Gazete Vatan Logo

Rusya'dan flaş açıklama: Reddediyoruz!

Pazar günü Rusya'da gerçekleşen protestolarda en az 500 kişinin gözaltına alındı. AB ve ABD polisin sert müdahalesine tepki gösterirken Kremlin'den protestolarla ilgili ilk açıklama geldi.

Rusya'dan flaş açıklama: Reddediyoruz!

Kremlin yaptığı açıklamada ABD ve Avrupa Birliği'nin gösteriler sırasında gözaltına alınanları serbest bırakılması yönündeki çağrıları reddetti.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov protesto gösterileri için 'provokasyon ifadesini kullandı ve muhaliflerin insanları gelecekte tekrar yasaları ihlal etmeye teşvik edebileceğinden endişe duyduklarını söyledi. Yapılan açıklamada çocuklara protestolara katılmaları için maddi yardım teklif edildiği iddia edildi.

BBC Türkçe'nin haberine göre Rusya'da yolsuzlukları protesto çağrısı yapan muhalif lider Aleksey Navalnıy, başkent Moskova'da gözaltına alındıktan sonra yargıç karşısına çıktı. Duruşma salonundan kendi fotoğrafını çeken ve Twitter'da paylaşan Navalnıy, "Bizim de onları dava edeceğimiz zaman gelecek. Ve o zaman adil olacak" dedi.

MUHALEFET LİDERİNE 15 GÜN HAPİS

Navalnıy, çıkarıldığı mahkeme tarafından 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Duruşmaya bakan yargıç Alesya Orekhova, Navalnıy'ın gösteri sırasında polis emrine karşı geldiği için "suçlu" olduğuna hükmetti. Navalnıy ayrıca binlerce kişinin katıldığı izinsiz gösterileri düzenlediği için para cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Navalnıy Pazar günü başkent Moskova'da, gösterilere giderken bir metro durağı yakınında polis tarafından gözaltına alınmıştı.

Muhalif liderin polis aracına bindirilmesi sırasında protestocularla güvenlik güçleri arasında arbede yaşanmıştı.

Ülke genelinde son 5 yılın en büyük protestolarına binlerce kişi katılmış, en az 500 gösterici gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanların büyük çoğunluğu gençler.

ABD VE AB'DEN KINAMA

Rusya polisinin göstericilere karşı sert tavrı Batı'da eleştiri konusu oldu. Gözaltıları kınayan ABD ve AB, göstericilerin derhal serbest bırakılmalarını istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, göstericilerin gözaltına alınmasını "demokrasiye hakaret" olarak nitelendirdi. Toner "Rusya hükümetine barışçıl göstericileri acilen serbest bırakması çağrısında bulunuyoruz. Alexei Navalny'nin gözaltına alınmış olmasından da rahatsızlık duyuyoruz" dedi.

Haberin Devamı

AB'den de Pazartesi sabahı benzer bir açıklama geldi. Rusya'da göstericiler, adı yolsuzluk iddialarına karışan Başbakan Dimitri Medvedev'in istifasını istiyor.

Gösterilerde "Kahrolsun Putin", "Putinsiz Rusya" sloganları atılmıştı. Aleksey Navalnıy ise Kremlin'e yakın üst düzey yetkilileri hedef alan yolsuzlukla mücadele eylemleriyle biliniyor.

Geçen yıl yargılandığı bir davada suçlu bulunan Navalnıy, cumhurbaşkanlığı seçiminde Vladimir Putin'e karşı aday olmamamıştı.