Peskov, "Bildiğiniz gibi, Lavrov ve mevkidaşı arasındaki görüşme devam ediyor. Eğer bakanlar, görüşmenin sonuçlarını Devlet Başkanı'na iletmeyi uygun bulurlarsa, sizi bilgilendireceğiz" dedi. Tillerson, ABD Dışişleri Bakanı sıfatıyla Rusya'ya ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. ABD'li bakan, şu sıralarda Lavrov ile ikili görüşme yapıyor.

ILIMLI MESAJLAR

Görüşmenin basına açık kısmında Lavrov ve Tillerson, ılımlı mesajlar vererek tansiyonu düşürdü. Rus bakan Washington'ın gerçek niyetini öğrenmek istediklerini söylerken, ABD'li mevkidaşı ise "Farklılıkları saptayıp gidermeliyiz" dedi. Rex Tillerson, iki ülkenin açık ve samimi ilişki kurabileceğini vurguladı. Sergey Lavrov ise, ABD'nin Suriye'ye saldırmasına bir daha izin verilmemesinin önemli olduğunu söyledi. Lavrov'un gündeminde terörizme karşı geniş bir koalisyon kurulması da vardı. Rus bakan, ABD'li mevkidaşıyla söz konusu başlığı dürüst bir şekilde tartışmak istediğini dile getirdi.ABD Dışişleri Bakanı Tillerson da, Moskova-Washington hattında 'keskin' farklılıklar olmasının sebeplerini anlamanın önceliği olduğunu vurguladı. Tillerson'a göre, daha sonra farklılıkları gidermenin bir yolu bulunabilir

Haberin Devamı

GAZETECİYE KIZDI

ABD’nin Suriye yönetimini hedef alan hava saldırısı sonrası Moskova-Washington hattında yaşanan gerilim gazetecilere de yansıdı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Moskova’yı ziyaret eden Amerikalı meslektaşı Rex Tillerson’la görüşme öncesi gazetecileri azarladığı belirtildi.

DHA’nın haberine göre, Lavrov’la Tillerson toplantı öncesi kısa bir basın açıklaması yaparken, Amerikalı bir muhabir, yüksek sesle “Gerçekten Suriye hükümetini destekliyor musunuz? Beyaz Saray’ın dün yaptığı açıklamaları nasıl yorumluyorsunuz?” diye sordu. Lavrov bunun üzerine “Sizi kim yetiştirdi? Size bu tarzı kim öğretti?” dedi. Rus bakan konuşmasını yaptıktan sonra sözü Tillerson’a verirken, Amerikalı gazeteciye “Evet şimdi bağırabilirsiniz” dedi.

İLİŞKİLER NEDEN GERİLDİ?

Suriye'de taban tabana zıt pozisyonlarda yer alan ABD ve Rusya arasındaki kriz, geçen hafta İdlib'de 89 sivilin yaşamını yitirdiği kimyasal katliamdan sonra tırmanmıştı.

Washington'ın iki gün sonra Şayrat hava üssünü füzelerle vurmasıyla dünya sarsıldı, peşinden Rusya'dan arka arkaya açıklamalar geldi. ABD'yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayet eden Rusya, Şam rejiminin arkasında duracağını yineledi.

ABD Başkanı Donald Trump ise, başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu yana ilk kez Rusya'yı açık bir şekilde eleştirdi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalarda, bir kez daha kimyasal saldırı olmasına izin verilmeyeceğinin altı kalın bir şekilde çizildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, ABD'nin füze saldırısını Irak'ın işgaline benzetti. Salı günü konuşan Putin, "Benzer bir provokasyonun hazırlandığı yönünde bilgi sahibiyiz. Şam’ın güney bölgeleri de dâhil olmak üzere, Suriye’nin diğer bölgelerinde bazı maddeleri yerleştirmeyi planlayıp, Suriyeli yetkilileri kullanım ile suçlayacaklar" dedi ancak bu iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı.

Haberin Devamı

TILLERSON: ESAD'IN SONU GELDİ

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson dün, Esad yönetiminin sona yaklaştığı konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Tillerson, "Esad ailesinin saltanatının sonu geliyor, bu açık. Rusya, ABD ve Esad arasında bir seçim yapmak zorunda" dedi.