Gazete Vatan Logo

Rusya'dan sert çıkış! "Ya özür dileyecek ya da..."

Çifte ajan Sergey Skripal'in zehirlenmesiyle ilgili Rusya ve İngiltere arasında gittikçe artan gerilimde Rusya'dan sert bir hamle daha geldi. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Skripal ve kızının başına gelenlerden Rusya'yı sorumlu tutan İngiltere ya iddialarıyla ilgili kanıt gösterecek ya da Rusya'dan özür dileyecek.

Rusya'dan sert çıkış! "Ya özür dileyecek ya da..."

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gerçekleştirdiği bir basın toplantısında "Londra eski çifte ajan ve kızının zehirlenmesi olayının arkasında Rusya'nın olduğunu savundu. Ancak öyle ya da böyle ya iddialarını doğrulayan delil sunacak ya da özür dileyecek. Bu er veya geç böyle olacak" şeklinde konuştu.

İngiliz hükümeti geçen hafta, Skripal'in zehirlenmesine tepki olarak Rusya'ya yönelik yaptırım kararları alındığını, 23 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un İngiltere’ye yapacağı ziyaretle ilgili davetin geri çekilmesi ile Rusya’da yapılacak Dünya Kupası'na İngiliz devlet erkanı ve kraliyet ailesinden katılım olmayacağı da kararlar arasında yer almıştı.

Rusya da, İngiltere'nin, eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın zehirlenmesiyle ilgili Rusya’ya yönelik suçlamaları nedeniyle 23 İngiliz diplomatın sınır dışı edilmelerine karar verildiği duyurulmuştu.

Eski çifte ajan 2010 yılında takas edilmişti

Rus mahkemesi, İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla 2006 yılında Skripal'e 13 yıl hapis cezası verdi. Dimitri Medvedev’in devlet başkanlığı döneminde affa uğrayan Skripal, 2010 yılında ABD’nin tutukladığı 10 Rus ajanı ile Avusturya'nın başkenti Viyana'da takas edilen 4 casus arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Skripal'in daha sonra İngiltere’ye gelerek ülkenin güneybatısındaki Salisbury’de düşük profilli bir yaşam sürmeye başladığı belirtildi.

Rusya, Skripal’in 1990’lı yıllardan itibaren bilgi sızdırdığı İngiliz dış istihbarat servisi MI6’ya, Rusya’nın Avrupa’daki casuslarının kimliklerini de ifşa ettiğini öne sürmüştü.

Skripal ile kızı Yulia, 4 Mart'ta Salibury'da bir bankta bilinçlerini yitirmiş vaziyette bulunmuştu. Tedavileri süren baba ile kızın sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu belirtiliyor.